HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Gyapjaskaktuszok

t: 4325

Gyapjaskaktuszok

Különleges alakú, alacsony növésű, lassan fejlődő kaktuszok. Több évtizedes példányok átmérője 15-20 cm. Szemölcseik sűrűn, levélrózsaszerűen állnak, háromszög alakúak. A szemölcsök töve enyhén gyapjas. Virágaik a szemölcsök hónaljából, az axillákból nyílnak. Élőhelyükön október tájékán virágoznak, a virágok színe: fehér, sárga, rózsaszínű, vagy piros.

Ariocarpust kevés gyűjtőnél láthatunk, ennek oka, hogy gondozásuk nem könnyű fel- adat. Kényes növények, főleg a szükségesnél több nedvességet nem viselik el. Meleg és napfényigényes növények, inkább olyanoknak ajánlható tartásuk, akiknek üvegházuk, télikertjük, illetve a növények megfelelő gondozására alkalmas helyiségük van.

A cserép, amelybe ültetjük, a szokásosnál mélyebb legyen, mert gyökerük hosszú, répaszerű. Élőhelyükön a talaj sziklás, törmelékes, ezért földjükhöz keverjünk apró kőzúzalékot, kavicsot.

Tavasztól őszig ritkán és figyelmesen öntözzük. A növények gyapjas részére ne kerüljön víz. Túlöntözéskor a répagyökér könnyen rothadni kezd, ezért is fontos a kellően vízáteresztő talaj. Hazájukban elviselik az éjszakai fagyokat, nálunk a hűvös, száraz, világos telelőhelyiséget igénylik. Télen tarthatjuk öntözés nélkül.

Az ariocarpusok szaporítása magvetéssel történik.

Ariocarpus agavoides - élőhelye Mexikó, Tula környéke. A legtöbb példány ezen avidéken található ebből a fajból, de San Luis Potosiban is előfordul. A tulai példányok a legszebbek, de itt élőhelyük veszélyeztetett a táj eróziója miatt. Igazi növényritkaság, sajnálatos, hogy szinte teljesen kipusztult. A növény kb. 7 cm átmérőjű, igényli a sok napfényt, óvatosan locsoljuk. Virága 4 cm-es, sötét rózsaszínű (vagy lila). Élőhelyén október tájékán virágzik, kertészetekben ez akár decemberben is lehetséges.

Ariocarpus bravoanus - San Luis Potosi vidékén fordul elő, 1800 méter magas hegyekben. Szintén veszélyeztetett faj, élőhelye fokozott védelem alatt áll. Védettsége miatt csak kertészetben szaporított példányt vásároljunk. Virága rózsaszínű.

Ariocarpus retusus- hazája Mexikó, San Luis Potosi és Coahuila vidéke. Lassú növekedésű, viszonylag nagyra növő Ariocarpus faj, átmérője akár 20 cm is lehet. Szemölcsei szürkészöldek, sűrűn állnak és kissé gyapjasak. Magról vetve kb. 8 éves korában már virágzik, a virág 4-5 cm nagyságú. Gondozása megegyezik a nemzetség többi tagjáéval.

Ariocarpus kotschoubeyanus - élőhelye Mexikó, Coahuila környéke. Talán a leg- szebb ariocarpus . Háromszögletű szemölcsei szürkés - barnászöldek, sűrűn állnak, mintha levélrózsát alkotnának. A növény testének nagy részét fehér, nemezszerű "szőr" borítja. Az amúgy sem nagy ariocarpusok között is kicsinek számít, 5-7 centiméternél nem nő nagyobbra. Virága is kisebb a többinél, 2-3 cm-es, rózsaszínű.

Ariocarpus fissuratus - Észak- Mexikóban és az USA Texas államában fordul elő. Háromszögletű szemölcsei szürkészöldek, gyapjasak. Repedezett szemölcseiről kapta nevét. Élőhelyén nem ritka a mínusz 10 °C fokos éjszakai hőmérséklet. Rendkívül lassan nő, idős korára mintegy 15-20 cm átmérőjű lesz. Jó vízelvezetésű talajba ültessük és mérsékelten öntözzük. Rothadásra hajlamos. Virága rózsaszínű, kb. 4 cm -es, a termések megbújnak a növényt borító "gyapjú" között.

Ariocarpus trigonus - rendkívül lassan fejlődik, a 25 centiméteres példányok korát 100 évesre becsülik. Háromszög alakú szemölcsei a felső részüknél visszagörbülnek. Sárga virágai a növény csúcsán körben nyílnak.

Bakonyi József

(www.kertpont.hu)


2006.06.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Az Ariocarpus agavoides élőhelye
Az Ariocarpus agavoides élőhelye
Ariocarpus kotschoubeyanus jól megfigyelhető az élőhely köves talaja
Ariocarpus kotschoubeyanus jól megfigyelhető az élőhely köves talaja
Ariocarpus agavoides októberben virágzik
Ariocarpus agavoides októberben virágzik
Ariocarpus bravoanus szigorúan védett
Ariocarpus bravoanus szigorúan védett
Ariocarpus retusus
Ariocarpus retusus
Ariocarpus kotschoubeyanus közelről
Ariocarpus kotschoubeyanus közelről

Legfrissebb magazinok