HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Veszélyes kerti növények

t: 11075

Veszélyes kerti növények

Taxus baccata

Magyarországon a Bakonyban és a Bükkben őshonos növény, de sokan ültetik kertekbe is díszfának a tiszafát. Örökzöld sűrűcserje, vagy 5-20 méter magasra megnövő, fenyőre emlékeztető magas fa. A növény mindem része mérgező kivéve az apró, piros, édeskés magköpeny. A fa többi részében található méreg a szívműködést és a légzést bénítja.

Agatha Christie több bűnügyi regényében alkalmazzák gyilkosságokhoz a tiszafából készült főzetet. A lombozat télen négyszer több mérgező anyagot tartalmaz, mint nyáron. Melegvérű állatokra, és emberre egyaránt veszélyes. Ha valaki megeszi az édeskés magköpenyt, de a magot is lenyeli, súlyos mérgezést kaphat. Körülbelül 20 szem bogyó már halálos adag.

Nerium oleander

A mediterrán vidékek éke a virágba borult leánderbokrok. Fehér, rózsaszín, vörös, ritkábban sárga színű virágai kereteket is gyakorta díszítenek. Ázsiából származik, ahol vadon nő, de már Magyarországon is kedvelt dísznövény, balkonládákban, cserépben nevelik, mivel télen nem tartható a szabadban. Nevét a vizek görög istenéről, Néreuszról kapta, és lányairól a Nereidákról, közismertebb nevükön a hableányok.

A gyönyörű növény minden része mérgező. A régi Rómában patkányok, egerek irtására használták. Olaszországban ma is távol tartják tőle a háziállatokat. Állatra, emberre egyaránt veszélyes. A leánderligetekben hosszasan időző pásztorok néha rosszul lettek a növényből kipárolgó illóolajoktól. Méreganyagai a szívizomra hatnak, ezért kis mennyiségben, megfelelően adagolva szívbetegségek gyógyítására alkalmas. Nagy mennyiségben azonban halálos méreg. Levelét, virágát szájba venni nem ajánlott.

Atropa belladonna

Csattanó maszlag vagy maszlagos nadragulya néven ismert 50-150 cm magas sűrűn elágazó növény. Cseresznye nagyságú, fényes fekete termése mérgező, már 3-4 szem bogyó elfogyasztása egy gyermek halálát előidézheti. A növényből nyert kivonatot sűrűn alkalmazták a gyógyászatban is, mivel emésztőrendszeri panaszokra, menstruációs görcsök enyhítésére egyaránt hatásos.

A belladonna nevet (jelentése: szép hölgy) pupillatágító hatása miatt kapta. Az európai reneszánsz idején használták a hölgyek, hogy szembe csepegtetve tekintetük csábító legyen. Sajnos a helytelen alkalmazás sok tragikus következménnyel járt. Látomáskeltő hatása miatt a középkori varázslók, trópusi fajait pedig a dél- és közép-amerikai indiánok használták varázsnövényként.

(holgyforum.hu)

2006.06.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Taxus baccata - Tiszafa
Taxus baccata - Tiszafa
Nerium oleander - Leander
Nerium oleander - Leander
Atropa belladonna - Csattanós maszlag
Atropa belladonna - Csattanós maszlag

Legfrissebb magazinok