HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Aktuális teendők > Ötlettár - Virágok

t: 6935

Ötlettár - Virágok


Szobahőmérsékletű vízzel öntözzük. A túlságosan hideg víz árt a növényeknek!

Az öntözővizet hagyjuk egy napig állni, az esetleges klórtartalom elpárolog a növényen nem keletkeznek barna foltok.

A föld kellő nedvességét kipróbálhatjuk, ha ujjunkat két centiméternyire a földbe dugjuk. Ha nedves, még nem kell locsolni. A tojás főzővize (kihűtve) kiválóan alkalmas öntözésre. Sok, a növénynek szükséges ásványi sót tartalmaz. A tojás héjat ne dobjuk ki, tegyük egy napra vízbe, másnap locsolhatunk ezzel a vízzel. Ne tartsuk tovább egy napnál. Mert a tojáshéj rothadása már káros lehet!

Az öntözővíz lágyításához helyezzünk tőzeget egy vödör egyharmadáig. Töltsük fel vízzel, egy nap múlva már locsolhatunk a leöntött vízzel. Az akvárium elhasznált vize - ha nem büdös - vagy a mélyhűtött halból kiolvadt víz jó műtrágya.

A megnyugodott, állott ásványvíz kiváló locsolószer. Gumós és hagymás növényeket mindig alulról öntözzük. Csurgassunk vizet az alsó tányérba, és ebbe helyezzük bele a cserepet. Ha néhány napig nincs módunk öntözni, takarjuk le a cserép földjét az utolsó öntözés után mohával vagy apró zúzalékkal. Ha sok szobanövényünk van, a fűtési idényben ne feledkezzünk el egy levegőnedvesítővel páradússá tenni a levegőt, de mindenképpen gyakran permetezzük le a növényeket! Télen, a fűtetlen szobában tartott növényeket csak ritkán, hetente egyszer-kétszer öntözzük. A helyiséget rendszeresen szellőztessük, de túl hideg levegő ne értje a növényt. Ha porosak - időnként langyos vízzel permetezzük be a leveleket. Fagypont alatti kamrában elrothad a növény! Ha 'kinőtték a szobát', ajándékozzuk el a szép példányokat. Hólé, illetve esővíz a legjobb öntözővíz. Sok, a növényeknek fontos, ásványi anyagot tartalmaz.

Hogy nyaralás után is friss legyen a növény

Elutazásunk előtt tegyünk a fürdőkádba néhány téglát, kevés vizet öntsünk alá, és csak cseppenként hagyjuk a vizet folydogálni. A téglákra állítsuk a cserepeket. Az átitatott téglából a növény felszívja a szükséges vizet. (Természetesen ez csak egy hétre, tíz napra ajánlott módszer!) Tégla helyett a fenn leírtakat több rétegben összehajtogatott frottíranyaggal is megoldhatjuk. Távollétünkben a szobanövények öntözéséről másképp is gondoskodhatunk: egy vízzel telt vödörbe tegyünk pamutfonalat úgy, hogy a pamutfonal másik végét nyomjuk a cserép földjébe. A vizes edényt állítsuk magasabbra, mint a növényt.

Hogy egyenesen nőjenek a növényeink

Időnként forgassuk el egy negyed fordulattal a nap felé úgy, hogy egyenletesen kapják a fényt. De nem minden növény kedveli ezt a módszert. Ha a növény bágyadtsága, elszíneződő levele jelezné, hagyjuk nyugodtan a megszokott helyén!

Hogyan védjük növényeinket?

Levéltetvek és pókok ellen az egész növényt fürdessük le enyhe szappanos vízzel, a kádba állítva. Fekete levéltetvek ellen két evőkanál szalmiákszeszt oldjunk fel egy liter vízben. Ezzel az oldattal öntözzük meg a növényt. (Ha szükséges, néhány nap múlva ismételjük meg.) Zöld levéltetvek ellen négy liter vízben oldjuk fel két evőkanál mosogatószert, és a megtámadott leveleket ezzel az oldattal mossuk le. A csigák és a lárvák rögtön eltűnnek, ha a növényt egy vödör vízbe állítjuk. Minden féle növényi kártevő és féreg ellen hatásos védőszer, ha a növény cserepe egy fokhagyma gerezdet dugunk. A hagyma nem zavarja a növényt, csak a kártevőt. Ha féreg támadta meg a páfrányt, tűzzünk a földbe fejjel lefelé- gyufaszálat.

Hogy tiszták legyenek a levelek

Takarításkor töröljük át őket tollseprővel. Cseppentsünk néhány csepp glicerint egy tiszta ruhára, és ezzel töröljük át a leveleket. Hatásosabb, mint az olívaolaj vagy a majonéz, nem porfogó: Fényesek maradnak a növények levelei, ha időnként áttöröljük tej és víz 1:1 arányú keverékével.

Hogyan készítsünk növénylétrát?

Készíthetünk drót ruhaakasztóból is. Csavarjuk le a vállrészt, hajtogassuk a kívánt méretre és formára. A magas növényeket támasszuk meg rézből vagy más fémből készült vitrázsrúddal.

Hogyan töltsük fel a virágcserepet?

Mielőtt földdel töltenénk meg, a cserép aljára kavicsokat, faszenet, gyümölcsmagokat, játékgolyót vagy más hasonló anyagot tegyünk Ez biztosítja a megfelelő víz és levegőellátást. Kerámia díszcserépbe közvetlenül is ültethetünk növényt, ha az aljára néhány centi kavicsréteget teszünk. Az így ültetett növényt óvatosan öntözzük, mert elvezető hiányában a cserép alján összegyűlt felesleges víz elpusztítja a gyökereket.

Hogyan locsoljuk páfrányt?

A gyenge tea hasznos tápanyaga a páfrányoknak. Teával való öntözés után helyezzük a földbe a nedves használt teatasakot. (a maradványokat később dobjuk ki!) A páfrány jól felhasználja azt a nitrogént, melyet egy igen híg szalmiákszesz oldat tartalmaz. Szépségével meghálálja az időnkénti 'ilyen' locsolást.

Hogyan marad tartós a vágott virág?

Ha a szárat egy éles késsel mindig ferdén visszavágjuk, amikor friss vízbe tesszük a növényt. A vastagabb szárakat hasítsuk fel, ezáltal könnyebben felszívja a vizet. Vízcserénél a növény szárát mindig vízbe mártva vágjuk le, ezáltal nem képződik levegőbuborék, ami meggátolhatja a vízfelvételt. Távolítsuk el azokat a leveleket, amelyek vízbe lennének. A rothadó levelek bomlasztják a vizet is. Öntsünk vágott virágunkra 2 evőkanál ecet, két evőkanál cukor és 1 liternyi víz oldatát. Az ecet véd a káros mikroorganizmusoktól, a cukor biztosítja a tápanyagot. Éjszakára hűtsük le a virágot. Ez önmagában megduplázhatja a virágok élettartamát. A virág tartósabb ha bőven van helye a vázában.

A kék hortenzia kékebb lesz, ha timsóoldatot teszünk a vízbe. A szegfű egy - másfél hétig friss marad, és a virág duplájára nő, ha Tonik-ba rakjuk. Négy nap múlva cseréljük le a Tonikot. A szegfű vázájába tegyünk néhány csepp bórsavat. A korán hervadó virág tovább marad frissen, ha beszórjuk egy kevés hajlakkal. A dobozt tartsuk mintegy 30 centiméterre, és alulról felfelé szórjuk a lakkot a szirmokra. A váza aljára, amibe a vizet tesszük, helyezzünk egy rézpénzt. A rózsa tartósabb, ha a vízbe néhány csepp denaturált szeszt teszünk. Ha a körömvirág vízben tartott szárának illatát nem szeretjük, tegyük a vízbe egy kávéskanál cukrot. Ha a váza a virághoz magas, tegyünk az aljára kevés újságpapírt vagy egy papírtörölköző gombolyagot. Ha a vágott virág szára rövid, dugjuk a végét szalmaszálba.

Nárciszt ne vegyítsünk más vágott virággal, mert a nárcisz szára olyan anyagot tartalmaz, amitől a többi virág hamarabb hervad el. A víz nem lesz zavaros a vázában, ha egy kávéskanál fehérítőt teszünk egy liter vízhez. Széles szájú vázában a hosszú szárú virág nem kókad le, ha keresztben és hosszában átlátszó ragasztószalagot feszítünk a váza szájára. Ha a váza aljába összekötözött hajcsavarókat teszünk, gyönyörűen elrendezhetjük a vágott virágot! Az ablakvirágládák földjére tegyünk kavicsot, hogy az eső ne spriccelje fel a földet az ablaküvegre.

Hogyan teremthetünk tavaszt a télben?

A tél végén mér kevés a virág. Vágjunk le néhány rügyező ágat (aranyeső, orgona, esetleg gyümölcság), és tegyük belel meleg vízzel töltött vödörbe. Tegyünk mellé egy szalmiákszesszel átitatott vattacsomót és az egészet borítsuk be egy műanyag zsákkal. Az ammóniagőz hatására rövidesen kibomlanak a rügyek. Az ágak hamarabb virágoznak, ha már fagy érte őket. Ha az orgona, az aranyeső, a fűzfa vagy a vadgesztenye egy-egy hajtását december első napjaiban kb 30 centi hosszúra levágjuk, szép virágos ágakat nyerhetünk. Fürösszük néhány óráig kb. 35 fokos vízben. (Könyökünkkel ellenőrizzük a hőfokot, ha hűl, öntsünk utána meleg vizet!) Fürdetés után nyessük le a szárak végét, és tegyük olyan langyos vízzel teli vázába, amibe előzőleg néhány faszenet dobtunk. Ötnaponként cseréljük a vizet s mindenkor, metsszük le (ferdén) egy-egy szeletkét az ágak tövéből.

Ha megindul a virágzás, már ne tegyük nagy fényre, s tovább pompáznak a kori virágok. Üde színfolt az ablakban kicsíráztatott kukorica. Törjünk két - három részre egy cső kukoricát, az így nyert darabokat állítsuk kompótos tányérba és ujjnyi vízbe. Állítsuk világos, meleg helyre ha radiátorral fűtünk az ablakba vagy lámpa mellé. Néhány nap múlva kinyílnak a szemek és levelet bontanak (az elpárolgott vizet rendszeresen pótoljuk!) A vázába tett fenyőgallyat metsszük ferdére, öntsünk a folyadékba kevés növénytápszert. Másnap a vágás felületére cseppentsünk egy kevés viaszt, fedjük be vele. Az ily módon kezelt karácsonyi gallyunk sokáig megőrzi illatát, és nem hullatja le oly gyorsan a leveleit. (Éjszakára, ha lehet, tegyük hűvösre.)

Hogyan tüntessük el a cementezett vagy aszfaltos úton kinőtt gazt?

Öntsünk rá forró sós vizet, a gaz eltűnik. Száraz só is kipusztitja a felesleges gazt.

Hol, mit vetettünk el?

Írjuk fel a vetés idejét egy papírra, borítsuk be egy kis műanyag zacskóval, kössük vékony fonallal zászlószerűen egy pálcikára. Tűzzük a sorok elejére.

Hogyan ültessünk fát?

A gyümölcsfák bő terméssel hálálják meg, ha a gyökér nyakát nem ássuk be. A gyökér így elegendő levegőhöz jut. A gyökérnek viszont ássunk kellő nagyságú gödröt! A fahamu káliumtartalom miatt értékes, különösen a gyümölcsfák igénylik a káliumot. A fahamut elszórhatjuk a kertben is, de legjobb a komposzt trágyát dúsítani vele.

Hogyan kezeljük a virágládákat?

A fa virágláda tartósabb lesz, ha körös- körül lenolajjal bekenjük. Ne feledkezzünk meg az öntözővíz feleslegének elvezetéséről: a láda fenekén készítsünk furatokat! A vakondforgatta mezei öld a legalkalmasabb a virágládák megtöltésére. Ha erre nincs módunk, morzsalékos, kissé rostos földdel töltsük fel a ládánkat.

Ha nem akarjuk, hogy a madarak fogyasszák el

Az eper és a cseresznye mellett sózott heringet alkalmazzunk madárijesztő gyanánt. Csemegeszőlőre, közvetlen érés előtt, húzzunk régi nylonharisnyát, alul- felül kössünk rá csomót, a darazsaktól megvédi a gyümölcsöt.

Hogyan készíthetünk mini növényházat dugványoknak?

Töltsünk meg jó virágfölddel egy cserepet, és dugjunk el egy hajtást. Zárjuk le műanyag zacskóval. Ha a plasztiksapkán cseppek képződnek átültethtjük a fiatal dugványt. Ajándéknak is igen alkalmas.

Hogyan ültessük ki a paradicsompalántákat?

Célszerű őket fahamuval kevert földbe ültetni. Egy hengeralaku dobozt - alját és tetejét eltávolítva - helyezzünk a palánták köré. Gondosan szorítsuk mellé a földet, hogy teljesen körülvegye a kis palánta gyökerét. Akkor szedjük ki a papírhengert, ha a palánták már néhány hetesek.

Hogyan ültessük el a virághagymákat?

Tulipán, jácint vagy nárcisz hagymákat kétszer olyan mélyre kell dugnunk, mint amilyen vastagok.

Egy kis biókertészet

A fűszernövények természetes rovarölők. Ültessük különböző fajtákat a kertünkbe. A bazsalikom a paradicsom mellé ültetve, távoltartja az állati kártevőket. A menta, a kapor és a kakukkfű a káposztaféléket védi (káposzta, kel, brokkoli, karfiol). A hagyma és a fokhagyma védi a salátát, a petrezselymet, a babot a falánk kártevőktől, elsősorban a csigáktól. A hagymát ajánlatos a karotta és a cékla közelébe is vetni ugyanezért.

A krumplibogár ellen a torma véd. Ültessünk a krumpli mellé. Az ánizs és a koriander a levéltetvek ellensége. Vigyázzunk: a foghagymát ne ültessük borsó és káposzta közelébe, és ne kerüljön az eperhez se túl közel. Ezek a növények ugyanis nem tűrik el egymást. A nyúlrágás ellen a közönséges hintőpor is véd. Szórjunk egy keveset a növényre, vagy köréje. Ha elmosta az eső, szórjunk utána. A nyulakon kívül véd a bolhák és az egyéb rovarok ellen is. A száraz kávézacc savanyúvá teszi a földet. A szappanlúg kitűnő növényvédőszer. Bőven permetezzük a védendő növényekre. (A szintetikus mosószerek viszont ártanak a növényeknek!) A biókerthez feltétlenül hozzátartozik a komposztdomb. A tojáshéját ne dobjuk el: összetörve szórjuk a komposzt tetejére.

A kerítés mellé vessünk konyhakerti növényekből 'pótkerítést'. A gyökerek olyan anyagot választanak ki, amelyek távoltartják a kerttől a kártevőket. A forrázott tealevél a rózsa legjobb trágyája. Ha sok a hangya, forró vízzel űzzük ki azokat a hangyabolyból, s oda is öntsünk forró vizet, ahol vonulnak. Kertbe szétszórt molyírtó távoltartja a rágcsálókat.
Horváth Tamás

(lakberendezes.hu)

Linkajánló:


Dísznövények
2006.08.31

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok