HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Csillagfürt

t: 9356

Csillagfürt

Késő tavasszal, kora nyáron szinte minden kertben megtalálható az égbe meredő virágzatú növény. Ebben az időszakban javarészt csésze- vagy kör alakú virágzattal rendelkező virágok vannak a kertekben, így a változatosság megőrzése végett mindig jól mutat a hosszúkás csillagfürt, amely akár egy méter magasra is megnő. Ideális esetben különösen egzotikus hatást keltenek. A csillagfürt virágai sokféle színűek lehetnek a rózsaszíntől kezdve a sárgán keresztül a fehérig bezárólag.

A csillagfürtöt George Russel nemesítette 1911 után a lupinus polyphyllus-ból. Saját birtokát teleültette, és közülük a legszebb egyedeket kiválogatta. Csak a legmagasabbra növőket, és a dús virágzatúakat hagyta meg. Amikor azonban felhagyott a neveléssel a csillagfürtök is visszafejlődtek, száruk lekopaszodott, elsatnyultak. Szerencsére ma lelkes nemesítőknek köszönhetően a csillagfürtök újra régi pompájukban ragyognak. Angliában két kertészet is csillagfürtökre specializálódott, ahol kiváló minőségű magokat és egyedeket termesztenek.

A csillagfürtöt érdemes kis csoportokba ültetni, mivel nemcsak látványában szebb így, hanem a virág is jobban érzi magát. A legjobb, ha a korán és későn virágzó típusok vegyesen megtalálhatóak ezekben az ágyásokban, hiszen akkor május közepétől július végéig mindig virágzik egy-két növény. Fontos, hogy mihelyst levirágzottak, azonnal le kell vágni a virágot, mivel ha rajta marad az elszáradt virág, akkor csak gyengül a növény. Ráadásul a visszavágás akár azt is eredményezheti, hogy másodszor is kinyílik egy virág. Ha ez mégsem jön össze, akkor persze egy lyuk keletkezik az ágyásban, amit egy szarkaláb vagy zsálya beültetésével, könnyen meg lehet szüntetni.

Tanácsok a csillagfürtökkel kapcsolatban

Ápolás

A csillagfürt a semleges, laza talajt szereti, amelyik nem túl meszes. Rosszabb minőségű talaj esetén érdemes egy kis kertfölddel és komposzt keverékével feljavítani a virágágyást. Mihelyst a hosszúkás szárakon megjelenik az első virág, azonnal támasszuk alá egy kis karóval, nehogy letörjenek.

Szaporítás

A csillagfürtökről általában azt mondják, hogy két évet bírnak ki. Ez azonban nem igaz, sőt egyenesen pazarlás, mivel a csillagfürt évről évre szebb lesz. Legjobb dugványozás útján szaporítani. Amikor tavasszal az első oldalhajtások megjelennek, akkor le kell őket vágni, kivéve a három legmagasabbat. Ügyeljünk arra, hogy közvetlenül tőből vágjuk le. Tartsuk nedves helyen, és védjük a levéltetvektől, mivel ezek az egyik legnagyobb ellenségei a csillagfürtnek.

(lakberendezes.hu)


2006.04.20

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok