HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > UTAZÁS > Afrika

Első Magyar Művészeti Szahara-Expedíció 2006. április 15-én indult, célja a Szahara nyugati harmadának megismertetése olyan alkotókkal, akik vállalták, hogy a sivatagi élmények alapján készített alkotásaik egy része a Nyugat-Szaharát népszerűsítő vándorkiállításon vesz részt a világ nagyvárosaiban, majd a Kaposváron létesítendő Szahara-múzeumba kerül.
Az igazán gyakorlott utazók ilyenkor keresik fel az arab üdülőparadicsomokat
Nyugat-Szahara. Ilyen ország nincs is. - Vagy mégis van?
Marokkóban az a jó, hogy közel van. Európától, Gibraltár szikláitól úgy tizenöt kilométerre fekszik, és a repülőút is csak fél órával hosszabb, mint ha Spanyolországba mennénk. És amit ott találunk: végtelen óceánpart, négyezres hegyek, egzotikus városok és változatos időjárás.
Kinn a szürke novemberben szitál az eső, míg én a fűtött szobában ülök a nyitott bőrönd fölött, körülöttem pólók, könnyű pulóverek szanaszét, és azon tűnődöm, vajon mit lehet viselni a mediterrán télben.
A szigeteket körülölelő Atlanti-óceán néhol smaragdzöld, néhol azúrkék. A vidék nagyrészt érintetlen, a turisták csak nemrég kezdték felfedezni. Éppen ezért ideális nyaralóhely a természet és a vízi sportok híveinek.
A fáraók földje a nap szerelmeseinek és a búvárkodóknak is ajánlott úti cél. Galériánkban megláthatod, mit ígér Sharm-el Sheikh, Dahab és Taba mellett a tenger mélye.
A Vörös-tenger partján több mint ezer kilométer hosszan csodálhatjuk a fehér homokos strandot, sziklás öblökkel, igéző pálmaligetekkel, varázslatos korallzátonyokkal, a távolban pedig vörösen világító hegyláncokkal. Az Egyiptomban nyaralók egyik legfelkapottabb helyszíne ez, ahol legtöbben Hurghadát keresik fel. A búvárkodás, a tengerparti napfürdőzés és az all-inclusive ellátás kedvelőinek is ideális úti cél lehet!
Tunéziába kora tavasszal indul a turisták özöne.
A globális felmelegedésnek köszönhetően, ha így megy tovább, néhány év múlva a Kilimandzsáró hava már csak emlék marad. Aki szeretne egy pillantást vetni a hegycsúcsra, annak igyekeznie kell. Évek óta egyre többen és többen vágnak neki Afrika szent hegyének, a Kilimandzsárónak, hogy elmondhassák magukról, fent voltak a csúcson.
Dél-Afrikai Köztársaság
Ha azt hinnénk, hogy a legnépszerűbb afrikai országok, Egyiptom és Tunézia után már ki is pipálhatjuk a kontinens északi részét, nagyot tévedünk, ugyanis Marokkót kihagytuk a sorból. Az Afrika észak-nyugati csücskén elhelyezkedő országról talán nem is gondolnánk, mennyire változatos: a kelet varázsát nyújtó belvárosok és színvonalas tengeri üdülőközpontok mellett az Atlasz-hegység hófödte csúcsai és a mögötte lévő Szahara egzotikus helyszínei is hozzátartoznak a „lemenő nap országának” varázsához.
„Nincs még egy ország, mely ennyi csodát tartogatna” – ezt Hérodotosz írta Egyiptomról mintegy 2400 évvel ezelőtt. És milyen igaza volt. A szfinx és a piramisok hazája az a hely, amely talán a legalkalmasabb arra, hogy kilépjünk a 21. századi rohanásból, már a repülőteret elhagyva megcsap minket a több ezer éves ősi civilizáció mesés hangulata.
Tunézia közép-keleti régiójában, 10 km-re Enfidha településtől új repülőtér épül. A reptér 40 km-re esik Sousse-tól és Hammamet-től.
Úgy tűnik, az idei tél sem tart túl sokáig, néhány napja kabát nélkül is melege volt az embernek Budapesten. Az igazi tavasz azonban még messze van, ám aki nem bírja kivárni a március első lélekpezsdítő lehelletét, mindössze két órát kell repülőznie, és máris a tunéziai tengerparton élvezheti a meleg tengeri levegő érintését. Az átlaghőmérséklet itt télen is 15-18 fok. A vízbe azért még ne merészkedjünk.

Következő Utolsó