HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Bakancsos > Mátra egész évben - Mátraháza – Kékestető – Parádfürdő

t: 7477

Mátra egész évben - Mátraháza – Kékestető – Parádfürdő

A Mátra ( Gyöngyös ) az Északi középhegység része. Egész évben ideális, a gyógyturizmus kedvelt úti célja, a téli sportok kedvelőinek központja. Turisztikai jelentősége a trianoni békeszerződés után nőtt, mert elszakította a Tátrát, a Fátrát, csak a legkisebbet, a Mátrát hagyta meg. A csonka hazánk legmagasabb pontja a Kékestető lett (1014 m), közelében kistestvére, Galyatető (964 m).

A mátrai turizmus megalapítója Hanák Kolos (1851-1923). 25 évesen a gyöngyösi Takarék- és Hitelintézet ügyésze lett. A jogászi hivatás mellett közéleti szerepet is vállalt. 1887-ben megalapította a Kárpát Turistaegylet Mátra Osztályát, a mai Magyarország első turistaegyletét. Az egyesület elnökeként szervezte a mátrai turizmust, ő írta a Mátra első útikalauzát, és az ő irányításával készültek el az első jelzett turistautak a Mátrában. Javaslatára feltárták az Ágasvár alatti Csörgő-lyuk barlangot. Nevét ma a Hanák Kolos Turistaegyesület őrzi.

Mátraháza - Kékestető - Parádfürdő
A három mátrai szanatóriumot 1980. január 1-jével az Egészségügyi Minisztérium Mátrai Állami Gyógyintézet elnevezéssel összevonta.

PARÁDFÜRDŐ
Már a 17. században is ismert gyógyhely volt. Mária Terézia császárnő szorgalmazta a gyógyvizek felmérését és alkalmasságuk szerinti hasznosításukat. Prunyi Mihály volt az első parádfürdői fürdőorvos. A kórház épületeinek és igényes környezetének kialakítása 1873-ban készült el, Ybl Miklós munkája.
1994. január 1-jén a parádfürdői egység kivált az integrált intézetből, azóta önálló Rehabilitációs Szakkórházként működik tovább, a Mátra egyik gyöngyszeme. Európában egyedülálló összetételű vasas-timsós gyógyvíz a nőgyógyászati problémák kezelésére ajánlott.

Mátrai Gyógyintézet (2005-től)

*MÁTRAHÁZA egység
1927 és 1930 között emelték az első épületet a Mátra Egylet közakadozásból a Rózsa dombnak nevezett határrészen. Az eredetileg menedékháznak szánt épület - ma szálloda - a "Mátra Egylet menedékháza" nevet kapta, ennek rövidítéséből jött létre a Mátraháza név.
1932-ben itt nyílt meg Magyarország első tüdőszanatóriuma, az 1924-ben megalakult Tuberculosis Elleni Küzdelem Országos Bizottságának kezdeményezésére. A Közép-Kelet Európa legmodernebb és Magyarország legnagyobb közegészségügyi intézménye, a Mátrai Magyar (Királyi) Gyógyintézet, 300 ágyas befogadó képességgel várta a TBC-ben és egyéb légzőszervi megbetegedésben szenvedőket.

*KÉKESTETŐ egység
1932-ben adták át az ország első klimatikus gyógyszállóját. Tulajdonosa, Csonka László ugyanis az Intézményben alkalmazott terápiát teljes egészében a klimatikus viszonyokra építette. Az 1940-es évek gazdasági nehézségei ellenére Csonka László újult erővel arra törekedett, hogy a Kékest, ha nem is teljes egészében, de rendbe hozza és újraindítsa. Utolsó tartalékait is a szálloda helyreállítására fordította, mikor 1949-ben államosították.

A Mátra varázslatos környezete bármely évszakban kínálja a kristálytiszta levegőt, a gondtalan kikapcsolódást. Kirándulás, túrázás, üdülés és gyógyulás közben látnivalók.

