HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Varázsmogyoró, mogyoróvarázs

t: 6513

Varázsmogyoró, mogyoróvarázs

Nincs is nagyobb élmény, mint gyönyörködni a varázsmogyoró vékony hóréteg alól kikandikáló virágszirmaiban. A virágok nem csak kedvesek, hanem illatosak is. Bokrának szerteágazó törzse, őszi lombszíne, téli virágai a kertet élettel töltik meg. Méretei miatt a kiskertek gyöngyszeme.

A varázsmogyorófélék családja - Hamamelidaceae
A család kb. 26 nemzetséget és több, mint 100 fajt foglal magába. Többnyire fák és cserjék. Európából hiányoznak, fő elterjedési területük Kelet-Ázsia szubtrópusi és mérsékelt égövi területe. Örökzöld vagy lombhullató növények. Termésük csomókban érő fás tok.

A varázsmogyorófélék nemzetsége - Hamamelis

A varázsmogyoró angol neve boszorkánymogyoró. Úgy tartották, hogy villás ága a föld felé meghajlik, arra a pontra mutatva, ahol a földben ásványokat vagy vizet reméltek. Egykor a bevándorlók seprűt készítettek vesszőjéből. A fa téli virágzása és a magjainak szétszóródásakor hallható hangos pukkanások boszorkányos erők mesterkedései. Hívják még bűbájdiónak, téli virágnak, gyűrűfának, varázsfának. Mindegyik nevében van valami, ami a küllemére, tulajdonságaira utal.

A Hamamelis nemzetségbe 4 lombhullató cserjefaj tartozik. Kettő Észak-Amerikában (H. virginiana és H. vernalis), egy Japánban, (H. japonica) egy Kínában őshonos (H. mollis). A H.japonica 3 méter magasra is megnő, januártól márciusig virágzik. A H.mollis magasabb, mint a japán varázsmogyoró, virágai illatosak, virágzási ideje megegyezik a japán varázsmogyoróéval. A tavaszi varázsmogyoró H.vernalis kb. 2 m magasra nő, januártól virágzik, márciusban a legdúsabban. Rendkívül illatos virágai vannak. Mindegyiküket pókra emlékeztető, fagyálló virágok, és színes őszi lombozat jellemzi. Egytől egyig gyógyhatású növények. Az illóolajban gazdag mogyorók ehetőek.

A virgíniai varázsmogyoró - Hamamelis virginiana

A virgíniai varázsmogyoró őshazája elsősorban Virginia, Észak-Amerika atlanti partja, a Nagy Tavak vidéke, Floridától Texasig. Évelő, lombhullató, mogyoróbokorra emlékeztető, cserje. Kb. 5 méter magasra nő. Átellenesen álló levelei karéjosak, fűrészelt szélűek. Ősszel sárgára vagy vörösre színeződnek.
Szeptember és december között virágzik. Lombhulláskor nyitja sárga virágzatát, az előző évi termések beérésekor. Gyógynövényként már a Cherokee indiánok is használták. A hántolt ágakból főzött sziruppal, teájával meghűlést kezeltek, kérgét vérzéscsillapításra, fájdalomcsillapításra használták. Homeopátiás kezelésben barka, ág, gyökér tinktúráját használják fel, amely illóolajat, tanninokat, szaponinokat, flavonoidokat stb. tartalmaz. Fontosabb hatásai: összehúzó, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és az erek falát erősítő/tonizáló. Alkalmazás: bőrhorzsolások, sebek, fekélyek, visszér, aranyér. Felhasználás formái: lemosóvíz, fürdő, kenőcs.

Kerti varázsmogyoró

A varázsmogyoró Kertünk különleges dísze lehet. Díszcserjeként már több változatban is beszerezhető.

A hűvös, nedves környezetet, a napot vagy félárnyékot kedveli. Kibírja mélyárnyékot, és a meszes talajt. Talajban nem válogatós. Az alsó ágak metszésével fácskává nevelhető. A fás dugvány általában 10 hét alatt ereszt gyökeret. A magját vetés előtt néhány hónapig a hűtőben kell tartani 4 C fokon, a csírázás megelőzésére.
Hamamelis x intermedia

A csodamogyoró hibridek virágszíne a sárgától a bronzon át a vörösig változik. Kénsárga: Pallida, Primavera; ragyogó cirtomsárga: Arnold, Promise és 'Sunburst'; bronz: Jelena; vörös: Diana. Virágzási idejük hosszú. A hosszú, kacskaringós szirmok különösen tömegükben mutatósak. A virágok illata a napon szárított ruhákéra emlékezetet. Nyitott, váza alakjuk a hideg régiókban zárt, a napos, hűvös helyeken szétterülő, a meleg területeken ez különösen jellemző. Helyigényükkel mindig számoljunk. Metszéssel kordában tarthatjuk. Fattyúhajtás megjelenésével számolni kell. Ezeket a talajszint fölött le kell vágni. Alig van betegségük, kártevőjük. Garami Márta
(forrás: www.kertpont.hu)2005.11.17

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Hamamelis vernalis
Hamamelis vernalis
Hamamelis vernalis
Hamamelis vernalis
Hamamelis mollis
Hamamelis mollis
Hamamelis mollis
Hamamelis mollis
Hamamelis japonica
Hamamelis japonica
Hamamelis japonica
Hamamelis japonica
A virgíniai varázsmogyoró
A virgíniai varázsmogyoró
Szeptember és december között virágzik.
Szeptember és december között virágzik.
Gyógynövényként már a Cherokee indiánok is használták.
Gyógynövényként már a Cherokee indiánok is használták.
Hamamelis x intermedia
Hamamelis x intermedia
Aurora
Aurora
Glowing embers
Glowing embers
Jelena
Jelena
Nymans
Nymans
Stawberries cream
Stawberries cream
Sunburst
Sunburst

Legfrissebb magazinok