HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > A rózsalonc

t: 7018

A rózsalonc

A rózsalonc a nevét Christian Ehrenfried von Weigel német botanikusról kapta. Botanikai besorolását tekintve a rózsalonc a loncfélék családjába (Caprifoliaceae) tartozik. Hazája távolkelet: Japán, Kína, Korea

A Weigela 1,5-3 m magasra növő, felfelé álló, majd ívesen kifelé hajló vesszőjű lombhullató cserje. Egyszerű, keresztben átellenes levelei fűrészes szélűek. A május-júniusban nyíló, változatos színű virágok tölcsér vagy harang alakúak. A vesszőkből fejlődő rövid oldalhajtásokon egyesével vagy csoportosan helyezkednek el. A virágok színe lehet fehér, rózsaszín, piros és ritkán sárga.

A napos helyeket és a savanyú vagy enyhén lúgos, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Száraz fekvésben hamar elvénül. A megfelelő fejlődés érdekében, elvirágzás után tőből vágjuk ki a halvány, idős ágakat. A kiritkult, öreg növényeket tavasszal erősen visszametszhetjük. Kártevője, kórokozója nem ismert.

Mivel hosszú ideig virágzik, változatos színfoltja kerteknek, parkoknak. Szoliterként vagy cserjesorba is ültethető. Árnyékos helyen is díszít, de ebben az esetben kevesebb virágot hoz.

Néhány érdekesebb, a faiskolák által gyakran ajánlott fajta:

W. FLORIDA 'TANGO'
Alacsony növekedésű, sűrű ágrendszerű, kis bokor. Barnászöld levelei széles tojásdad alakúak, a virágai rózsaszínűek, torkuk sárgás. A meszes talajt és a szárazságot nehezen viseli. A téli, tél végi fagyokra közepesen érzékeny. (képen)

W. 'BRISTOL RUBY'
2-3 m magas, felfelé törő bokrú, sötétzöld levelű cserje. A bimbó és a virág külső része sötétpiros, a párta belül világosabb színű. Májustól júniusig virágzik, őszi utóvirágzása gyakori. A téli, tél végi fagyokra érzékeny.

W. 'EVA RATHKE'
1,5 m-es, kompakt, gyenge növekedésű növésű cserje. Fénylő sötét-kárminpiros virágai júniustól őszig folyamatosan nyílnak. Mészkerülő fajta. A tavaszi fagyokra és a nyári szárazságra érzékeny.

W. FLORIDA 'VARIEGATA'
Magas növésű, széles cserje. Levelei sárgás-fehér tarkák, virágai sötétrózsaszínek. A téli fagyokra nem érzékeny. Közepes meszes talajon is jól fejlődik.


W. FLORIDA 'SUZANNE'
1,25 m magas cserje, levelei élénkzöldek, fehér-sárga szegéllyel. Virága rózsaszín. Egyike a legszebb, tarkavirágú rózsaloncoknak. (képen)

W. FLORIDA 'VICTORIA'
Kb. 1 méter magas, lassú növekedésű cserje. A levelei széles elliptikusak, barnáspirosak. Virágai lilásrózsaszínek, áprilistól júniusig csomókban nyílnak. Érzékeny a téli fagyokra, a szárazságra és a meszes talajra.

W. FLORIDA 'RED PRINCE'
Az Egyesült Államokból származó újdonság ez a másfél méter magas cserje. Levelei üde zöldek, élénk sötétpiros virágai május-júniusban nyílnak. Intenzív augusztus-szeptemberi másodvirágzása, nagy piros virágai és a jó télállósága teszi különösen értékessé a fajtát.
Kardos Georgina

(forrás: www.kertpont.hu)


2006.04.27

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok