HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > BELFÖLD > Balog: A béremelés megfelel az ország teljesítőképességének

t: 8594

Balog: A béremelés megfelel az ország teljesítőképességének

A miniszter azt mondta, szeretne ő is 34 százalékos béremelést kapni, és sírni azért, hogy 58 százalékosat ígértek. Balog Zoltán az M1 reggeli műsorában azt mondta: az életpályamodellnek köszönhetően a kezdő pedagógusok kiszámíthatóbb rendszerbe lépnek be.

Kiszámíthatóbb lesz a rendszer

Anomáliák voltak a pedagógusok bérrendszerében. Voltak olyan önkormányzatok, melyek másfél milliárd forintos működési hitelt vettek fel évente, és a pedagógusoknak 200-250 ezer forint túlórapénzt fizettek ki. Találtunk államtitkári szintű fizetéseket is az ország hátrányos helyzetű vidékein – jelentette ki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter az M1 Ma reggel című műsorában. Szavai szerint a tanárok egy százaléka nem számíthat nagy béremelésre, vagy – a túlórapénzek hiányában – talán még csökken is a bére, mintegy 150 ezer pedagógusnak azonban átlagosan 34 százalékkal emelkedik a fizetése.

Az életpályamodellnek köszönhetően a kezdő pedagógusok egy kiszámíthatóbb rendszerbe lépnek be, és 50-60 ezer forinttal keresnek majd többet, mint a régi rendszerben kerestek volna. Ráadásul a továbbképzéseknek és a minősítéseknek köszönhetően egyre magasabb fokozatot érhetnek el a tanárok, és akár 30 évre előre kiszámolhatják, milyen bérvárományuk lehet – fejtette ki a miniszter.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy most van olyan pedagógus, akinek 100-150 ezer forinttal emelkedik a bére, ez nem fog egyhamar elinflálódni. Ráadásul 2017-ig minden szeptemberben újabb 5-10 százalékos béremelésre számíthatnak. Arra a felvetésre, hogy az ellenzék szerint nem tudja teljesíteni az eredeti ígéretét a kormány, Balog Zoltán azt mondta: szeretne abban a helyzetben lenni, hogy 34 százalékos béremelést kap, és sírni kezd azért, hogy 58 százalékost akart. Szerinte a mostani béremelés az ország teljesítőképességének megfelel. Érdemes körülnézni nemcsak keleten és délen, hanem nyugaton is, hol van ma olyan helyzetben az állam, hogy nem azon gondolkodik, a közszféra hány százalékát építse le, hanem egy világos, kiszámítható életstratégiát nyújt azoknak, akik az állam szolgálatába állnak, és ehhez hozzárendeli a megfelelő bért – hangoztatta a miniszter.

Hamarosan tárgyalnak a munkaszervezésről

Várhatóan július 24-én tárgyal a kormány arról a foglalkoztatási rendelettervezetről, amely szabályozza majd a pedagógusok munkaszervezését és munkaterheit is - közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Balog Zoltán azt mondta, ennek legtöbb pontját a szakszervezetekkel már átbeszélték, megállapodásokat is kötöttek róla. Hozzátette, hogy a pedagógusok minősítése folyamatos lesz, de ez nem befolyásolja azt, hogy szeptembertől mindenki megkapja a bejelentett béremelést. Kiemelte továbbá, hogy ezentúl nem lesz különbség Budapest módosabb kerületei és a szegényebb régiók között a tanárok fizetésében. Végzettségtől és a pályán eltöltött évektől függően 50-150 ezer forint lesz a növekmény. Ezenkívül logikus és objektív kritériumok alapján határozzák meg a vezetői és osztályfőnöki pótlékok összegét is - jegyezte meg.

Egyeztetnek a szakmai szervezetek

A miniszter a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, hogy a pedagógusok szakmai szervezeteivel jövő hétfőn kezdenek egyeztetni a foglalkoztatási rendelettervezetről. Közölte, a szakszervezetek számításai szerint ma van olyan pedagógus aki 50 órát dolgozik egy héten. A kormány viszont 40 órás munkahetet állapított meg, ebből 32 órát kell az iskolában a gyerekekkel eltölteni, és 22-26 órát kell tanítani. Sokkal kiszámíthatóbb és igazságosab

hirado

2013.07.11. 13:00

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek