
Töltike ezeregy éjszaka módra
Hozzávalók
1 kisebb vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 15 dkg rizs, só, 25-30 nagyobb, nem , permetezett szőlőlevél, 5 dkg tisztított pisztácia, 15 dkg mazsola, 20 dkg ömlesztett , krémsajt, 3 gerezd fokhagyma, 2 citrom, 2 evőkanál cukor
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd az olajon üvegesre sütjük. A rizst megfuttatjuk benne, 3 deci vízzel felöntjük, megsózzuk, és lefödve kis lángon puhára pároljuk. Közben a szőlőleveleket enyhén sós vízben 2 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. A pisztáciát durvára vágjuk, a mazsolával és az ömlesztett sajttal a langyosra hűlt rizsbe keverjük, a zúzott fokhagymával ízesítjük. Ebből a masszából 1-1 kanálnyit a szőlőlevelekre halmozunk, majd ugyanúgy betekerjük, mint a töltött káposztát szokás. Ezeket a kis batyukat szőlőlevéllel bélelt lábosba rakosgatjuk, annyi vizet öntünk rájuk, amennyi éppen ellepi, majd az egyik citrom levével, a cukorral és a sóval ízesítjük. Lefödve kis lángon 15 percig pároljuk. Levében hagyjuk kihűlni. Lecsöpögtetve, hidegen, citromkarikákkal díszítve kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc.
Egy adag: 625 kcal / 2613 kJ.
Italajánlat: Száraz fehérbor Badacsonyi muskotály '99.
Töltike mint sörkorcsolya
Hozzávalók
1 kisebb vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 10 dkg rizs, só, 20 db permetezetlen , szőlőlevél, citromlé, 2 szál debreceni , kolbász, 20 dkg ömlesztett sajt, 2 kisebb sárgarépa, őrölt bors
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és az olajon üvegesre sütjük. A rizst megfuttatjuk benne, és 1,5-2 deci vízzel fölöntjük. Kissé megsózzuk, lefödve puhára pároljuk. A szőlőleveleket 1 evőkanál citromlével ízesített, sós vízben 6-7 percig főzzük, azután lecsöpögtetjük. A debrecenit ledaráljuk, majd a sajttal és a finomra reszelt répával együtt a langyos rizsbe keverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, és a szőlőleveleket a káposztához hasonlóan ezzel megtöltjük. Előételként vagy sörkorcsolyaként kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra.
Egy adag: 420 kcal / 1756 kJ.
Italajánlat: pilseni tipusú világos sör. Recept: Lucz Gerda.
(eszemiszom.hu)