HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > UTAZÁS > Bakancsos

Az erdő kérése (1927) - Az erdő imája (1937) - Az erdő ébredése/Az erdő sóhaja (1948) - Az erdő fohásza - Fák fohásza Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a 2011-es évet az Erdők Nemzetközi Évének nyilvánította, amely által az erdők fontosságára, megőrzésére kívánja felhívni a figyelmet. Az erdő a legnagyobb szén-dioxid fogyasztó és oxigén-termelő, továbbá élőhelyet biztosít számos állat- és növényfaj számára.
A 2011/2012-es síszezonban rengeteg újdonsággal várják a mátraszentistváni Síparkba érkező vendégeket.
A Szarvasbőgés általában augusztus utolsó hetétől október végéig tart. Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban néhány ivarérett nőivarú egyedet – ünőt és tehenet – terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki az úgynevezett háremet.
A Mátra ( Gyöngyös ) az Északi középhegység része. Egész évben ideális, a gyógyturizmus kedvelt úti célja, a téli sportok kedvelőinek központja. Turisztikai jelentősége a trianoni békeszerződés után nőtt, mert elszakította a Tátrát, a Fátrát, csak a legkisebbet, a Mátrát hagyta meg. A csonka hazánk legmagasabb pontja a Kékestető lett (1014 m), közelében kistestvére, Galyatető (964 m).
Hazánkban átlagosan minden ezredik kullancs fertőzött az agyhártya-, agyvelőgyulladást(encephalitis), lyme-kórt okozó vírussal. Száz kullancs közül tízben megtalálható Európában. Nem szabad feladni a kirándulás örömét és jótékony hatásait.
Fontos a megfelelő túrafelszerelés, eszközök, a túrázási technika, amivel kevésbé fáradunk el és az ízületeinket is kíméli. A túra előtt időben tájékozódjunk, és fordítsunk figyelmet a felkészülésre.
Az Őrség története Talán az egyetlen tájegység hazánkban, amelynek elnevezését nem földrajzi fogalom, hanem saját történelme adja. Vas megye délnyugati szegletében találjuk meg e tájat, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat telepítettek,
A natúrpark az ország jellegzetes természeti, tájképi, és kultúrtörténeti értékekben gazdag terület. A természetben történő aktív kikapcsolódást, gyógyulást, fenntartható turizmust és a természetvédelmi oktatást, nevelést, ismeretterjesztést biztosítja. A természetkímélő gazdálkodás megvalósítását szolgálja.
2010. december 5-én vasárnap délelőtt Eplényben is megkezdődött a síszezon. Eplény ma már Magyarország legkorszerűbb sícentrumává vált. Kár aggódni, ha kevés a hó, mert a síaránéban ekkor hóágyúkkal veszik tűz alá a lejtőket. És ha valaki megéhezik? Mehet a pályák mellettt álló vendéglátó egységek valamelyikébe.
A MiNap segíteni szeretne a síklubon, ezért több vállalkozást is megkerestek, illetve tudósításukat követően több cég is jelentkezett, akik jelezték, hogy munkaerővel, vagy villamostechnikai anyaggal tudnák segíteni a helyreállítást.
Október közepén színesfém tolvajok ellopták a felvonók fõkábeleit és megrongálták a gépházakat is Bánkúton. A kár több mint 2,5 millió forint, a síklub saját forrásaiból nem tudja fedezni a helyreállítás költségeit, így ha a Síklub nem kap segítséget, nem tud elindulni a síszezon…
Az ökoturizmus olyan kirándulás a viszonylag érintetlen területekre, ahol a természeti és kulturális értékek különleges élményt nyújtanak. Magyarország ideális célpont a természet és a kultúra csodálatos szimbiózisának megismeréséhez.
BÁNKÚTI TÚRISTAHÁZ az első menedékház és síközpont a Bükkben - A 19. század végéig Bánkút elsősorban a vadászok kedvenc helye volt. Megalakult 1892-ben, a Borsodi Bükk területén az első természetjáró egylet, a Miskolci Turista Egyesület. További szakosztályok létrejöttével, megkezdődött a táj feltérképezése, a kirándulóközpontok, a turista utak kialakítása, jelölése.
Szeretnéd megismerni a föld alatti titkos világot? Szívesen látnád a természet csodáit? Kipróbálnál egy új kihívást? Új, gyermekek és felnőttek számára egyaránt ajánlott izgalmas túránkon kúszunk- mászunk a föld alatt. A fokozottan védett Zsíros-hegy oldalában nyíló Solymári-ördöglyuk barlang Budapest közelében található
Az arborétum ma 82 hektáron öt fás növénygyűjteményt gondoz, melyekből három – a Bolza Pál által telepített Pepi-kert, az 1951-ben hozzácsatolt Mitrovszky-kert, és az un. konyhakerti rész – látogatható. Vendégháza kiállítótermében Bolza Pál leányának Mariettének festményeiből készült állandó kiállítást láthatjuk. Az Arborétum kikötőjéből sétahajó indul.

Következő Utolsó