HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Télire - saját kezűleg > Paradicsomszezon

t: 2712

Paradicsomszezon

Sajtos paradicsomos pirítós (4 személyre)

Elkészítési idõ: 25 perc
Energiatartalom: 220 kcal/adag
1 adag ára: kb. 30 Ft/szelet

Hozzávalók: 8 szelet kenyér, 2 kemény paradicsom , egy gerezd fokhagyma, 8 dkg juhsajt, 10 mustárlevél/petrezselyem, 3 evõkanál olívaolaj

Elkészítése:
1. A kenyérszeleteket megpirítjuk. A paradicsomot megmossuk és csíkokra vágjuk. A fokhagymagerezdet megtisztítjuk és a meleg kenyérszeleteken szétdörzsöljük. A juhsajtot durvára reszeljük. A mustárleveleket megmossuk, lecsepegtetjük és megszárítjuk. A sütõt 240 fokra (gázsütõ: 5. fokozat) elõmelegítjük.
2. A kenyérszeleteket elõmelegített tûzálló edénybe helyezzük, egyik oldalukat olajjal megkenjük.
3. Megszórjuk a juhsajttal, és az edényt kb. 2 percre a forró sütõbe rakjuk, hogy a sajt felmelegedjen, de még ne olvadjon meg.
4. Szétosztjuk rajta a paradicsomot és a mustárleveleket/petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, és meghintjük frissen õrölt borssal.
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva

Töltött paradicsom (4 személyre)

Elkészítési idõ: 50 perc
Energiatartalom: 160 kcal/adag
1 adag ára: kb. 80 Ft

Hozzávalók: 1 padlizsán, 1 cukkini, 3 paprika, 1 kis vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kis csokor petrezselyem, 8 közepes paradicsom, 2 evõkanál olaj, 2 evõkanál zsemlemorzsa

Elkészítése:
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A padlizsánt felszeleteljük, besózzuk, és állni hagyjuk. A cukkinit és a paprikát kis kockákra vágjuk. A hagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. A paradicsomokat félbevágjuk, és a belsejük 2/3 részét kikanalazzuk. Megsózzuk õket, és üregüket lefelé fordítva lecsepegtetjük.
2. A padlizsánt leszárítjuk és kis kockákra vágjuk.
3. A hagymát az olaj felén megpirítjuk. Hozzáadjuk az összes felkockázott zöldséget, a petrezselymet, és belenyomjuk a fokhagymát. Sóval és borssal ízesítjük, és megpároljuk.
4. A sütõt 200 fokra (gázsütõ: 3. fokozat) elõmelegítjük. A fél paradicsomokat megtöltjük a zöldségekkel és meghintjük a zsemlemorzsával. Kevés olajjal megöntözzük, és a sütõben 15 percig sütjük.
Külön kis tálkában bébikukoricát adhatunk mellé.

Kagylótészta gazdagon (4 személyre)

Elkészítési idõ: 1 óra 30 perc
Energiatartalom: 947 kcal/adag
1 adag ára: kb. 190 Ft/adag

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, fél gerezd fokhagyma, 10 dkg kolbász, 20 dkg nyers sonka, 10 dkg szalonna, egy kis csokor petrezselyem, 8-10 levél bazsalikom, 25 dkg paradicsom, 1 evõkanál olívaolaj, 30 dkg kagylótészta, 5 dkg reszelt juhsajt, 10 dkg mozzarella sajt, 1 teáskanál vaj/margarin

Elkészítése:
1. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk. A kolbászt felszeleteljük, a sonkát kockára, a szalonnát vékony csíkokra vágjuk. A petrezselymet és a bazsalikomot megmossuk, majd nem túl apróra vágjuk.
2. A hagymát, a fokhagymát, a kolbászt, a sonkát, a szalonnát, a petrezselymet, a bazsalikomot és a leforrázott, meghámozott paradicsomot cserépedénybe tesszük, meglocsoljuk az olajjal, és lassú tûzön egy órát fõzzük.
3. A tésztát sós vízben kifõzzük, lecsepegtetjük.
4. A meleg tésztát a vajjal, a mozzarella sajttal és a juhsajttal óvatosan összekeverjük (a sajt olvadjon meg).
5. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük a szalonnás keverékkel.

Tudta?

A paradicsom Dél-Amerikából származik, régebben „szerelemalmának” is nevezték. A burgonya rokona, a bogyótermését esszük. Sok szín- és formaváltozata létezik: zöld-, lukullusz, hús- és koktélparadicsom. Frissen vagy konzerv formájában fogyasztjuk: lé, püré, ketchup, savanyúság is készül belõle. (forrás: www.holgyvilag.hu)

2005.08.11

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Sajtos paradicsomos pirítós
Sajtos paradicsomos pirítós
Töltött paradicsom
Töltött paradicsom
Kagylótészta gazdagon
Kagylótészta gazdagon

Legfrissebb magazinok