HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Misztikus virágok

t: 5462

Misztikus virágok

A golgotavirágfélék (Passifloraceae) népes családja a meleg trópusi területeken Mexikótól, Braziliáig él, ahol nem ritkák a 80 métert is meghaladó példányok.

Kevés olyan növényt ismerünk, amelynek részeihez ennyi vallási jelkép kapcsolódik. A spanyol misszionáriusok számára a golgotavirág (Passiflora incarnata L.) érdekes kinézete, formája, különleges virága miatt Krisztus szenvedéseit (passió) szimbolizálta, és azt tartották róla, hogy a dél-amerikai indiánok megtérítésére szolgál.

Összetett neve is erre utal: passio-szenvedés, los-virág. 10 sziromlevele a tíz apostolt, drótformájú porzószirmai a töviskoronát, öt szélső porzó szála az 5 sebet, magháza a keserű poharat, szív alakú magjai a szerető szívet, a háromkaréjú levelek a lándzsahegyeket, a kacsok a korbácsot jelképezik. Ebből ered a magyar krisztus-, golgotavirág valamint passiógyümölcs elnevezés is.

Európába a XVII. században jutott el. Az idők folyamán a botanikusok a golgotavirág számos más változatát is felfedezték. A különbségek elsősorban a növények nagyságában, és a virágok színében rejlenek. Néhány faj virágátmérője elérheti akár a 10 cm-t is. A megközelítőleg 400 ismert faj közül, csupán 50-60 rendelkezik ehető terméssel.

Ma már nagyon sokféle Passiflorát termesztenek, főként Dél- és Közép-Afrikában, Új-Zélandon, Indiában valamint Indonéziában. A kék-lila virágú Passiflora caerulea, kék golgotavirág a legismertebb. Továbbnemesített változata a P. caerulea 'Eugenia császárnő', amelynek virágai pirosas színűek. Vannak fehér, rózsszín és vörös fajták. Passiflora quadrangularis - óriás passiógyümölcs gyorsan nővő, óriás többszínű, illatos virágokkal, a télikertekbe való. Passiflora coriacea - sárga virágú golgota vörös szárú, pillangóformájú levelekkel. Virága zöld, sárga, bíborszínű. P. racemosa- pirosvirágú golgota nagy skarlátvörös virágokkal. P. incernata fehér, illetve halványpiros virágú, bíborlila keresztvonallal.

Tartás

A golgotavirágok meleg, jól szellőző, világos helyet igényelnek, de egyes fajták a félárnyékot is elviselik. Az optimális hőmérséklet a számukra 13-18 C°. Szeretik a magas humusz és mésztartalmú földet. Áprilisban indulnak növekedésnek, és ekkortól valamint a virágzási időszakban hetente egyszeri öntözést és tápoldatozást igényelnek, amit bőséges virághozammal hálálnak meg.

Figyeljünk, mert a túlzott trágyázás következtében kevesebb virágot és nagyobb tömegű lombot hozhat. A golgotavirágoknak nagy helyre van szükségük, mert kúszó hajtásaik korlátlan hosszúságúra megnőhetnek. Ideális lehet a számukra egy nagy, déli fekvésű ablak, de erkélyre, balkonra, teraszra is kitehetőek.

Kertbe is kiültethetjük őket, ahol kerítésre, rácsra felfutatthatóak. Májustól-szeptemberig virágoznak. A gyenge ágak nyáron történő eltávolítása elősegíti a virágzást. A kevésbé illatos virágok csak 24 óráig nyílnak. A virágok megporzását a természetes élőhelyén rovarok és apró madarak végzik. Nálunk biztos termésre csak mesterséges megporzással számíthatunk. A kinyílt virágok porzóiról a virágport, finom ecsettel vigyük át a bibére.

Kerek, sárga, narancssárga színű, igen ízletes, édes-savanykás-csípős, üdítő ízű gyümölcsüket granadillának is nevezik, mert kerekded, apró magjai miatt egy kissé hasonlít a gránátalmára. Nyáron szükség esetén naponta kell öntözni, és hetente 1 alkalommal tápoldatozni.

Teleltetés

Hűvös helyen (5-10 C°), kevés locsolással teleltessük őket. ügyeljünk arra, hogy azért a földlabdájuk soha ne száradjon ki teljesen. A kertbe kiültetett növényeink kevésbé fagyos télen, védett helyen, száraz levéllel betakarva is áttelelhetnek. Ebben az időszakban nem szükséges trágyázni. Ha a Golgotavirágokat télen is meleg helyen tartjuk és rendszeresen öntözzük, tápoldatozzuk, akkor a virágzás tovább folytatódhat. Tavasszal kb 20 cm-esre vágjuk vissza őket. Évente átültetni nem feltétlenül szükséges a növényeket.

Szaporítás

A golgotavirágokat bújtással valamint hajtásdugvánnyal szaporíthatjuk. A csúcshajtások 3-4 hét után legyökeresednek. Tavaszal magvetéssel is megpróbálkozhatunk. A magvakat, cserepekbe, szaporítóládákba vagy igény szerint bármilyen edénybe, homokba vagy laza szerkezetű humuszos talajba vessük, és üveglappal takarjuk le. A megvetést tartsuk meleg, napos helyen. A növénykéket 3-4 leveles korban ültessük át külön cserepekbe. A nyári termések magját rögtön, a késő ősziekét tavasszal vessük el. Míg a magról nevelt növények a 4.-5. évben, addig a dugványozással vagy bújtással szaporított egyedek, már a 2.-3. évben elkezdenek virágozni.

A termés (passiógyümölcs)

A terméseket csak azok teljes elszíneződése után szedjük le. A gyümölcsösök magas A-vitamin, nikotinsav tartalommal rendelkeznek valamint foszfort, kalciumot, és vasat is tartalmaznak. Akár frissen is fogyaszthatjuk, de a konyhában viszonylag sokáig tárolható. Desszertekhez, tortákba, gyümölcssalátákba, sörbetnek elkészítve fogyaszthatjuk. A levük frissen vagy más gyümölcsök levével keverve fogyaszható. A P. quadrangularis nagy terméseinek húsa a sárgadinnyéhez hasonlóan fogyaszható.

Kártevők

A levéltetvek előszerettel támadják meg a fiatal hajtásokat. Ellenük vegyszeres vagy biológiai (kenőszappanos lemosás, csalánlével történő öntözés) módszerekkel védekezhetünk. A melegebb időszakban növényünket károsíthatják a takácsatkák. Ellenük atkaírtó szerekkel védekezhetünk, Sajnos ha nagymértékű a károsítás, akkor a beteg növényt meg kell semmisíteni. A golgotavirágokat időnként fehér legyek lephetik el, ellenük rovarírtót használhatunk. Alaposan fújjuk be a növényt, hogy a peték is elpusztuljanak. Ha a növény növekedése nagyon lelassul, vagy teljesen leáll, a felelős a fonálféreg lehet. Óvatosan üssük ki beteg egyedet a cserépből. Fonálféreg károsítására utal a gyökereken jól megfigyelhető sok, kidudorodó megvastagodás. Sajnos ebben az esetben a növényt meg kell semmisiteni.

Gyógyhatás

A Passiflora incarnata L. zöld növényi részét gyógyászati célokra is felhasználják. Teája gyógy- és enyhítőszer, amely ideggyengeség, alvászavar, szorongásos állapot és nyugtalanság esetén ajánlott. Fogyasztása elsősorban gyermekek számára ajánlott. A golgotavirág hatásos összetevője altató és nyugtató teakeveréknek, más nyugtató hatású gyógynövényekkel keverve (citromfű, macskagyökér, komló, orbáncfű)

Tartási tanácsok

A növény jelzi, ha számára valamilyen körülmény nem megfelelő!
A tünetek és az okok a következők lehetnek:
- a növény nem megfelelő ütemű növekedésének oka általában a rossz minőségű föld,
- ha túl sok sárga levelet hoz, világosabb helyre van szüksége.
- a levelek elszíneződéséért a takácsatkák a felelősek.

(forrás: www.gazlap.hu)

2006.02.28

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok