HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > KÜLFÖLD > Egyre több magyar tartja pénzét külföldi számlákon és trezorokban

t: 8498

Egyre több magyar tartja pénzét külföldi számlákon és trezorokban

BUDAPEST – Évről évre mesés vagyonok áramlanak külföldre Magyarországról, s a pénz egy részét nem az adóelkerülő cégek menekítik ki. A lakosság is egyre szívesebben viszi a határon túlra megtakarításait.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly szeptember végén már 587 milliárd forintunk pihent külföldi bankokban. Összahasonlításképp: ebből a pénzből 40-szer lehet felépíteni a Fradi-stadiont. Vagyis minden magyar állampolgárra fejenként átlag 60 ezer forint jutott.

– Főleg az viszi külföldre a pénzét, aki a határon túl szeretné tudni annak egy részét – mondta a Blikknek Tatár Attila, a bankweb.hu befektetési és hitelszakértője. – Legutóbb 2011-ben volt ilyen félelem itthon. Sokan egyszerűen euróra váltották a forintjukat, s a határon átkocsikázva betették az összeget az első osztrák bankba.

A szakember szerint mégsem biztos, hogy ez mindenkinek megéri. A kinti bankok jóval kisebb kamatot adnak a náluk elhelyezett betétekre, mint a magyarok. Ezenkívül az utazgatásnak és az átváltásnak is jelentős költsége lehet. Vagy­is inkább azok a tehetősebb vállalkozók élhetnek ezzel, akik úgy hiszik nagyobb biztonságban a pénzüket, ha azt több országban helyezik el.

Ennek ellenére például Felföldi József üzletember a magyar bankokra esküszik. Az édességgyár-tulajdonos cége és saját pénzével kapcsolatban azt mondta: ő mindenképpen ismert bankot akart választani.

– Alaposan felmértem, hová vigyem a tőkémet. Kis, „móricka" pénzintézet – olyanok, amelyek előtt a minap álltak a kétségbeesett kisbefektetők – nálam szóba sem jöhetett, így egy közismert magyarországi bankban kötöttem ki. A külföldön lekötött magyar pénzek többségénél svindlit látok, a vagyonok eltitkolása lehet a fő cél – fogalmazott Felföldi.

Utóbbiban a vállalkozónak van is igaza, hiszen a legális 587 milliárd forint csak töredéke a külföldön parkoló teljes magyar vagyonnak. Az ugyanis 3000 milliárd forint lehet becslések szerint, s évi 250 milliárd forinttal emelkedik. Ebben olyan összegek szerepelnek, amelyeket tulajdonosaik már az adóhivatal elől is titkolni akarnak. Vagy­is adózatlan bevételek, de akár korrupcióból szerzett mutyimilliárdok is.

blikk

2015.03.29. 14:57

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek