HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Mexikói csodahajnalka

t: 5639

Mexikói csodahajnalka

A mexikói csodahajnalka (Ipomoea lobata) rendkívül érdekes, gazdagon virágzó kúszónövény. Bimbói pirosak, kinyílt virágai pedig halványsárgák. Virágszíne miatt "spanyol zászlónak" is nevezik. A piros bimbók a hajtások végén helyezkednek el alattuk pedig a kinyílt virágok. A virágok felnyílásával azok színe elhalványul, teljesen kinyílva csaknem fehérek. Júliustól októberig virágzik. A csodahajnalka háromkaréjú, enyhén fogazott levelei olykor szív alakúak, erezetük jól kirajzolódik. Sötétzöld vagy akár lilászöld árnyalatúak. Az első fagyok beálltával a növény elpusztul, de kis szerencsével hűvös helyiségben megpróbálhatjuk átteleltetni.

A magokat február vége és április eleje között vessük el cserépbe vagy ládába. A vetéshez levegős, megfelelő vízelvezetésű talajt használjunk. A legjobban tőzeg-homok keverékében fejlődnek. Az edény aljában drénréteg kialakítása ajánlatos. Májusban tegyük a cserepeket vagy ládákat napos meleg helyre, és öntözzük mindaddig a növénykéket, amíg elég nagyok lesznek ahhoz, hogy kiültethessük a kertbe. Természetesen nagyobb méretű edénybe is ültethetjük. Mindig fal, vagy támaszték mellé tegyük mert a növény hajtásai rendkívül gyorsan nőnek és azokat fel kell kötöznünk. Egész nyáron rendszeres öntözést igényel, és tápoldatot is adjunk neki. A szabadban nevelt növényeket kint hagyhatjuk, ilyenkor az első fagyok hatására a tövek elpusztulnak.

Virágai rendkívül szokatlan megjelenésűek. A virágban az öt sziromlevél kis csővé forrt össze. A virágok különösen napos időben édes illatot árasztanak. A védett napos helyet kedveli. A szabadban nevelés erősebbé ellenállóbbá teszi a növényt. A rendszeres öntözés elengedhetetlen. Cserépben nevelés esetén naponta öntözzük, a szabadban hetente egyszer bőségesen. Heti egy alkalommal keverjünk az öntözővízhez tápoldatot is. Bár "palántaként" is lehet vásárolni a magról nevelés célszerű. Egyéves növényként tartják, de megfelelően teleltetve több évig élhet.

A teleltetni kívánt növényt szedjük ki a földből, és világos hűvös helyen tartsuk. Télen kevés vizet igényel, tápoldatot egyáltalán ne adjunk neki. Kora tavasszal formára metszhetjük és újra kiültethetjük. Télikertben is tarthatjuk, ha ott a felkötözéshez elegendő a helyünk. Csak ollóval vághatjuk vissza, metszés után rendkívül gyorsan fejlődik. Hajtásai egy nyár alatt 3-4 méter hosszúak is lehetnek.

Amennyiben a levelein barna és sárga levélfoltok jelennek meg, gombafertőzést kapott a növényünk. Gombaölő szerrel kell kezelnünk. Csapadékos nyarakon ne álljon csepegő eresz alatt. Ha nincs elég meleg, ha kevés vizet vagy tápoldatot kapott a növény, akkor nem fejlődik kellőképpen. Levéltetvek nagyon ritkán fordulnak elő a levelein. Ha a növény szabadban fejlődik, erős vízsugárral mossuk le. A fertőzést megelőzhetjük, ha felaprított bodzalevelekből készült oldattal kezeljük, ezt az oldatot könnyen elkészíthetjük magunk is.

Írta és fényképezte: Tapodi Ferenc (francesco)

(www.gazlap.hu)


2006.05.12

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok