HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Bakancsos > Kullancsveszély

t: 5810

Kullancsveszély

Hazánkban átlagosan minden ezredik kullancs fertőzött az agyhártya-, agyvelőgyulladást (encephalitis), lyme-kórt okozó vírussal. Száz kullancs közül tízben megtalálható Európában. Nem szabad feladni a kirándulás örömét és jótékony hatásait. Haladás közben az alsó testrészt kell védeni, a kullancs irtózik a napfénytől, árnyékos helyen vár áldozatára. A kiránduló 10 parancsolata

A kullancs (videó) rendszertani szempontból a pókszabású ízeltlábúak, ezen belül az atkafélék népes táborába tartozik. Közel 825 fajukat ismerjük. Magyarországon kb. 20-25 különböző kullancsfaj él. A leggyakoribb a közönséges kullancs, latin nevén Ixodes ricinus, mely nagyban tehető felelőssé kullancsbetegségekért.
Kullancs kiszedése 10 pontban.

A kullancsok az áldozatukra felkapaszkodva általában hosszabb időt, néha több órát is eltöltenek azzal, hogy a befúródás helyét gondosan kiválasszák. A „lékelés” észrevétlen marad, mivel az egyik típusú nyálmirigyéből a kullancs érzéstelenítő hatású nyálat bocsát a bőrre. A kullancs a befúrt szájszervét egy másik típusú nyálmirigyből származó, cementhez hasonlóan szilárduló anyagot tartalmazó nyállal valósággal bebetonozza.

A parazitát érdemes megpróbálni azonnal eltávolítani, akkor is, ha netán bent ragad a feje. Végső soron a kullancs beszakadt feje veszélytelenebb, mintha több órás várakozás után szakemberrel távolíttatnánk el. A beszakadt fej vagy kilökődik, vagy betokosodik, vagy gennyes lesz, de ezek még mindig veszélytelenebbek az emberre nézve, mint azt kockáztatni, hogy a bent hagyott kullancs megfertőzzön. A csípés helyét mindig fertőtlenítsük jódoldattal.

Az agyvelőgyulladás fertőzött kullancs csípése után két héttel kezdődik: dromedártípusú lázgörbével együtt járó szédülés, fejfájás, hányás, aluszékonyság, vagy ingerlékenység, eszméletvesztés, rángógörcs, esetleg vállövi- és felkarbénulás.

A Lyme-kór egy kullancs által terjesztett betegség, melyet az úgynevezett Borrelia burgdorferi baktériumcsalád okoz. A betegség először 1975-ben ütötte fel a fejét az egyesült államokbeli Lyme városában. A kullancs közvetítette Lyme-kór kórokozója akár évekig jelen lehet a szervezetben anélkül, hogy különösebb panaszokat okozna.

Minden patikában kapható a kullancsbeküldő szett.

Bartha Kata
A mozgás élet

2011.08.07

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Kullancs, itt nyolc lábbal
Kullancs, itt nyolc lábbal
Kullancs vérszívás után babszem nagyságú
Kullancs vérszívás után babszem nagyságú

Legfrissebb magazinok