HIRDETÉS
HIRDETÉS

HÍREK > BELFÖLD > Támogatja a zsebszerződések elleni lépéseket az LMP

t: 8477

Támogatja a zsebszerződések elleni lépéseket az LMP

Ha a magyar földpiac megnyílik az Európai Unió előtt, akkor a korábban megszerzett földeket busásan lehet értékesíteni, a zsebszerződések mögött ez a spekuláció áll – jelentette ki Budai Gyula, az agrártárca államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában.

Jelenleg a magyar és az osztrák földárak között nyolcszoros szorzó van az utóbbiak irányában. Míg egy hektár a Dunántúlon egymillió forint, addig Ausztriában nyolcmillió forint. Ez egy óriási üzlet – szögezte le.

Beszélt arról is: ezért minden olyan jogszabályi intézkedést meg kellett hozniuk, melyeknek a legfontosabb eleme, hogy azok a zsebszerződések, melyeket még nem nyújtottak be, a fiókban maradjanak. Fontos, hogy legyen visszatartó erő, de nem feltétlenül az a jó, ha ilyen ügyekben több száz büntetőeljárás indul – érvelt az államtitkár.

Hangsúlyozta: az új büntető törvénykönyvben szerepel a termőföld jogellenes értékesítésének tilalma. Az új földtörvényben szerepelnek olyan hatósági lehetőségek, melyek megakadályozzák, hogy a földet ne helyben lakó, élethivatásszerűen mezőgazdasággal foglalkozó gazdálkodók vegyék meg. Az a törvényjavaslat pedig szeptemberben kerül a parlament elé, mely az ügyészségnek a jelenleginél nagyobb lehetőséget biztosítanak az ilyen jellegű ügyek feltárásában.

Lengyel Szilvia, az LMP országgyűlési képviselője a műsorban azt mondta: az a folyamat, ami most elindult, teljes mértékben támogatható pártja részéről. Ennek ellenére mégis azt lehet mondani, mindez tüneti kezelés addig, míg a valódi okok nem derülnek ki. A zsebszerződések mögött lévő, valódi ok ugyanis az, hogy a földtulajdonos nem tud megélni a földjéből – fogalmazott.

Úgy vélte: meg kell teremteni a kis és közepes családi gazdaságok értékesítési biztonságát, ez a kulcsa az egésznek. Jogszabályi háttérrel kell segíteni ezen gazdaságok együttműködését.

hirado

2013.07.11. 13:03

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb hirek