MÁTRAFÜRED
a palóc babagyűjteményéről és a hagyományokat örző néprajzi gyűjteményéről híres. Mátrafüred mellett, a festői szépségű, az ország legmagasabb tava a Sástó (520 m) nyújt lehetőséget nyáron horgászásra és csónakázásra, télen korcsolyázásra. A szánkózni vágyókat két szánkópálya várja.

MÁTRADERECSKE
több mint 600 éves palóc település, határában található a vulkáni kigőzölgés szén-dioxidban gazdag gyógyító zuga, amelyet az orvosok már több száz éve alkalmaznak az érszűkületi és egyéb betegségek kezelésére. - Mofetta Szédioxid Gyógygázfürdő -

Mátraszentimre – Mátraszentlászló – Mátraszentistván
Három falu templomát 1942-ben szentelték fel a mára a Felső-Mátra egyik jelképévé vált templomot, amelynek Szent István király a védőszentje. Minden évben, augusztus 20-án búcsúi szentmisét tartanak. A három falutól közel azonos távolságra van.

MÁTRASZENTIMRE
Magyarország legmagasabban fekvő faluja. 1980-ban szentelték fel a község központjában az új római katolikus templomot. Az egykori Cserkő-bánya helyén ma pihenő fogadja a kirándulókat. A valaha üveghuta telep lakotterületté vált Ötház vagy Ötházhuta néven -
ez ma Mátraszentimre.

MÁTRASZENTLÁSZLÓ
a műút Mátraszentistván felé vezető kanyarjától gyalog percek alatt - jelzett turistaúton - kis emelkedővel elérjük a Vörös-kő kilátót. Körpanoráma, tiszta időben látható a Tátra.

MÁTRASZENTISTVÁN
Itt találjuk a Vidróczki Csárdát. Vidróczki Márton (1837-1873) alig múlt húsz esztendős, amikor besorozták a császári seregbe, ám megszökött és a mátrai erdőkben bújdosott.
A szájhagyomány szerint egyik embere végzett vele. Kodály Zoltán: „Vidróczki híres nyája”
Mátraszentistváni Sípark a Három falu templomával szemben a műút túloldalán található.

PARÁDSASVÁR
– forrás - a híres parádi vizet, Ybl Miklós által tervezett ivócsarnokban kóstolhatjuk meg.
A völgy végén található a közel 300 éves hagyományra visszatekintő üveghuta, amit II. Rákóczi Ferenc fejedelem állított fel. Az üveggyár adott munkahelyet a szomszédos falvakban élőknek is. Az ipartörténetileg is egyedül álló gyár, jelenleg nem működik. 1881-ben megépült a falu ékköve, a Károlyi-kastély Ybl Miklós tervei alapján, mely ma 5 csillagos luxusszállóként üzemel. A kastélyt Sasvár néven említik, ez a falu névadója is 1958-tól.

Erdei kisvasút - Mátravasút története

A Mátra Siterepei:
Galyatető
Kékestető
Mátraszentimre
Mátraszentistván
Mátraszentlászló

Bartha Kata
Itt jártunk

2011.08.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Hanák Kolos a mátrai turizmus megalapítója
Hanák Kolos a mátrai turizmus megalapítója
Ágasvári Túristaház szivárvánnyal
Ágasvári Túristaház szivárvánnyal
Ágasvári Túristaház
Ágasvári Túristaház
Mátraháza
Mátraháza
Parádfürdő
Parádfürdő
Kékestető
Kékestető
Kékes sípálya térkép
Kékes sípálya térkép
Mátraszentistván Sípark
Mátraszentistván Sípark
Sástói kilátó
Sástói kilátó
Kozmáry kilátó - Mátrafüred
Kozmáry kilátó - Mátrafüred
Mofetta - Mátraderecske
Mofetta - Mátraderecske
Három falu temploma
Három falu temploma
Mátravasút (Kelemen Zsolt)
Mátravasút (Kelemen Zsolt)
Károlyi Kastély - Sasvár
Károlyi Kastély - Sasvár

Legfrissebb magazinok