HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Az őszi kert

t: 7066

Az őszi kert

Lehullott levelek

A kert őszi szépsége akkor teljes, ha kertünket továbbra is gondozzuk, tisztán tartjuk. Fõleg a gyepre hullott faleveleket folyamatosan gyûjtsük, mert a vastag lombtakaró alatt könnyen bepállik. Az összegyûjtött leveleket ezután érdemes égetés helyett érdemes komposztálnunk. Az égetéssel -amellett, hogy szomszédainkat zavarja és a környezetet is szennyezi -, fontos tápanyagokat tüntetünk el kertünkbõl. S bár az érett lombföld tápanyagtartalma nem túl magas, de laza szerkezetével, nagy vízfelfogó képességével, humusztartalmával kiválóan lehet javítani vele kertünk talaját. Érdemes tehát kertünk egy eldugott sarkában komposztálót csinálnunk.

Virágok

A kert ilyenkor lehet a legszebb. Virítanak a dáliák (Dahlia), az őszirózsák (Aster) és krizantémok, amelyek levelei csodálatos virágzatuk mellett eltörpülnek. Ilyenkor nyílik a kékvirágú szakállvirág (Caryopteris), a sárga színű, barna "szemű" kúpvirág (Rudbeckia) és több varjúháj (Sedum) faj is.

Fák, bokrok

A virágok pompájával csak a fák, bokrok leveleinek színorgiája vetekszik. Nincs lenyűgözőbb látvány a sárga, gesztenyebarna, arany és bronzszínek kavalkádjánál.

Nincs lenyűgözőbb látvány a sárga, gesztenyebarna, arany és bronzszínek kavalkádjánál. A legszebb őszi színeket a páfrányfenyő (Ginkgo) és a sokféle juhar (Acer) mutatja. Ilyenkor csodálhatjuk meg a kocsányos tölgy (Quercus robur), a ginkófa, a bükk (Fagus sylvatica) és a nyír (Betula) sárga leveleit. A berkenyék (Sorbus) nemcsak színes levelükkel, hanem lila, kék, rózsaszín, fehér, bogyós termésükkel is színesítik a kertet.

Egynyáriak

Hosszantartó, fagymentes õszben az egynyáriak sokáig díszíthetik virágágyásainkat. A körömvirág, a büdöske virágai az aranyló napsugaras nyarat idézik.

A fagyok beálltával azonban már nem csak a levelek barnulnak meg, hanem a virágok is rothadni kezdenek. Nincs mit tenni, a növényeket gyökerestõl ki kell húznunk a talajból, és legjobb, ha a komposztra vetjük õket. A kiemelést mindig óvatosan végezzük, mert a termésbõl elhullott magok a következõ szezonban felélednek, és természetes virágtakarót alakítanak ki. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor ajánlatos a növény föld feletti részét levágni, és ezt követõen kihúzni a gyökereket. Majd az ágyás talaját gereblyézzük el, és komposzttal vagy mulccsal takarjuk.

Örökzöldek

A díszesebb levelû, elegáns habitusú örökzöldeket, télálló pozsgásokat cserepestül a virágágyba süllyeszthetjük. Közkedvelt fajok a fenyõféléken kívül a magyal (Ilex), a cipruska (Santolina), a díszbabér (Skimmia), bangita (Viburnum), kecskerágó (Eunymus), a bukszus (Buxus), a mahónia (Mahonia), babérsom (Aucuba) stb.

Télállók

Manapság egyre több télálló növényfajta kapható, amivel benépesíthetjük ezeket a felületeket. Ilyenek például a télen virágzó árvácskák egyszínû fajtái és színkeverékei, egyes erika fajták, kankalin hibridek. Nagyobb felületek takarására kiválóan alkalmasak a színes levelû díszkáposzták. is. Ablakládákba, függõkosarakba csüngõ borostyán, árvacsalán, repkény ajánlható. Aki tudja, hogy enyhébb mikroklímájú területei vannak, olyan ellenálló szobanövényekkel is kísérletezhet, mint a ciklámen és a cinerária.
Garami Márta

(www.kertpont.hu)

Linkajánló:


Dísznövények
2006.10.26

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Dahlia dannevirke
Dahlia dannevirke
Aster purlpe doom
Aster purlpe doom
Caryopteris x cladonensis Longwood blue
Caryopteris x cladonensis Longwood blue
Sedum matrona
Sedum matrona
Bükk
Bükk
Ginkgo
Ginkgo
Vörös tölgy
Vörös tölgy
Berkenye
Berkenye

Legfrissebb magazinok