HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Az elfelejtett csodahajnalka

t: 5748

Az elfelejtett csodahajnalka

A nemzetség

Az Ipomoea nemzetség mintegy 500 fajt számlál. Nem csak az Amerikai földrészen honos, hanem megtalálható Ázsiában, Dél-Afrikába, Nyugat-Indiában is. A nemzetségnév a görög eredetű ips és homoios szavakból származik (féreghez hasonló), és a növények kúszó voltára utal, bár nem mindegyikük kúszónövény. Nemcsak a hajnalkák, hanem például a batáta - édes burgonya- is idetartozik. Sok a gyomnövény is köztük, de leginkább a mutatós virágú futónövények ismertek, gondoljunk csak a nálunk közismert kerti hajnalkára.

A csodahajnalka bemutatása

A csodahajnalka eredeti élőhelyén, Mexikóban illetve Dél-Amerikában évelő. De nálunk a hideg telek miatt csak egynyáriként tartható. Gyorsan fejlődik, akár 5 m magasra is felfut. Egy száron fürtben 12 virág fejlődik. Apró, csöves virágai bimbós állapotban pirosak, majd színük narancssárgára vált, és elvirágzáskor fehér, sápadt sárga színt öltenek. Ezért egy száron három virágszín fordul elő az elnyílás sorrendjében. Virága több napig él, de a hajnali órák után összecsukódik. Késő nyártól az első fagyokig virágzik. Háromkaréjú, sötétzöld levelei is impozánsak.

Tartás

Könnyű tartani, és remekül mutat falra, pergolára futtatva, vagy függőkosárban. Jó vízgazdálkodású, termékeny talajt igényel. Teljes napon vagy félárnyékban fejlődik. Az öntözést és a tápozást (3-1-2) meghálálja. A levéltetű károsíthatja.

Szaporítás

Magjait az utolsó fagyokat követően ültethetjük cserépbe. Szabadföldbe 5-6 héttel az utolsó fagyok után vethetjük. Vetés, ültetés előtt a magvakat hidegvízbe áztathatjuk éjszakára. 9-11 cm átmérőjű cserépbe 6 mm mélyre ültessünk 3-5 magot. A cserepet tartsuk 18-24 C-on. A csírázás 10-16 napig tart. Kiültetés előtt kb. két hétig eddzük, majd május táján, 30 cm tőtávolságra ültessük ki napos, jó kerti talajba.

Garami Márta

(www.kertpont.hu)


2006.06.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok