HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Virágegyetem

t: 11807

Virágegyetem

Írisz

Egyetlen virág sem tükrözi olyan hűen a szivárvány szépségét, mint az írisz, melyet arról a nimfáról neveztek el, aki a görög mitológiában az istenek hírnöke volt, és a legendák szerint a szivárványon utazott. A virág formája egyedülálló, gyönyörű konstrukció. A széles, visszahajló szirmokat zászlóknak is nevezik. Ez az elnevezés abból a legendából ered, amely szerint Clovis, Frank vezér egy győzelme után megparancsolta katonáinak, hogy szedjenek sárga íriszt, és azt zászlóként lengetve adjanak jelet győzelméről.

Tulipán

A régi török tulipános könyvek karcsú eleganciájával jelenítik meg a tulipánt. A szeldzsuk törökök területein ez a virág már az 1100-as években a festett cserepek kedvelt motívuma volt. A törékeny tulipán ezután a gyűjtők szenvedélyévé vált: a katonák tulipánhagymák tömegét hozták haza a meghódított területekről; a zarándokok is ugyanezt tették, bár kisebb mennyiségben. A tulipán török neve egyébként Lale, az Allah szó anagrammája, ami utal arra a hódolatra, amellyel ezt a virágot illették. A 17. században az egyszerű tulipánhagyma spekulációs hullámot indított el, amelybe nemcsak üzletemberek és iparosok ugrottak bele, hanem vonzotta az éber papokat és okos vállalkozókat is. A helyzet 1633-ra odáig fajult, hogy a hagymákat már nem darabra árulták, hanem az aranyművesek súly-mértékegységét használták, melyből 20 körülbelül 1 grammnak felelt meg. Egyetlen tulipánhagyma hirtelen annyit ért, mint egy vízparti gyönyörű ház. Egészen addig, amíg a piac össze nem omlott. Ekkor a kollektív őrület véget ért, és a tulipánmániát felváltotta az objektív tisztelet.

Eucharis

A virág tudományos neve (Eucharis amazonica) utal származási helyére, a dél-amerikai esőerdőkre. A hagymából a nárciszhoz hasonló egyszerű, erős, fehér virág fejlődik. Az üreges szárak 5-8 virágot tartanak. Az Eucharis nemcsak vágott virágként, hanem cserepes növényként is gyönyörű. Cserépben a növény évente akár háromszor is virágozhat, az illata rendkívül kellemes. 1878-ig nem is tudtak az Eucharis létezéséről, mivel nehezen elérhető helyeken nőtt. Egy évtizeddel később már Európa fűtött üvegházaiban virágzott. Az eucharis görög eredetű szó, jelentése ’különösen bájos’.

Gerbera

1887-ben az első gerbera kinyitotta virágját, rögtön, miután Hampden Jameson Angliába vitte Transvaal-ból, és a palánta azonnal nagy zűrzavart okozott. Fantasztikus jövőt jósoltak az erős, attraktív, jellegzetes virágnak. Valójában a gerberát már majdnem pontosan 150 évvel azelőtt felfedezték. Grovonius, a leideni Botanikus Kert botanikusa írta le a növényt először. Kollégájáról, Traugott Gerber német fizikusról nevezte el, aki a dán félszigetet, Jutlandot járta új virágok után kutatva. A százszorszép típusú virág nagy és erős, úgy néz ki, mintha éppen most lépett volna le egy gyermekrajzról. A gerbera elképesztően sokféle árnyalatban és színben jelenik meg, kezdve a legegyszerűbb fehér és krémszínektől, a sápadt sárgán át a pink, lila, narancs-barna és piros színekig. Van gerbera egy virágfejjel, két virágfejjel, és létezik sötét középpel is. A gerbera egész évben elérhető. Speciális megvilágítási technológiával a virágtermesztőknek sikerült kiváló, vágott virágként is hosszú élettartamú gerberát nemesíteni.

Kála (Arum lily, vagy Zantedeschia)

Az Arum lily-t kálának is hívják. Ez az erős növény, nagy és mutatós virágaival Dél-Afrikából származik, latin neve Zantedeschia. Nyolc faja ismert, melyeket keresztezéssel nemesítettek, és ennek eredményeként mára számos, a legkülönbözőbb színekben pompázó virág vált elérhetővé. Napjainkban a hagyományos fehér mellett pink, lila, orgona, sárga, bordó, narancs és lazac színű Arum lily-t is vásárolhatunk. Eredetileg a trópusi és szubtrópusi éghajlat mocsári és folyóparti növényei voltak. Az Arum lily-t a 19. század elején hozták be Európába. Új-Zélandon is megjelent, ahol a számára kedvező körülmények hatására szinte azonnal meghonosodott. Minthogy az első, vágott virágnak termesztett Arum lily fehér volt, gyakran temetői virágnak használták. Miután a választék kibővült a sárga, a pink és más színekkel, egészen népszerű virággá vált a trendkövető virágkötők jóvoltából. A virágok vízben sokáig bírják, de rövidebb ideig akár víz nélkül is életben maradnak. Rugalmas szárukkal ideálisak különleges hatású kompozíciók készítéséhez, hiszen akár össze is fonhatjuk őket.

Curcuma

A dísz kurkuma (Curcuma roscoeana) egy belül fehér gyökértörzsből nő ki, melynek olyan aromás illata van, mint a fűszer kurkumának (Curcuma longa). A gyökértörzset a sáfrányhoz hasonlóan őrlik és ételek ízesítésére, színezésére használják. A Curcuma elnevezés a karkum arab szóból ered, ami egyszerűen sáfrányt jelent. Az arab édesanyák tudják, hogy a porrá tört Curcumából kevés olajjal keverve készült krém kiváló gyógyír napégésre. Ezek a bölcs anyák azt is tudják, mit kell tenni szemfertőzés esetén: anyatejet cseppentenek a csecsemő szemébe, majd a szem környékét Curcuma kenőccsel kenik be, és három napig rajtahagyják. A dísz Curcuma, a Curcuma roscoea virágai gyakran egészen bíborba hajló pink színben pompáznak. Az egzotikus külsejű Curcuma ma már szobanövényként is kapható.

Dália

Csak nagyon kevés virág dicsekedhet olyan formai változatossággal, mint a dália modern fajtái. A mexikói származású dália mai változata a nemesítők művészi mestermunkája. Ritkaság, hogy egy virág ilyen tökéletes geometriával rendelkezzék. Óriási a szín- és árnyalatgazdagsága is. Ősszel a bordó, a fakó narancs és a rózsaszínű dália a legnépszerűbb. Francisco Hernandes, spanyol orvos már 1615-ben leírta az Új-Spanyolországban talált dáliát. Új-Spanyolországnak Mexikót nevezték a spanyol megszállás után. Az akkori egyszerű dáliát hamar el is felejtették, és majd csak 1789-ben került újra a figyelem középpontjába. A probléma az volt, hogy senki sem tudta, hogy a dáliának pihenési időszakra van szüksége az egészséges fejlődéshez. A tudományos Dahlia név Anders Dahl-ra, a botanikai könyvek dán szerzőjére utal. A robosztus dália rövidebb vízmentes időszakokat is átvészel. Ezért gyakran használják körmeneteken és virágparádékon, valamint kitűzők készítéséhez. Aki ismeri az eredeti dáliaábrázolásokat régi nyomtatványokon, annak csodálattal kell adóznia a nemesítők munkájának, akiknek elkötelezettségük és mesterségbeli tudásuk révén sikerült kialakítaniuk a dália mai bonyolult és kozmopolita megjelenését.

Liliom

Az utóbbi években a vágott liliom hihetetlen népszerűségre tett szert, a termesztők pedig állandóan új fajták és színek után kutatnak. Megnőtt az egy száron fejlődő virágok száma, és az egyes virágok mérete is egyre impozánsabb. Az úttörőmunka zömét a holland nemesítők végzik, az eredményül kapott csodálatos vágott virágoknak pedig az amerikaiak a legnagyobb rajongói. A liliomot mindig is nagyra becsülték. A perzsák a tisztaság szimbólumaként tisztelték. A görög és a római művészek ráfestették a virágot a mindennapi használati tárgyakra, a termékenység és tisztaság jelképeként. A kínai költők dicsőítették ezt a fenséges virágot, és hittek abban, hogy megtisztítja a testet, és képes enyhíteni számos betegséget. Némely fajta virágai és bimbói ízletesek és táplálóak, gyökerüket pedig gyógyszerekben használják fel.

Anigozanthos

Ausztrália délnyugati, sivatagszerű sztyeppjei egy igen szokatlan növénynek adnak otthont: az Anigozanthosnak, amelyet a mi éghajlati övezetünkben szobanövényként nevelnek, de kacskaringós virágait az utóbbi években vágott virágként is importálják. A bolyhos virágok furcsa formájáról kapta a növény a “kengurumancs” becenevet. Az Anigozanthos szélsőségesen száraz régiókból származik, így hosszú virágzási időszakra rendezkedett be. Ez teszi a gyapjas, bolyhos virágokat tökéletes vágott virággá. A 4 cm hosszúra is megnövő csöves virágok fürtökben nőnek, melynek virágzata igazán különleges. A virágnak ezt a különös nevet adó botanikusok is így gondolták, mert az Anigozanthos elnevezés ‘szokatlan virágú növényt’ jelent. Az Anigozanthos a fűfélék családjába tartozik. A virágzó szárakon nincsenek levelek. A fő- és oldalszárak szőrösek, és ezek a szőröcskék különös ragyogást adnak a sárga, narancs, lilásrózsaszín és rozsdaszínű virágoknak és a virágszáraknak. Az ellenálló virágok szárításra is alkalmasak, és mind friss, mind szárazvirágként szállítják őket. A kengurumancs nektárját csöves virágai mélyén tárolja. Beporzását rendszerint a kolibrik végzik, melyek hosszú csőrükkel messze be tudnak nyúlni a virágokba.

Krizantém

A krizantém kitűnő vágott virág, és lassan elveszíti „temetővirág” státuszát. Nem csupán vitathatatlan szépsége, hanem ellenállósága és tartóssága is indokolja a krizantém népszerűségét vágott virág formájában. Szín- és árnyalatgazdagsága gyakorlatilag korlátlan. Kínában mindig is nagy becsben tartották, már az ókorban is tisztelték. A hinduk és buddhisták számos szertartáshoz használják, például fehér és sárga krizantémból készített füzérrel díszítik a templomokat, szobrokat és oltárokat. E virágot Kínában és Japánban is legendák övezik. A kínai legenda szerint ezt a növényt gyerekek egy csapata hozta a Sárkány Szigetről. A császár azzal bocsátotta őket útjukra, hogy hozzanak el neki egy varázslatos füvet, amely örök fiatalsággal áldhatná meg őt. Varázsfű helyett a gyermekek egy arany krizantémmal tértek vissza. A japán legenda szerint Izanagi istent és Izanami istennőt felhőhídon küldték a Földre. Izanami teremtette a szelet, a hegyeket és az óceánokat, ám meghalt, miközben a tűz istenét teremtette. Izanagi a keresésére indult az alvilágba, hogy visszahozza, ott rá is talált, ám Izanami maradni akart. Visszatérte után Izanagi levetette ruháit, hogy ezzel megtisztítsa magát. Az ékszerei virágokká változtak: a karkötője írisszé, a nyaklánca arany krizantémmá. Tíz évszázada egy 16 szirmú krizantém a Japán császárság és a hosszú élet jelképe. A Japán zászlón látható piros kör is egy stilizált krizantém. A krizantém vágott virágként 1960 óta igazán népszerű, ma már egész évben elérhető. Napjaink egyik legkeresettebb vágott virága – sok helyen csak a rózsa népszerűbb.

Frézia

A frézia illatát kellemes, édes és nem túl émelyítő tulajdonságként írják le. A dél-afrikai Cape Province-ból származó virág gumós gyökerén 8-14 virág fejlődik elegánsan kanyargós szárakon. A modern fajtáknak nagy, felálló, kúpalakú virágai vannak. Sok fajta csak egyetlen színben, illetve árnyalatban hozza virágait: sárga, fehér, bordó, rózsaszín, narancs, krém vagy kék színben. Mindegyik kiváló vágott virág, és sokkal tartósabbak, mint ahogy azt törékeny megjelenésük sugallja. A felfedező, Christian Friedrich Ecklon (1795-1868) nevezte el a bájos virágokat hozó gumós növényt barátjáról és diáktársáról, a német orvos Frederik Freese-ről. A virág latin neve Freesia. A XIX. században történt felfedezése után csakhamar megérkezett a növény Angliába is. A Franciaországban, Angliában és különösen Hollandiában végzett gondos nemesítőmunka eredményeként született meg az oly jól ismert csodálatos vágott virág. A frézia nem csupán enyhe, kellemes illata miatt közkedvelt. Jól ismert tény, hogy a virágok sokáig tarthatók a vázában. Finom formája miatt igen kedvelt a virágkötők körében is.

Rózsa

Manapság a kerti rózsák májustól október végéig nyílnak, és néha még novemberben is látható egy-egy virág rajtuk. Egy fagyos éjszaka után gyakran szikrázó fehérség díszíti őket. A vágottvirág-kereskedelemben is állandó a rózsák jelenléte. Egész évben szállíthatók, mindig vannak újdonságok, és új színárnyalatok gondoskodnak arról, hogy a rózsák mindig divatban maradjanak. Ezek a tartós vágott virágok – számos más előnyük mellett – a szeretet és tisztaság hagyományos szimbólumai.

Orchidea (Cymbidium)

A fajok evolúciójában az orchideák igazi különlegességek. Szépségük és változatosságuk azonnali sikert biztosított számukra – annyi orchideaféle van, ahányféle egyéb virágzó növény összesen. Ugyanakkor kifejezetten sérülékenyek, sok orchideafélének igen sajátságos körülmények szükségesek a túléléshez. Van olyan is köztük, melynek porzását csak egyféle rovar, vagy más különleges állat biztosítja. Mindennek ellenére némelyik orchideaféle igazi klasszikussá vált, ilyen például a Cymbidium család. Ezen orchidea virágai vágottan is sokáig bírják, és népszerűek is, hiszen sok virág van egy száron. Az orchideák, különösen a Cymbidium család tagjai, általában mindenki fantáziáját megragadják. Különlegesek, erősek, formásak, izgalmas a mintázatuk, és kifejezetten vonzó színösszeállításokban kaphatók. A második világháború előtt ezeket az orchideákat szinte kizárólag műkedvelők termesztették. Ma már cégek tucatjai foglalkoznak Cymbidium termesztésével, megszámlálhatatlan színvariációt kínálva. Némelyik változatnak az illata is elragadó.

Amarillisz

A Hippeastrum a köznyelvben amarilliszként ismert, és nem csupán vágott virágként, hanem cserépben, szobanövényként is kitűnő. A Hippeastrum Dél- és Közép-Amerikából, illetve a Karib-térségből származik. Sokféle változata létezik: egyaránt fellehető száraz erdőkben és szavannákon. A Hippeastrum a mi klímánkon nem téltűrő. Az elmúlt évtizedekben az amarilliszt, mint vágott virágot termelők száma megnőtt. Ezt érthető is: csodálatos virág, gyakran három- vagy négy trombita-szerű kehely ékeskedik egy száron. Az ilyen méretű vágott virág, amelyet ráadásul olcsón, nagy mennyiségben, sokféle szín- és árnyalatkombinációban lehet beszerezni, hamar népszerűvé válik a virágkereskedők és a fogyasztók körében.

Ornithogalum, avagy Betlehem csillaga

Az Ornithogalum (madártej) sokféle változata honos a Földközi tengeri országokban. Mindegyikük gyönyörű, ami magyarázza, hogy már az ókorban is igen népszerű volt. Az egyébként mérgező hagyma főzés közben elveszti méregtartalmát, így a régi görögök ették is. Az arabok a mai napig fenntartják e szokást, gyakran a hagymáját viszik magukkal eleségül Mekkába menet. A görög mitológiában az Ornithogalum egy görög pár egyetlen életben maradt gyermeke volt, akit mértéktelenül kényeztettek. A szülei halála után hamar elherdálta a ráhagyott kis örökséget, nélkülöznie kellett. Sosem tanult meg dolgozni a kenyeréért, így sínylődött. Apolló tejszínű virággá változtatta. Linné, a híres svéd tudós, úgy hitte, hogy ez a növény megegyezik a Bibliában említett galambtrágyával (2Kir 6,25). „És igen nagy inség lett Samariában, mert addig tartották megszállva a várost, míg egy szamárfej nyolczvan ezüst, és egy véka galambganéj öt ezüst lett.”

Fehér orgona

Az orgonavirágok illata mindenkire hat valamilyen módon. Az orgonát hosszú idő óta elismerik vágott virágként, hiszen már a XIX. század elején is termesztették Észak-Európában, tehát igazi klasszikusnak számít. Kerti cserjeként is igen népszerű. Mivel az orgonát sötétben termesztik, hogy télen is megjelenhessen a vágottvirág-piacon, szinte kizárólag fehér színben kapható, pedig kerti cserjeként pirosas, vagy lilás színű virágot hoz. A statisztikák bizonyítják, hogy milyen népszerű vágott virág is volt az orgona. 1915 körül Észak-Európában az orgona tette ki a virágipar forgalmának felét. Ezt az „úttörő szerepet” egészen a második világháború elejéig játszotta, amikor népszerűsége csökkenni kezdett. Az utóbbi években ismét feltámadt az érdeklődés iránta, és az orgona eladása egyenletes tempójú növekedésnek indult. Az orgona nem csupán gyönyörű vágott virág, de az illata is pompás. Illatát leírni persze nehéz, hiszen valószínűleg mindenki egy kicsit másképp, személyre szabottan érzékeli. Mivel sokan frissnek és aromásnak érzik, e vágott virágok gyakran kerülnek az emberek otthonába. Természetesen a kivonatát gyakran használják illatszerekben és szappanokban is. Az orgona az első szerelmet és a szenvedélyt jelképezi.

(forrás: www.nlcafe.hu - szöveg)


2006.01.19

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Írisz
Írisz
Tulipán
Tulipán
Eucharis
Eucharis
Gerbera
Gerbera
Kála
Kála
Dísz kurkuma
Dísz kurkuma
Dália
Dália
Liliom
Liliom
Anigozanthos
Anigozanthos
Krizantém
Krizantém
Frézia
Frézia
Rózsa
Rózsa
Orchidea
Orchidea
Amarillisz
Amarillisz
Betlehem csillaga
Betlehem csillaga
Fehér orgona
Fehér orgona

Legfrissebb magazinok