Nagy siker volt az idei Etyeki Kezes-lábos - képes beszámoló
A szervezők az Etyeki Kezes-lábos 2003-as indulása óta kutatják azokat a családi vállalkozásokat, ahol ma is házilag, őseink hagyományai szerint készítik hazánk gasztronómiájának a nagyvilágban is elhíresült vagy éppen Magyarországon is kevéssé ismert termékeit. Ennek érdekében különböző termékkategóriákat állítottak fel, kezdve a tejtermékektől, sajtoktól a húskészítményeken keresztül a házi sörökig. Ezek legjelesebb képviselőit évente egyszer Etyekre invitálják, hogy kóstolót adjanak többek között a szilvalekvárból, mézből, kemencés lángosból és kecskesajtból.
Ahogy a fesztivál honlapján olvashatjuk: „A kultúra ott kezdődött, ahol az ember letelepedett és földet kezdett művelni. A kultúra akkor ér véget, amikor az ember elszakad a földtől.
Keressük az élő embert az élő tájban, akinek kell a föld, kell a szép, kell a jó, kell az öröm, és aki óvni is tudja a fontos dolgokat. Aki nem fillérben számolja az időt. Keressük a péket, aki gabonából készíti a kenyeret, keressük a lekvárfőzőt, aki a legjobb gyümölcsöt gyűjti, a sajtkészítőt, aki teljes tejet használ. Keressük az embert, aki a maga két kezével gondozza környezetét. (…) Kóstolj bele munkájukba, a nap fényébe, a föld húsába, a növények erejébe, a méz kéjébe, a borok vérébe, a kenyér testébe, a párlatok tüzébe, a sajt zsírjába, és érezd, hogy Érted van a világ és Te a világért vagy.
A találkozót ezért szerveztük Neked!”.
Az immár negyedik alkalommal megrendezett fesztivál idejére természetesen kinyitottak az etyeki pincék is, ahol a borkóstolók mellett önálló programokkal is várták a látogatókat.
A különleges gasztronómiai élmény mellé igényes kulturális program is dukált. A fesztivál a hagyományokhoz híven idén is a fesztiválnyitó Lábos-felvonulással vette kezdetét, majd a Kálvária-dombhoz megérkezve a lábosok felaggatásával kezdetét vette a megnyitó a polgármester köszöntőjével. Tíz órától több színpadon folyamatosan váltották egymást fantasztikus muzsikusok és előadók, akik hamisítatlan népzenével szórakoztatták a közönséget.
A nap folyamán fellépett többek között az Állami Népi Együttes zenekara Herczku Ágnes énekét kísérve, a Muzsikás együttes és erdélyi barátaik, este pedig Rúzsa Magdolna és a Besh O'droM együttes adott koncertet.
A fesztivál menetébe igyekeztek bevonni a látogatókat is, akik 6-8 tagú csapatokban benevezhettek a "Hagyományos Főzőverseny Szőke Andrással és Badár Sándorral " című rendezvényre. Ez alatt a halpártiakat az Etyeki Horgászegyesület foglalkoztatta: számukra halászléfőző versenyt szerveztek.
A további programok között dokumentum- és fotókiállítás, gálaműsor is szerepelt.
A gyerekek ezúttal is főszerepet kaptak a rendezvényen. A színpadon báb- és mesejátékkal, énekekkel szórakoztatták őket. Kipróbálhattak számtalan hagyományos, ősi játékot, mint például a gólyalábat és a malmot. A játszóházban maguk is készíthettek babát csuhéból, csutkából, dióból, prücsköt, falevélképet, terményes zsákocskát, nemezelhettek, fűzhettek gyöngyöt és kovácsolhattok Antik Antival, az észt kováccsal.
A fajátékok szerelmeseinek sem kellett csalódni, hiszen számtalan igényes játékot kínáltak az árusok.
A rendezvényen a kézművesek is helyet kaptak, így az anyagedényektől kezdve a nyakláncokon át a ruhaneműig minden portékával találkozhattak a fesztivál látogatói.
Aki kilátogatott ezen a szép napsütéses szombaton Etyekre, nem csalódott. A fesztivál kellemes szórakozást nyújtott a finom ételek és italok, az igényes szórakozás kedvelőinek. A rendezvény egyetlen kivetnivalója a településre érkező rengeteg autó, és az ebből adódó parkolási problémák megoldásában volt. Jövőre talán már erre is jobban odafigyelnek az egyébként kitűnő munkát végző szervezők.