HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > AKI A VIRÁGOT SZERETI... > Díszkert > Kúszónövények

t: 10516

Kúszónövények

Legnagyobb erényük, hogy csekély talajfelületet vesznek igénybe, így kisebb kertek számára is nélkülözhetetlenek. Pergolára, kerítésre, vagy egyéb támasztékra futtatva biztosítják az árnyékot, védenek a széltől, meghitté varázsolják a kertet.

Hogyan válasszunk?

A rendelkezésre álló terület, az éghajlat és a talaj adottságai, valamint a támaszték határozza meg a számításba vehető növényeket. Konténeres növényeket általában minden évszakban vásárolhatunk. Ügyeljünk arra, hogy a tövön több hajtás is legyen. Jobb több rövid hajtás alul, mint egyetlen hosszú szár, amely csak a végén ágazik el.

Így ültetessük, gondozzuk

Konténeres növények minden évszakban, a forró nyári napokat és a fagyos időt kivéve, egész évben ültethetők. A növények számára alaposan lazítsuk meg a talajt. Ültetés után a felületet takarjuk fenyőkéreggel, így a gyökerek árnyékos, hűvös helyen nehezebben száradnak ki. Ha a hajtások fejletlenek, vágjuk vissza felére őket. Minél fejletlenebbek a hajtások, annál erősebb visszametszést igényelnek. A kúszónövények értékét gyorsan növő lombozatuk adja. Ahhoz, hogy díszítőértékük megmaradjon, karban kell tartanunk őket. Ha a hajtások rendezetlenné válnak, vágjuk le a felesleges részeket.

Mit hová?

Bizonyos fajok, mint a borostyánok, kapaszkodó léggyökerekkel rendelkeznek, ezek segítségével a függőleges felülethez tapadnak, így nem igényelnek támasztékot. Mások, például a vadszőlő, kacsokkal, a hajnalka csavarodó szárral kapaszkodnak. Ismét mások hosszú hajtásaikat a gazdanövény ágai közé tolják, és így kapaszkodnak felfelé. Számos lonc mellett ebbe a típusba tartoznak a kúszórózsák. A kapaszkodó szervek nélküli növények általában támasztékot és – főleg a fiatal növények – némi segítséget, kötözést igényelnek.

A támasztékhoz mindig lazán kössük a fiatal hajtásokat, mert idővel ezek megvastagodnak és a kötés el is vághatja a növényt. Kötözéshez lehetőleg nem rozsdásodó, műanyaggal bevont drótot vagy rafiát használjunk.

A lágyszárú egynyári kúszónövények sokszor meglepően gyorsan fejlődnek. Egy-egy tő több méteres hajtást fejleszt néhány hét alatt.
Az évelők között számos olyan típus is akad, mint a lila akác vagy a
trombitafolyondár, amelyek idős korban megfásodnak. Ezek lombját csak stabil támaszra futtassuk, és rendszeresen metsszük őket.

Támasztékok

A kúszónövények többségét – néhány erősen növő fajtól eltekintve – nagyobb fákra is felfuttathatjuk. Így például az öreg, elkorhadt farönk, egy csúnya, eltorzult formájú fa, ha önmagában nem is szép, kiváló támaszték lehet. A hamar növő iszalagfajok (Clematis) például rövid idő alatt befutják a legnagyobb fatörzset is.

Tipp

Az egynyári, lágy szárú kúszónövények számára mi is készíthetünk támasztékot erősebb vesszőkből, ha kúp formában vagy ívesen kötjük össze őket. Készíthetünk vesszőrácsot is saját kezűleg, így stabilabb támasztékot kapunk. Fás szárú kúszónövények számára betonvasat vagy erősebb bambuszt használjunk.

A kert épített elemei a falak, kerítések, térelválasztó rácsok kiválóan alkalmasak kúszónövények támasztékául. Előnyük, hogy stabilabbak, mint az ideiglenes támasztékok, így az erősebben növő fás szárú növények súlyát is kibírják. A házfalak befuttatására vagy eltakarására a kapaszkodó léggyökerekkel rendelkező vadszőlők legalkalmasabbak. Általában idegenkednek tőlük, pedig, a közhiedelemmel ellentétben nem szedik le a ház vakolatát. Ősszel gyönyörű tűzvörös színük nagy falfelületen megkapó látvány. A házak falára szerelt lécből készült rácsokra bármely kúszónövény felfuttatható. Kezdetben a kapaszkodást kötözéssel segítsük.

Mit tegyek a szobanövényekkel a nyári szabadság idején?

A nyári hónapokban a növények jobban megsínylik távollétünket, mert ebben az időszakban a növekedésük aktív, és vízigényük is nagyobb.
Az elutazás előtt kerüljenek az ablaktól távolabb a növények, mert napsütötte helyen könnyebben kiszáradnak. Még néhány napig se maradjanak teljes sötétségben, lehúzott redőny mögött. Távozásunk előtt alaposan öntözzük meg a növényeket. A tartóedény alatti tányérban összegyűlő vizet ilyenkor ne öntsük ki, az így ellátott növények néhány napos távollétünket gond nélkül átvészelik. Hosszabb távollét alatt a növényeket állítsuk vízzel telt edénybe, és a cserepek alá terítsünk szivacsot vagy egyéb nedvszívó anyagot. A gyökerek így annyi nedvességet tudnak felvenni, amennyire szükségük van, és nem rothadnak be.

A hét növénye Kerti iszalag (Clematis hybridek)

A kúszónövények királynőjének tartják, nem véletlenül, mert a legszebb, leggazdagabb virágzású kúszónövényünk. Fásodó szárú növény átellenes levelekkel. Májustól hozza fehér, halványrózsaszín, bíbor, lila és kék színekben pompázó virágait. Csavarodó levélnyelével kapaszkodik, ezért stabil támasztékot igényel.

Mit szeret?

A párás klímát és a jó minőségű meszes talajt kedveli. Kényes a szárazságra és a túl erős napsütésre, ezért a kertben a keleti fekvésben szebben növekszik, mert a déli erős napsugárzástól védve van.

Hogyan gondozzuk?

Hajtásait kezdetben lazán kötözzük a támasztékhoz. Talaját száraz időben rendszeresen öntözzük, és tápanyag-utánpótlás is szükséges a bőséges virágzáshoz. Fagyérzékeny, ezért télire a tövét takarni kell.

Néhány jó tanács

– A kertben álló jellegtelen fákat futtassuk be iszalaggal. A kert kevésbé dekoratív részeit is eltakarhatjuk vele, ilyenkor a szőlő huzalos támrendszeréhez hasonló támaszt építsünk.

– Az iszalagot olyan helyre ültessük, ahol a töve árnyékban van. Helyezzünk ide köveket, fenyőkérget, vagy ültessünk köré alacsonyabb cserjéket.

– Kedvezőtlen helyen a hajtások egy része hirtelen elpusztul. Ilyenkor a hajtásokat távolítsuk el, és 2-3 hetente permetezzünk gombaölő szerrel. (forrás: Nana.hu)

2005.07.08

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Konténeres növényeket általában minden évszakban vásárolhatunk.
Konténeres növényeket általában minden évszakban vásárolhatunk.
Bizonyos fajok, mint a borostyánok, kapaszkodó léggyökerekkel rendelkeznek, ezek segítségével a függőleges felülethez tapadnak, így nem igényelnek támasztékot.
Bizonyos fajok, mint a borostyánok, kapaszkodó léggyökerekkel rendelkeznek, ezek segítségével a függőleges felülethez tapadnak, így nem igényelnek támasztékot.
A kúszónövények többségét – néhány erősen növő fajtól eltekintve – nagyobb fákra is felfuttathatjuk.
A kúszónövények többségét – néhány erősen növő fajtól eltekintve – nagyobb fákra is felfuttathatjuk.
Kerti iszalag  (Clematis hybridek)
Kerti iszalag (Clematis hybridek)
Kerti iszalag
Kerti iszalag
Kiri Te Kanawa
Kiri Te Kanawa
Miss Bateman
Miss Bateman
texensis Gravetye Beauty
texensis Gravetye Beauty
Charissima
Charissima
viticella Carmencita
viticella Carmencita
alpina Francis Rivis
alpina Francis Rivis
Haku Ookan
Haku Ookan
Daniel Deronda
Daniel Deronda
texensis Pagoda
texensis Pagoda
florida Sieboldii (syn florida bicolor)
florida Sieboldii (syn florida bicolor)

Legfrissebb magazinok