HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Nyári kertek dísze: a liliom

t: 7824

Nyári kertek dísze: a liliom

Látható például Kréta szigetén, Minos király palotájának freskóin, de megjelenik a Bibliában is. A nagy figyelem, amelyet már a régi időkben is szenteltek a liliomnak, mindenekelőtt a hagyma és a virág gyógyítási szempontból fontos tulajdonságainak köszönhető. Ezen kívül a virágból liliomolajat is sajtoltak, amely csodás illatot adott a vászonneműeknek és a fürdővíznek.

A liliom hagymáját a keresztes lovagok hozták magukkal Nyugat Európába. Ezeket kolostorkertekben ültették el, gyógynövényként használták, vágott virágként pedig templomok és sírok díszítésére szolgált.

E virágnak az a fajtája, amelyet gyakran Máriával együtt ábrázoltak, a madonnaliliom nevet kapta. A régi növénykönyvekben is kimerítő figyelmet szenteltek a madonnaliliom és más liliomfajták számos gyógyító tulajdonságának. A növényvadászok, a „gyűjtők” egyre újabb fajtákat találtak, amelyeket magukkal vittek szülőföldjükre, hogy ott megpróbálják tovább szaporítani.

A liliom vadon csak három földrészen földrészen (és csakis az északi féltekén): Európában, Ázsiában és Amerikában fordul elő.

Nemcsak kerti növényként, hanem vágott és cserepes virágként is ismert. Egész éven át kapható, vágóvirágként elsősorban nagy csokrokat kötnek belőle. A szépséges liliom kellemetlen velejárója, hogy virágpora kellemetlen foltokat ejthet a ruházaton és a váza alatti terítőn. Eltávolításához helyezzünk a foltra tapaszt, arra ráragad a virágpor.

(nana.hu)

2006.06.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok