HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Orgona

t: 4054

Orgona

Sikerét korai és nagytömegű virágzásának, csodálatos illatának és változatos színének köszönheti. Virágai a kitavaszodástól függően áprilistól májusig nyílnak.

Leggyakrabban orgonából kötik az anyák napja és az iskolai ballagások mindenki által ismert illatos csokrait is.

Kertekben legtöbbször, mint sövényalkotó cserje jelenik meg, mely célra az igénytelen halványlila, szimplavirágú balkáni fajtáját telepítjük, főleg tősarjakról. Jelentéktelen virágai ellenére nagy tömegben nyílnak azok és rendkívül illatosak.

(Syringa vulgaris)

Vágott virágnak, faiskolákból vásárolt nemes fajtájit telepítsük, vagy magoncait 2-3 éves korban, szemezzük gyökérnyakba.

Virágait az előző évi vesszőkön hozza ezért tavasszal már nem szabad metszeni.
Szoliterként ültetve törekedjünk arra, hogy a bokor 30-40 cm-es törzsmagasság felett elágazzon és koronája szép gömb alakú, legyen.

A virágzással egy időben, azzal átellenben két vessző fog kifejlődni, melyeken a következő év virágai nyílnak, ezért közülük az elnyílt magfürtöket azonnal metsszük ki, mert ezek az új vesszőket gátolják növekedésükben.

Az elöregedett bokrokat ifjítjuk oly módon, hogy a vesszőket a vastagabb elágazásig visszavágjuk és az új hajtásokból ismét koronát formálunk.

Nagyméretű vágott virágot váltómetszéssel nyerünk, melyet minden évben elvégzünk, de virágot csak minden második évben szedhetünk. A fiatal hajtásokon ilyenkor 2-4 szemet hagyunk, melyek a következő évben hosszú vesszőket növesztenek igen nagy virágokkal.

A virágokat félig nyílt állapotban vágjuk, és 2-3%-os cukoroldatba helyezzük.

Ápolás

A bokrok tövét évente 10-12 dkg vegyes műtrágyával beszórjuk.
Rügydifferenciálódáskor (július-augusztus) feltétlen öntözzük a töveket!
A földből kitörő sarjakat rendszeren vágjuk ki!
A növényeket takácsatka fertőzés ellen, főleg száraz nyarakon, permetezzük!
(Fertőzés jele; a korai lombhullás, vagy az őszi, torz, másodvirágzás.)

Manapság a törzses orgonafácskák jöttek divatba, melyeket készen faiskolákban vásárolhatunk, vagy a magoncból nevelt magas törzsbe oltással, vagy szemzéssel nevelünk.

(lakberendezes.hu)

¨ajánló


HOBBI: Kert, dísznövény2006.05.04

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok