HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > ÜZLET > Piacot teremtenek a magyar terméknek

t: 1110

Piacot teremtenek a magyar terméknek

A 75. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari kiállítás megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök beszédében azt mondta: a mezőgazdaságban rejlik a magyar gazdaság kitörési pontja, a válság okozta veszélyek pedig komoly lehetőséget teremtenek hazánknak a minőségi, tiszta élelmiszerek piacán.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Közbeszédben kifejtette, hazánk mezőgazdasági ország, komoly élelmiszeripar van Magyarországon, amely elsősorban kelet számára piac. Ezt próbálja a magyar mezőgazdaság kiaknázni és kihasználni –mondta az államtitkár. Mint mondta, korlátlan lehetőségek vannak Oroszország felé is az eladás tekintetében. Az államtitkár a műsorban elmondta, bízik abban, hogy lesz olyan mezőgazdaságunk, amely képes ellátni élelmiszerrel ezeket a piacokat. A mezőgazdasági előrelépés része, hogy a szaúd-arábiai piacot Magyarország készélelmiszerekkel látná el.

„Próbálunk minél több támogatást és EU-s forrást beletenni a magyar mezőgazdaságba ahhoz, hogy fejleszteni tudjuk; állatlétszámot kell emelnünk és élelmiszer-feldolgozó üzemeket kell létesítenünk” – emelte ki.

Jövőre is marad a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 721 milliárd forintos költségvetési kerete; ennek összege azért nem tud emelkedni, mert nem kap több pénzt hazánk az EU-ból – a lehívható támogatásokat teljes egészében igyekszik kiaknázni hazánk.

A minőségi magyar agrártermékek meghatározásában már előhírnök a hungarikum törvény, amelynek jelenleg már megtörtént az előkészítése, nemsokára pedig a parlament elé kerül a jogszabály.

A magyar terméktörvény azt pontosítja, mi minősül magyar terméknek - jegyezte meg a műsorban Boros Péter, a Co-op Hungary Zrt. kereskedelmi igazgatója. Három kategóriát különböztet meg a magyar termékek meghatározása esetében: a magyar terméket, a hazai terméket és a hazai előállítású terméket.

A magyar termék 100%-ban magyar alapanyagból készül (egyedül fűszereknél megengedett, hogy keverjék, olyan összetevőknél, amelyet Magyarországon nem lehet előállítani). Továbbá magyar a tulajdonos, Magyarországon készül és itt is csomagolják – vagyis egyetlen összetevő sem lépi át a határt. A hazai terméket itthon állítják elő és csomagolják, de nem feltétlenül hazai alapanyagból – ennek oka lehet, ha nincs elegendő mennyiség belőle vagy olcsóbb külföldről beszerezni a hiányzó alapanyagot. Az importra addig mindenképp szükség van Kardeván Endre szerint, amíg itthon nem tudják előállítani a szükséges mennyiséget vagy egyáltalán nem megtermelhető. Ilyen hozzávaló lehet például a narancs, amely Magyarországon nem előállítható. A harmadik kategória a hazai előállítású termék, amit itthon csak csomagolnak, vagyis lényeges változtatást a terméken nem végeznek, csak kereskedelmi formáját kapja meg Magyarországon. Ilyen lehet például a külföldről behozott, fagyasztott tengeri hal.

Az államtitkár elmondta, a törvény nem tér ki arra, hogy melyik kategóriából milyen arányban legyen a boltok polcain. Azonban a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal ellenőrizni fogja, hogy az adott termék megfelel-e a termékmeghatározásnak; ennek jelölése is rögzítve lesz a termékeken.

hirado

2011.10.05. 23:42

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek