HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Kert vágott virágoknak II.

t: 7445

Kert vágott virágoknak II.

Oroszlánszáj Antirrhinum majus

A falusi kertek egyik kedvelt növénye.Ha jellegzetes virágainak csészelevelét megnyomjuk, a szirmok éhes szájként szétnyílnak.

Virágai fürtökben fejlődnek ki. Színárnyalatokban változatos. Méretük szerint magas, középmagas és törpe fajtái is vannak. Virágzása csak a nyár derekán kezdődik el, de kisebb megszakításokkal őszig találhatunk rajta virágot. Napfényigényes, tápanyaggal jól ellátott talajt kíván. Vízigénye közepes, öntözése nyári szárazságban szükséges. Felhasználható virágágyakba, kerti virágtartókba vagy kisebb-nagyobb ablakládákba is. Vázában 7-14 napig él. Fehér és sápadt sárga változatai szinte minden színhez passzolnak. Akkor vágjuk, ha az alsó virágok kinyíltak.

A Brazilian Carnival színpompája akár a riói karneválé. Magas, 75 cm-re nő. Vágott virágnak, szegélynek kiváló.
A La Bella Mixed azálea fejű, illatos, egy és kétszínű virágokkal. Egész nyáron virít. 60 cm magasra nő, kiváló vágott virágnak is.

Sóvirág Limonium sinuatum

Száraz csokrot készíthetünk, ha a kerti sóvirág fehér, lila, rózsaszín, barack és sárga virágait leszedjük és sötét, száraz helyen függesztve szárítjuk. Sárga sóvirág citromsárga virágait szintén teljes virágzásakor szedjük le és hasonló módon szárítjuk, mint a kerti sóvirágot. Bár szárazvirágként népszerű, vágott virágként, vázában 14 napig él. Nagyszerű csokorlazító. Gyorsan nő, szárazság és hő tűrő. A fagyokig virágzik. Többször szedhető.

Napraforgó Helianthus annuus

A napraforgó oly nagy népszerűségre tett szert, hogy 1510-ben történt spanyol megjelenése után 1616-ra az európai kertek közismert növényévé vált. Az európai művészetben is rangos helyet foglal el, gondoljunk csak Van Gogh csodálatos képeire. De nem kell ilyen mélységekben kutakodnunk, a napraforgó virága megjelenik a textíliákon, porcelán tárgyakon is. Vázában 7 napig él. Magról vetve 60 nap múlva virágzik. Virágpor nélküli fajtái jól tarthatók vázában, és tovább is élnek. Közkedveltek az elágazó, bokros szárú fajok is. A teljesen kinyílt, de friss virágokat szedjük. A szárat a vágásfelületnél forrázzuk le.

A bokros Autumn Beauty már a fagyok elmúltával vethető. Napos helyet kíván, egyébként igénytelen. Kinyílt virágait reggel vagy alkonyatkor szedjük. Vázában 6-10 napig él.

Cérnakürt Tracheliam caeruleum

Évek óta igazságtalanul elfeledett növény.

Pedig kompakt, tartós virágai, könnyű tartása miatt megérdemli a figyelmet. Falusi hangulatú kertekbe passzol a legjobban. 60-90 cm-es virágszárán fejlődő nagyfejű tömött virágai a kék minden árnyalatában pompáznak. Napos, jó vízgazdálkodású helyet kíván. A képen látható csokor Trachelium és szerelemvirág (Agapanthus) virágokból.

Rézvirág Zinnia elegans

15-30, de akár 50 cm magasra is megnövő növény. Júniustól szeptemberig nyílnak sárga, narancs és piros árnyalatú virágai. Egyenes felálló szárú növények, így érdemes falak vagy kerítések mellé ültetni.

Mivel merev száruk van, így a szelet is viszonylag jól bírják. Kötött, jó vízgazdálkodású talajba, napra ültessük. Magról könnyen szaporítható. Hő -és szárazság tűrők. A lepkék kedvencei.

Virágai a kék kivételével minden színben pompáznak, lehetnek szimplák, duplák, kis és nagy virágfejjel. Vázában 5-10 napig élnek. Vágott virágnak a hosszú szárú, tömött fejű, dália virágú fajták valók pl. Border Beauty. A szárvéget forrázzuk le, a leveleket távolítsuk el.

Felkapott az Envy hibrid, amelynek zöldes színe félárnyékban nevelve lesz a legüdébb. A közepes termetű virágszáron egy virág nyílik. Folyamatosan virágzik. Tipikus nyári virág. Citromzöld színét félárnyékban őrzi meg. Ha sárga színre vágyunk, ültessük napra.
Garami Márta

(forrás: www.kertpont.hu)


2006.01.13

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Oroszlánszáj Antirrhinum majus
Oroszlánszáj Antirrhinum majus
Brasilianh Carnival - Oroszlánszáj
Brasilianh Carnival - Oroszlánszáj
La Bella Mix - Oroszlánszáj
La Bella Mix - Oroszlánszáj
Princess - Oroszlánszáj
Princess - Oroszlánszáj
Rocket Mix - Oroszlánszáj
Rocket Mix - Oroszlánszáj
Rose - Sóvirág
Rose - Sóvirág
Apricot - Sóvirág
Apricot - Sóvirág
Automn Beauty - Napraforgó
Automn Beauty - Napraforgó
Florenza - Napraforgó
Florenza - Napraforgó
Sunbright - Napraforgó
Sunbright - Napraforgó
Sunrich Orange - Napraforgó
Sunrich Orange - Napraforgó
Cérnakürt és szerelemvirág (Agapanthus)
Cérnakürt és szerelemvirág (Agapanthus)
Blank - Cérnakürt
Blank - Cérnakürt
Passion Purple - Cérnakürt
Passion Purple - Cérnakürt
Envy hibrid - Rézvirág
Envy hibrid - Rézvirág
Big Red - Rézvirág
Big Red - Rézvirág
Candy Stripe - Rézvirág
Candy Stripe - Rézvirág

Legfrissebb magazinok