HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Cornwall

t: 3237

Cornwall

Rosemunde Pilcher 1924-ben született Lelantban, egy dél-angliai városkában, Cornwallban. 13 bestseller regénye mellett, számtalan rövid története, novellája jelent meg, melyeket, egy Magyarországon is vetített sikeres, német televíziós sorozat filmesített meg. A ma Skóciában élő írónő gyermekkorát és fiatalságát Dél-Angliában töltötte, nem csoda hát, hogy könyvei nagy része a partvidéken játszódik, St. Ives, Newguay, Land's End, Penzance, Falmouth és Mousehole városaiban, halászfalvaiban.

A lélegzetelállítóan gyönyörű vidéket évente nem csak a Pilcher filmeket forgató filmesek szállják meg, hanem a kagylógyűjtő és fürödni vágyó turisták is. Hiszen Cornwallt, a brit szigetek napos oldalának, a helyiek (cornish people) pedig trópusi régiónak is nevezik.

Most gondolatban tegyünk egy kis kirándulást Dél-Angliába, Cornwall bestseller írójának, Rosemunde Pilcherenek csodálatos szülőhelyére, és képzeljük el a gyönyörű partvidék kertjeit. Vajon mi teszi oly varázslatossá ezt a tájat?

Cornwall varázsos világát különleges geológiájának és egyedülálló klímájának köszönheti. Gránit alapkőzetére 4 nagy tőzegláp települt, amelyek rövid folyói vizét is táplálják. A Bodmin Moor pl. négy folyó forrásvidéke. Ugyanitt található legmagasabb pontja is (420 m), amely egyben remek kilátóhely. Az alapkőzeten kialakult üledékek kiváló bányászati alapanyagok. Ilyen pl. a porcellán gyártás alapanyagaként bányászott kaolin. A mintegy 200 éves kitermelés eredményeként jellegzetes meddőhányók keletkeztek. Ez a vidék jelentős ónlelőhely is, ahol a tellérek a grániton kialakult palába ágyazódtak.

A folyómedrekből történő ónbányászat már a bronzkorban elkezdődött. De vas, réz, arany, ezüst, cink, mangán, urán is bőven található ezen a vidéken.

Enyhe klímájára jellemző, hogy déli területein az év 250 napja bizton fagymentes. Legtöbb csapadék októbertől januárig hullik. Ezért szubtrópusi növények is találhatók itt, déli öbleiben, tengerparti városainak parkjaiban pálmák alatt sétálhatunk.

A vidéket járva pedig mindenütt találkozhatunk páfrányokkal, málymohákkal, zuzmókkal, gombákkal. Kiterjedt legelőinek, szántóföldjeinek jellegzetességei a hangák, a mocsári növények, a csenkeszek és nem utolsó sorban a vándorkövek. Ezeket a köveket a mai Finnország és Skandinávia területéről a hatalmas szárazföldi jégtakaró gleccserei tolták maguk előtt a jégkorszakban. A bronzkorban rituális, temetkezési célokra jellegzetes módon rendezték el őket.

Ezek az ún. állókövek manapság vonzó turisztikai látványosságok. Csak a Lands End félszigeten 90 "menhir" azaz "hosszú kő" található. A déli Lizard félszigeten olyan botanikai különlegességek fordulnak elő, mint a nyugati hanga (Erica vagans), a kristályvirág (Mesembryanthemum), a szúrós csodabogyó (Ruscus aculeatus), a korai mocsári perje (Poa iridifolia) stb. Jellegzetesen sziklás partvidékén pedig megjelennek a dűnék, tengerparti füves puszták.

A legendás Cornish gardens, azaz cornwall-i kertek, többsége (legalább 50) egész évben látogatható. Az angol park tipikus példája Trebah, Hestercombe, Pine Lodge, Heligan (Lost garden), Killerton, és még sokan mások. A sétautak kacskaringósak, nem szabályosak, a geometrikus medencék helyett tavakat és patakokat találunk. Az elmaradhatatlan kínai teaház és az angolkert lágyan hullámos, tágas gyepmezői, a művészien elrendezett fa-bokor csoportok, mind olyan motívumok, melyek csakhamar egész Európában elterjedtek és forradalmasították a kertművészetet. Ez mindmáig népszerű stílus.

Az idei virágszín divat kedvez azoknak, akik nagyra értékelik az angolkert romantikáját. Ebben az évben az egyszerű szűzies fehéret kombináljuk a természet színével, a zölddel. Ha most alakítanánk át a kertünket, ültessünk bukszust vagy más lomblevelű örökzöldet. Ezekhez különböző formájú fehér virágú növényeket társítsunk, mint a fehér geraniumot, fehér begyvirágoz vagy fehér petúniát. A romantikus női léleknek az idei szezon a sötétlila, pink és a halványabb rózsaszín színtónusú virágait ajánlja.

Nálunk jellegzetesen cornwalli kertet csak azok a szerencsés kerttulajdonosok birtokolhatnak, akik kertje savanyú alapkőzeten, csapadékos, de télen is enyhe klímán található. Persze minden megoldható egy gyakran öntözött, konténerkertben. Aki megfárad a kertészkedésben, pihenésképpen olvassa el a kellemes kikapcsolódást nyújtó Rosemund Pilcher regények (Szeptember, Kagylószedők, Téli napforduló, Ház a tengerparton) egyikét.

Gyarmath Krisztina
Garami Márta

(forrás: www.kertpont.hu)


2006.05.16

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok