HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Őszi meglepetés

t: 3624

Őszi meglepetés

Az amarilliszfélék családja - Amaryllidaceae

Ide tartoznak a legnagyobbrészt trópusi vagy szubtrópusi, ritkán északi mérsékelt övi elterjedésű, hagymás vagy ritkábban rizómás, gyakran tőlevélrózsás növények. Mintegy 860 fajuk ismert. A család nevét adó hölgyliliom (Amaryllis bella-donna) Fokföldről származik. Hazánkban több védett faját tartják számon. Ilyen pl. a csillagos nárcisz (Narcissus angustifolius), a tavaszi tőzike (Leucojum vernum) és a nyári tőzike (L. aestivum). A fehér nárcisz (N. poëticus), a sárga nárcisz (N. pseudonarcissus) kertjeink kedvelt dísznövénye. A klívia (Clivia nobilis) kedvelt cserepes dísznövény. Ki ne ismerné az ide tartozó hóvirágot (Galanthus nivalis), az üde és nedves lomberdők kora tavaszi díszét. A szintén ebbe a nemzetségbe tartozó vetővirág (Sternbergia colchiciflora) sztyepprétek ősszel virító védett növényfaja. Az őszi vetővirág (Sternbergia lutea) a mediterráneumtól Közép-Ázsiáig terjedő területeken él, sziklás lejtőkön, mezsgyéken valamint az ún. garrigue növényzetben (a mediterrán mészkõfennsíkok nem összefüggõ bokros növénytársulásai).

A vetővirág nemzetség - Sternbergia

Kis nemzetség, kevés számú fajjal. Csupán nyolc faj tartozik ide. A kis fajszám ellenére viszonylag nagy területen terjedt el. Megjelenik Dél-Nyugat Európában és Dél-Nyugat Ázsiában is. Mindnyájan hagymás növények. Kedves virágaikkal sajnos egyre ritkábban bukkannak fel vadon, ezért sok helyen ma már védettek. Törökország ad otthont a legtöbb Sternbergia fajnak, és a legutóbbi időkig jelentős hagyma exportőrnek számított. A közelmúltban azonban a ritkább fajokat védetté nyilvánították, így exportjuk is tilos. Pl. a képen látható Sternbergia clusiana Iránban és Törökországban is elterjedt, ám mára a fajok száma a kereskedelem, ennek tiltását követően pedig a területek mezőgazdasági művelésbe vonása miatt lecsökkent.

Őszi vetővirág - Sternbergia lutea

A növény 20 cm magas hagymás évelő. 2-4 cm átmérőjű hagymáját vastag, sötétbarna héj borítja. Szívesen fejleszt fióknagymákat. Október hónapban virágzik. Virágzáskor levél nélküli. A sárga virágok magánosak, a napon nagyra nyílnak. A virágnyílást követi a levelek kifejlődése, amelyek a krókuszokhoz hasonlóak. Ekkor érik be tok termése.

Gondozása

Napos helyre, jó vízgazdálkodású talajba, kb. 5 cm mélyre ültessük. Tőtávolság: 2 cm. Közvetlenül fák alá, fal tövébe ne kerüljön. Tűri a szárazabb klímát és az agyagos talajt is. Hagymáját télen is a földben hagyhatjuk. Nem árt azonban takarni. Ha novemberben felszedjük, szárazon tároljuk. A fagyos föld felengedése után ültessük ki. Ha általános virágföldbe ültetjük, keverjünk hozzá durva homokot, komposztot. Virágzás alatt tartsuk kissé szárazon. A levelek elhalása után bármikor átültethetjük. Ha közvetlenül virágzás előtt vagy alatt ültetjük át, azt megsínyli. Edényben, sziklakertben, szegélynövényként neveljük. Jól mutat az ősszel virágzó ciklámen, sáfrány, kikerics társaságában. Garami Márta (forrás: www.kertpont.hu)


2005.08.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok