HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Bakancsos > Hogyan túrázzunk helyesen?

t: 8013

Hogyan túrázzunk helyesen?

Fontos a megfelelő túrafelszerelés, eszközök, a túrázási technika, amivel kevésbé fáradunk el, és az ízületeinket is kíméli. Ügyeljünk, hogy biztonságban lépkedjünk, kezünket ne tartsuk a zsebünkben, mert az esetleges esésnél nem tudunk megkapaszkodni.
A túra előtt időben tájékozódjunk, és fordítsunk figyelmet a felkészülésre.

"...az emberek; a hegyek között sportolnak is, néznek is, épülnek is, gyönyörködnek is..." (Zubor István)Turistákból is legalább négyféle van (Benedek István nyomán):

1. Kocaturista: aki ragyogó, drága felszereléssel "lötyög" ide-oda, mindig többet mutatva, mint amire valójában képes.
2. Kulturista: aki szereti a természetet, s amolyan széplélekként oda jár gyönyörködni, pihenni, ha ez erőfeszítésébe nem kerül.
3. Fajturista: ő csak a teljesítményt élvezi, s így rengeteg szépség, ismeret mellett megy el.
4. Igazi turista: aki a természetet, a vele való harmóniát élvezi és ezért teljesítményre is képes, legyőzve az akadályokat, legyőzve önmagát.


TÚRAFELSZERELÉS

Öltözködés
Legfontosabb a célszerűség, kényelem. Nyáron az időjárás gyorsan változik, különösen a hegyekben. Még akkor is, ha a völgyben süt a nap, a hegycsúcson erős szél fújhat, de akár egy zivatar is érkezhet váratlanul. Érdemes rétegesen öltözni, esőkabát, anorák ne maradjon otthon!
Nem árt, ha hegymászó túrára váltóruhát is tartunk magunknál, mivel a felfelé kapaszkodás olykor izzasztó lehet. Nagy előnyt jelent, ha valakin légáteresztő vagy speciális túraruházat van, tehát fontos a túra sikeréhez a megfelelő öltözet.

Hátizsák
Mindig hátizsákba csomagoljunk a túra igényei szerint. A megfelelő hátizsákkal sok energiát megspórolhatunk, ezek ugyanis optimálisan osztják el a hátra nehezedő súlyt. Egy napos kirándulásokra, hegyi túrákra 25-30 liter körüli kishátizsákot, pár napos túrákra már 40-50 literes hátizsákot célszerű magaddal vinned, míg egy vagy több hetes vándortúrákra 70-80 literes hátizsákot válassz.

Túracipő - Zokni
Mindenekelőtt fontos tisztázni, mi az úticél. Rövid séta, kirándulás, könnyű hegymászó túra, vagy inkább alpesi túra. Minden célra megvan a megfelelő túraszandál, túracipő, túrabakancs. Az ideális túracipú bőrből van, rovátkolt gumitalpú, magasszárú, jól ápolt és kevés a varrás rajta. (Beázás, szakadás veszély). Ne induljunk túrákra vadonatúj túracipőben, főleg túrabakancsban, amely hegyi terepen nélkülözhetetlen.
Zokni, legalkalmasabb a pamut, vagy gyapjú (nedvszívó, vastag, tartós). A "profik" kettőt viselnek: egy vékonyabb térdharisnyát és egy vastagabb rövidet a cipőre hajtva (így az apró kavicsok nem jutnak a lábbelinkbe).

Túrabot
Aki túrázás közben kímélni szeretné az ízületeit, annak ajánlott túrabotot magával vinnie. A teleszkópos botok azért különösen ajánlottak, mert egészen kicsire össze lehet zárni őket és így kevés helyet foglalnak. Sokan ugyanis csak a lefelé ereszkedéskor használják, mert ez terheli meg legjobban a térdízületeket. A túrabotokkal különösen figyelmesen közlekedjünk sziklás, köves talajon, mivel itt könnyen megcsúszhatnak. Amennyiben a sziklás terep túl meredek lenne, inkább mondjunk le a túrabotok használatáról.
Túrafelszerelés

A TÚRÁZÁS MEGFELELŐ TECHNIKÁJÁRÓL

Már az induláskor saját ritmusunk szerint gyalogoljunk, és tartsuk az ütemet. A saját légzésünk a legjobb sebességszabályozó. A tudatos és hallható légzéssel a test automatikusan egy megfelelő gyaloglási ritmust vesz fel. Fontos a mély kilégzés, a belégzésnél a test úgyis gondoskodik annyi levegőről, amennyire szüksége van.

FELFELÉ MENET - A hátizsák simuljon a hátgerinchez, hogy ne húzzon minket hátra. Szükség esetén a biztonsági pántokat is húzzuk meg. Apró lépésekkel haladjunk, lehetőleg a talp minél nagyobb felülettel érintkezzen a talajjal. A felső testünket enyhén döntsük előre.

LEFELÉ MENET - Mielőtt elindulnánk, pihenjünk, igyunk és lélegezzünk mélyeket. Lazítsuk meg a hátizsák pántjait, hogy a súlya ne lökjön előre. Testünket kissé hajtsuk hátra, hogy kíméljük a térdünket. A meredekebb szakaszokon inkább a talp elülső részére, illetve a lábujjakra terheljünk, lábainkat mindig a lejtőre merőlegesen helyezve (így kevésbé csúszunk meg). A lépések hosszát igazítsuk a terephez: minél meredekebb az ösvény, annál kisebb lépésben haladjunk.
A kilátásban való gyönyörködéshez először biztosan álljunk meg, utána nézelődjünk, fotózzunk.

A túrázó 10 parancsolata
1. Készülj fel alaposan a túrára, kirándulásra!
2. Használd a jelzett utakat, kerüld a tiltott területeket.
3. Túrádat erőnléted, gyakorlottságod, és társaid figyelembevételével tervezd!
4. A természetben nyitott szemmel és füllel, a szépségre fogékony szívvel járj!
5. Kényelmesen, ne feltűnően öltözz és viselkedj csendesen, fegyelmezetten, vendégként!
6. Tartsd és tartasd be a túrázás szabályait (tűzrakás, hulladék, illemhely, táborozás, védett terület, túravezetés...)!
7. A természetben való tartózkodás után állítsd vissza az eredeti állapotot (táborozás, szálláshely, illemhely...)!
8. Szeresd és védd a természetet, igyekezd azt másokkal is megszerettetni, megismertetni, megvédetni!
9. Becsüld túratársaidat és őket a bajban soha el ne hagyd!
10.Igyekezz hasznosítani a természetben szerzett ismereteidet, tapasztalataidat!

*A túrázás 10 parancsolata
*Mit? Hogyan kell?
*Alaptúrák felszerelései
*Középtúrák felszerelései

Élményekben gazdag kirándulást és túrázást kívánok

Bartha Kata
A mozgás élet

2011.07.24

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok