HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Afrika > Magyar művészek a Szaharában

t: 6291

Magyar művészek a Szaharában

Első Magyar Művészeti Szahara-Expedíció 2006. április 15-én indult, célja a Szahara nyugati harmadának megismertetése olyan alkotókkal, akik vállalták, hogy a sivatagi élmények alapján készített alkotásaik egy része a Nyugat-Szaharát népszerűsítő vándorkiállításon vesz részt a világ nagyvárosaiban, majd a Kaposváron létesítendő Szahara-múzeumba kerül.

Április 15-én különösebb hírverés nélkül elindult az Első Magyar Művészeti Szahara-expedíció. Két grafikus (Bátai Sándor és Györgydeák György), egy fotós (Pincehelyi József) és egy operatőr (Kékes István) alkotják a csapatot. Az expedíció szervezője, Földvári György író egészségi állapota miatt itthon maradt, és hazulról segítette az utazókat. Szliman ben Ahmed, a Szahara Alapítvány elnöke az expedíció kalauza, tolmácsa, főszakácsa és mindenese.

A csapat mintegy 2000 kilométert autózott a sivatagban, Algéria, Nyugat-Szahara, Mali és Mauritánia területén. Mindenütt szívesen fogadták őket, ugyanis a sivatag lakói, a saharawiak - a kék nép, ahogy magukat nevezik - szeretik a magyarokat. Ez elsősorban az Afrika-kutató Almásy Lászlónak és társainak köszönhető, másodsorban annak, hogy a sivatagi országok értelmiségének egy része Budapesten végezte az egyetemet, és kellemes emlékeket hagyott bennük az ország. És van még egy tényező, ezt úgy hívják, hogy Szliman ben Ahmed, a Budapesten élő, mauritániai származású mérnök, aki az életét tette fel Nyugat-Szahara ügyének népszerűsítésére. Eddig csaknem száz magyart vitt a sivatagba, és sokat tett annak érdekében, hogy a szaharaiak megismerjék a magyarokat. Ha egy oázisban egy kisgyereknek azt mondjuk, Magyarország - rögtön rávágja: Almásy gróf, Rejtő Jenő, Puskás Öcsi. A nagyobbak hozzáteszik azt is: Kossuth Lajos.

A művészeti expedíció fő célja a Nyugat-Szahara területén felfedezett sziklarajzok megismerése. Majdnem egy hetet töltöttek a három négyzetkilométernyi "szabadtéri múzemumban", ahol ősemberi festmények és sziklakarcok ezrei dacolnak a tűző nappal és a homokkal, öt-tízezer éve. A növényi festékek, amelyeket az akkor még jórészt ligeterdőkkel, néhol őserdőkkel borított terület lakói használtak, máig szinte eredeti színeikben pompáznak. Antilopok, zsiráfok, macskafélék, zebrák - egy vadban gazdag terület képe bontakozik ki a szemlélő előtt. Az ősemberi rajzok olykor 300 méter magasan borítják a sziklafalat. Nem valószínű, hogy az idők folyamán ennyit kopott a talaj a sziklák mellett, de ennek a rejtélynek a megoldása is a kutatókra vár. A magyar művészcsoport több száz fotót, nagyon sok videóanyagot és sok rajzmásolatot készített a sziklarajzokról.

Felkeresték Nyugat-Szahara oázisait, részt vettek egy szaharai alkotóház átadásán, és megszerezték a kulturális kormányzati hozzájárulást ahhoz, hogy egy Szahara-gyűjtemény létesüljön a Somogy Megyei Múzeumban. A gyűjtemény egyben a Szahara-kutatás közép-európai központja is lehet.

A csoport eljutott a mauritániai Bir Machrein és Ain ben Tili környékére. Az utolsó napon Algír múzeumaiban tettek látogatást. Az expedíció tagjai április 30-án érkeztek vissza Magyarországra.

A fotókból és az utazás inspirálta alkotásokból vándorkiállítás készül, amelyet belföldön, majd Európa nagyvárosaiban és a szaharai országokban vándoroltat a szervező Balaton-Pannonia Kulturális Egyesület és a Szahara Alapítvány. Az expedíció eredményeként kiadványok is megjelennek majd. Készül a szaharai mesekönyv, egy album és egy útikönyv is kiadásra kerül. Külön kötet készül a sziklarajzokról.

A kapcsolat természetesen nem szakad meg az expedíció végeztével: októberben indul a következő magyar csoport a Szaharába. Az alkotóház nyitva áll a magyar művészek előtt. A Szahara Alapítvány pedig sokféle kulturális és humanitárius programot szervez a jövőben is. (Többek közt Szahara-Rallye, sivatagi kalandtúra, Szahara – filmfesztivál stb.)
Földvári György Magyar Művészeti Szahara-Expedíció

Bartha Kata

2010.10.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Filmfesztivál
Filmfesztivál
Reggel
Reggel
Sövény
Sövény
Francia erőd
Francia erőd
Pihenő
Pihenő
Tábor
Tábor
Kamera
Kamera
BBC stáb
BBC stáb
Fotókiállítás
Fotókiállítás
Maraton
Maraton
Tánc
Tánc
Tánc
Tánc

Legfrissebb magazinok