HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Bakancsos > Itt kezdődött a turizmus és a télisportok a Bükkben

t: 6782

Itt kezdődött a turizmus és a télisportok a Bükkben

BÁNKÚTI TÚRISTAHÁZ az első menedékház és síközpont a Bükkben - A 19. század végéig Bánkút elsősorban a vadászok kedvenc helye volt. Megalakult 1892-ben, a Borsodi Bükk területén az első természetjáró egylet, a Miskolci Turista Egyesület. További szakosztályok létrejöttével, megkezdődött a táj feltérképezése, a kirándulóközpontok, a turista utak kialakítása, jelölése.

1929. április 3-án megalakult a Magyar Turista Egyesület (MTE), diósgyőri Bükk osztálya. Karai Aurél vezető bejelentte a közgyűlésen, hogy az MTE 40 éves jubileumára a Bükk közepén, egy menedékházat kíván építeni. Őrgróf Pallavicini Alfonz Károly a Bánkútnál levő területet a menedékház építése céljára 1 pengő jelképes bérleti díj ellenében, átengedte 25 évre az MTE számára, továbbá építőanyaggal és fuvarral is hozzájárult, a vasgyárral együtt.
A kétszintes ház megépítése 33 ezer pengőbe került. A bánkúti turistaház azért épült közvetlenül a határon, Heves megyében a Palavichini birtokon, mert ott engedélyezték, Miskolchoz és Borsod megyéhez tartozó területen nem.

1930. október 26-án használatba vették az elkészült épületet, 1931 Pünkösd vasárnapján ünnepélyesen felavatták, ekkorra már 47 jelzett út volt a Bükkben - (880 m). 1940-ben bővítették - 4 kétágyas, 6 négyágyas, 4 nyolcágyas, 2 tízágyas, egy tizenkétágyas szoba. Hangulatos petroleumvilágítás, hideg-meleg ételek, italok.
A Bükk egyik legszebb helyén a Bálvány és a Borovnyák nyergében, festői környezetben, a kirándulók és síelők központja lett. A kiváló hóviszonyoknak öszönhetően, megélénkült a télisport. Sorra épültek a sípályák, a Bánkút Síklub, a Justitia Sportegyesület melegedőháza.

1962-ben már a tágas éttermével, villanyvilágítása, vízvezetéke és fürdőszobája volt. (1977-ben is nehézségekkel - szerk.)
1977-ben megjelent Hevesi Attila utikönyvében - egy 14 ágyas, négy 10 ágyas, kettő 8 ágyas, egy 6 ágyas, egy 3 ágyas, kettő 2 ágyas szoba várta az érdeklődőket.

Közvetlenül a turistaház fölött, a Bükk legmagasabb és legszebb kilátást nyújtó csúcsa a Bálvány - Petőfi kilátó. A turistaháztól piros jelzésen 15 perc (956 m). 1948-ban a szabadságharc százéves évfordulója emlékére emelték a diósgyőri túristák.

Bánkút a természetjárók egyik legkedveltebb kirándulóhelye, télen a hóval borított hegyoldalak kiváló síelési lehetőséget nyújtanak. A környék nagyszerű síterepei, a pompás futópályák, a Bálvány csurgói lejtője, a borovnyáki nagy lesikló és a bánkúti síugrósánc minden hívének központjává vált a turistaházzal együtt. Sátortáborozásra kijelölt hely volt.
Az első gondnok: Erdey Gyula a Bükk osztály alapítótagja, több kiváló Bükk útikalauz szerzője. Emlékét a Bánkút közelében fakadó Gyula-forrás őrzi.

MEGKÖZELÍTÉS (anno)
Miskolcról - Egerből - Szilvásváradról Lillafüred felé
Az autóbuszok, (bármelyik, emelyik ezen az útvonalon jár) a Bánkútra vezető út elágazástól a (42 km-es kő) gyalog 1,5 - 2 óra. Ezen az útszakaszon autó és motor is eljuthat a házig.

Szílvásvárad állomástól - Szalajka-völgy - a sárga jelzés mentés 3 óra.
A Garadnára vezető kisvasút végállomásától a sárga kereszt jelzésen haladva 2 - 2,5 óra.

A turistaforgalom és a télisportok beindulása ettől az időponttól kezdődött a Bükk-fennsíkon.

A Turistaház további sorsáról olvashat Amit a Bükkről tudni érdemes
A volt Bánkúti Turistaház ma Fehér Sas Panzió
Fotók

Bartha Kata - 1977-ben Szálloda szervező a Turistaházban
(Forrás: Erdey Gyula Bükk Utikalauz 1956 - Pető Tibor Útikönyv 1959 - Örvös János Bükk utikalauz 1962 - )

2010.10.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Bánkúti Túristaház (1931-ben épült)
Bánkúti Túristaház (1931-ben épült)
Bánkúti Túristaház (1931-ben épült)
Bánkúti Túristaház (1931-ben épült)
Bánkúti Turistaház (1940-ben kibővítve)
Bánkúti Turistaház (1940-ben kibővítve)
Bánkúti Turistaház (1977)
Bánkúti Turistaház (1977)
Bánkúti Turistaház (1997-ben felújítva)
Bánkúti Turistaház (1997-ben felújítva)
Bánkúti Turistaház (1997-ben felújítva)
Bánkúti Turistaház (1997-ben felújítva)
Bánkúti Turistaház (1997-ben felújítva)
Bánkúti Turistaház (1997-ben felújítva)
Fehér Sas Panzió (1999-ben helyreállítva)
Fehér Sas Panzió (1999-ben helyreállítva)

Legfrissebb magazinok