HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Szívós és mutatós

t: 5166

Szívós és mutatós

A meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartozó rózsameténg (Catharanthus roseus, régi nevén Vinca rosea) a mi erdeinkben is honos örökzöld meténg (Vinca major, Vinca minor) egzotikus rokona. A Vinca nemzetség helyett őt azonban a Catharanthus nemzetségbe sorolják manapság. A görög eredetű név jelentése: csupa virág. Nyolc gyógynövény faj tartozik ide, amelyből hét Madagaszkáron őshonos. Átellenesen álló fényes-zöld levelű növények, jellegzetes, "szemes",a lángvirágéhoz (Phlox) hasonló, ötszirmú virágaik rózsaszínűek, vörösek vagy fehérek. A képen a Madagaszkáron őshonos Catharanthus ovalis subsp. grandiflorus látható.

A rózsameténg cserje alakú, idős korában fásodó szárú félcserje. Nagysága átlagosan 20-25 cm. Ovális örökzöld levelei 2,5-7 cm hosszúak, puha tapintásúak. Színük sötétzöld, a főér mentén fehér, halványzöld. A hajtások elágazóak, elhajlók. Színük fiatalon még zöld. Virágai 3 cm-esek, csillag alakúak, levelek síkjában helyezkednek el. Színük lila, mély rózsaszín és fehér, torkuk bíborvörös vagy sárga árnyalatú. Virágzásuk tavasz végétől egészen az októberi fagyokig is eltarthat.

A szubtrópusokon gyorsan elterjedt, és a szubtrópusi kertekben kedvelt dísznövény, hiszen hosszan virágzik. Európa mediterrán vidékeit is meghódította. Hibridjeit az 1920-as években kezdték előállítani. A japán Sakata Seed Corporation például négy hibriddel lépett piacra: Rose, Alba Okulata, Alba Pura, and Mix . Míg korábban inkább talajtakaróként használták őket, a mai nemesítésűek között már vannak 30-80 cm magasak is, a virágok pedig barack, skarlát és narancs árnyalatokban pompáznak.

Nálunk inkább konténernövény. Nyáron tartsuk a szabadban, állítsuk napos helyre. Jól mutat függőkosárban, ablakládában. Egynyáriként is tartható, a telet ugyanis sokszor megsínyli. Ekkor kiültethetjük szoliterként, talajtakaróként, szegélynek. A képen Zinnia angustifolia-val és Salvia farinacea társaságában láthatjuk.

Gondozása

Öntözzük gyakran, igényli a védett, meleg környezetet. A túlöntözés azonban gyökérrothadáshoz vezet. Fontos a jó vízelvezetés. Ezt a könnyűszerkezetű talajjal, és a konténer drénnyílásával biztosíthatjuk számára. Télen, mivel fagyérzékeny, 8-10 °C a megfelelő számára. Ilyenkor csak annyi vizet kaphat, hogy földje ki ne száradjon.

Tápanyagellátása márciustól szeptemberig kéthetenként ismételt közepes töménységű tápoldatozással biztosítható. Metszéssel segíthetjük a bokrosodását. Fiatal hajtásoknál elég a pár leveles csúcsrészt lecsípni, korosabb növényeknél pedig a hosszú hajtásokat kell kora tavasszal visszavágni. Átültetni évente, tavasszal kell, laza, tőzeg alapú föld, illetve keverékbe (pl. Florasca B).

Magról legalább olyan könnyen nevelhető, mintha megvásárolnánk a növényt. Ekkor azonban a virágzás kezdete eltolódik. Magvetése februárban javasolt. 3-4 palánta kerülhet egy edénybe. Optimális csírázásához sötétre van szükség, ezért az edényeket sötét fóliával takarjuk. Kb. 2 hét múlva kicsíráznak a magvak, ha a hőmérsékletet is 25 fokon tartjuk. A palántákat neveljük üveg vagy fóliaborítás alatt tartva, meleg, világos helyen, és biztosítsunk talpmeleget számára. Miután szárazságtűrő növényről van szó, a túlöntözést kerüljük. Márciustól a hajtásdugványait nyirkos homokba, vagy homok-tőzeg keverékébe eldugványozhatjuk. Az utódnövényeket hármasával ültessük cserépbe, hogy visszavágásuk után is szép bokrosakká váljanak. A legkevésbé érzékeny növény, betegségekkel, kórokozókkal szemben ellenálló. Szár vagy gyökérrothadás illetve a levélelhalás fordulhat elő.

Gyógyhatásai

Gyógynövényként való alkalmazása ezer éves múltra nyúlik vissza. Már Apuleiusz is említi, mint gyógynövényt. Zöld hajtásait, gyökerét gyűjtötték. Az ókori Rómában ördögi betegségek, kígyómarás, vadméhcsípés ellen alkalmazták. Indiában a levél kipréselt nedvével csípéseket kezeltek. Közép- és Dél-Amerikában gargarizáltak vele. A Karib a Hawai szigeteken szemnyugtatóként használták. Később a népi gyógyászatban teája a cukorbetegség és magas vérnyomás kezelésére terjedt el a leginkább.

A középkori Európában varázserőt tulajdonítottak neki. Virágfüzéreivel ördögöt űztek, és a koporsóban fekvő halottakat óvták az ártó szellemektől.
Az 1950-es években felfedezték, hogy számos alkaloidát tartalmaz. Ezeknek köszönhető fájdalomcsillapító, és rákellenes hatása. Elfogyasztva vagy égetéssel füstjét belélegezve toxikus alkaloidjai mérgezőek. Ne fogyasszuk orvosi felügyelet nélkül, mert súlyos mellékhatások léphetnek fel.

A természet nyújtotta termékek értékének gyakran emlegetett példája a madagaszkári Catharanthus roseus ma gyáripari gyógynövény. Két olyan alkaloidát termel, melyek a Hodgkin limfoma és a limfotikus leukémia gyógyítására használt gyógyszerek előállításához szükségesek. Manapság mellrák, Kaposi szarkóma és más rákbetegségek kezelésére is használják. Kemoterápiás alkalmazásánál többek közt hányinger, szédülés, gyengeség, hajhullás léphet fel. Garami Márta (forrás: www.kertpont.hu)


2005.08.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA

Legfrissebb magazinok