HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Építsünk kertet!

t: 6390

Építsünk kertet!

Ezt a mondást úgy látszik már más ókori népek is ismerték, hiszen Szemirámisz függőkertje saját korában olyan látványosság volt, melyet azóta is a világ hét csodája tartunk számon.

A kertépítés térhatárolást jelent - bokrokkal, fákkal, kerti építményekkel -, melynek stílusa koronként változik, követi a mindenkori művészeti irányzatokat. Ha valaha fontos volt, akkor a ma emberének, ebben a rohanó világban még nagyobb szüksége van a kertépítésre, mely a hazatérő, megfáradt embernek pihenést, kikapcsolódást kreativitásának szabad teret biztosít.

Aki egyéniségének megfelelően próbálja meg kialakítani kertjét, nem pedig a mindenkori divatot majmolja, annak számára az a későbbiekben is felhőtlen örömet fog szerezni. Képeinkkel különböző kerttípusokat próbálunk önöknek bemutatni, melyeknek építési részleteivel, valamint karbantartási munkáival későbbi cikkeinkben foglalkozunk.

Díszkert

Pihenésre, kikapcsolódásra szolgál, nem nélkülözheti a füves területet, a határoló - lehetőleg virágzó - sövénykerítést, esetleg az aranyhalakkal benépesített kerti tavat. Kisebb méretű kertekben is kialakítható. Az ültetett növényekre kis és közepes méret jellemző.

Park jellegű kert

Általában nagy kiterjedésű kerteket nevezünk így, melybe növénycsoportokat, magas növésű örökzöldeket, árnyékot biztosító nagy lombozatú fákat ültetünk. Árnyéktűrő virágzó cserjék csoportjával díszíthetjük a sétáló utakat, melyek mentén egy-egy pihenőpadot, fedett szaletlit helyezhetünk el a kert látványosságaként. Madáretetőkkel, itatókkal gazdagíthatjuk a kert berendezéseit. Az ilyen parkkertek kerítése csak a kijelölés céljával határolja körbe a területet, ezért az nem magas és látványa nem tolakodó. A terület jellegzetességei még a nagy területű füvesített sétáló és pihenő felületek.

Haszonkert

Egyértelműen vidéki házak kertje, mely a család zöldség- és gyümölcsszükségleteinek kielégítésére szolgál. Az ilyen kertre jellemzőek a rendezett ágyássorok, a gondozott gyümölcsfák, a palánták nevelésére szolgáló üvegház vagy fóliasátor és a növényi hulladékok feldolgozását segítő komposzttárolók. A gazdasági kertben érdemes elhelyezni a kerti szerszámok és permetezőszerek tárolására kisebb díszes kerti faházikót, melynek teraszára a gazda a fárasztó munka után leülhet. A gazdasági kertet ajánlatos olyan kerítéssel körbezárni, mely átjárhatatlan a háziállatok számára. Ez a kerítés, amennyiben az árnyékolás elkerülése végett alacsony, úgy lehet mögötte tövises zárósövényt telepíteni. Öntözésre érdemes az esővizet ciszternákban összegyűjteni, ez némely mészérzékeny haszonnövény locsolására kimondottan javallott. Hasznos lehet a nehéz illatú fűszer- és dísznövények ültetése, melyek megóvják a haszonnövényeket a kerti kártevőktől.

Természetes haszon- és díszkert

Többnyire hétvégi házak hobbikertjei. A már meglévő őshonos növények szelektálásával, igazításával néhol pótlásával hozzuk létre oly módon, hogy az ott talált ősgyepet rendszeres nyírással, gyökérszellőztetéssel pihenésre alkalmas, esztétikus felületté alakítjuk. A kert napsütötte részein az ősgyepet feltörve évelővirág ágyásokat vagy haszonkertet telepíthetünk. Az ilyen kertekbe jól illenek a rusztikus rönkfa pihenőpadok és asztalok, de nem nélkülözhetik a kőből vagy téglából rakott egyszerű szalonna- és flekkensütő tűzhelyet sem. A kert elengedhetetlen tartozéka itt is a növényi hulladékok feldolgozására szolgáló komposzttároló. Határolására az úgynevezett karámkerítés a legalkalmasabb, amely földbe ásott facövekekre szerelt, vízszintesen futó szélezetlen, gyalulatlan deszkapallókból áll.

Játszókert

Kisebb kertek vagy nagyobb területek sövénysorral lerekesztett része. Mivel az ilyen kerteket gyermekek birtokolják, igyekezzünk olyan dísznövényekkel beültetni, melyek nem jelentenek veszélyt rájuk (nem mérgezőek, nem szúrnak, érintésük nem okoz kiütéseket és bírják a labdázásból eredő megpróbáltatásokat). A kertben legyen árnyékos és napsütötte rész egyaránt. Minél több füves terület biztosítsa a játszásra alkalmas teret, melynek áttekinthetőségét térben elhelyezett növénycsoportok ne zavarják. Így a gyerekre felügyelő szülő akár az ablakon át, akár a kert bármely sarkában ülve figyelemmel kísérheti az ott zajló eseményeket. A játszókert tartozéka a hinta, az éjszakára lefedhető homokozó, nyári meleg hónapokra könnyen tisztítható hordozható pancsoló vagy fürdő alkalmatosság.

Sorházak kertje

Csoportos lakóépületek kisméretű hátsó kertje, mely legtöbbször közvetlen folytatása a nappali szobának. Az ilyen kertekben kerüljük a nagyméretű bokrok, fák ültetését, inkább az évelő, virágzó növényeknek biztosítsunk helyet a telekhatár mentén. Igyekezzünk minél több füvesített területet kialakítani, melyet a nappali szoba bejáratával legalább két méter széles szilárd burkolattal ellátott járófelület, kisebb terasz kapcsolhat össze. Erre a részre helyezhetjük el a pihenőgarnitúrát kinyitható vászon napvédővel, illetve a hordozható kerti grillsütőt. A kerti munkák megkönnyítése céljából cserépedényekbe, fadézsákba ültessünk olyan dísznövényeket, melyek a kerti munka idején tartóedényekkel együtt odébb helyezhetők. Ezek lehetnek szobanövények, melyek télire a nappali szobát díszítik. Igény szerint kis kertünket madáritatóval, kerti csobogóval, szoborral dekorálhatjuk.

(forrás: www.lakberendezes.hu)

2006.03.14

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Díszkert
Díszkert
Park jellegű kert
Park jellegű kert
Haszonkert
Haszonkert
Természetes haszon- és díszkert
Természetes haszon- és díszkert
Játszókert
Játszókert
Sorházak kertje
Sorházak kertje

Legfrissebb magazinok