Grillezett csirkeszárnyak
Hozzávalók: 12 csirkeszárny (darabja 12-14 dkg),
Az ázsiai pácléhez: diónyi gyömbér, 1 db zöldcitrom, 6 dkg nyerscukor, 4 evőkanál Sherry, 4 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál földimogyoró olaj, kevés szezámolaj az ízesítéshez
A gyömbért finomra aprítjuk, a citrom levét kinyomjuk, az olaj kivételével valamennyi anyagot 0,5 liter vízzel felfőzzük, amíg besűrűsödik. Lassan kihűtjük, a végén szezámolajjal ízesítjük. Két órára a hideg páclébe tesszük a csirkeszárnyakat. A sütés kb. 15 perc, közben 2-3-szor megforgatjuk, vigyázzunk a hőre, inkább gyengébb legyen, mint erős, mert a páclé cukortartalma magas, és ha az megég, keserű lesz.
Egy adag: 1350 kJ/320 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Pázmándi Pinot Noir Rosé 2001
Marhafartő roston
Hozzávalók: 6 szelet marhafartő (darabja 16-18 dkg)
A francia pácléhez: 2 evőkanál olívaolaj, 0,5 dl fehérbor, 2 evőkanál mustárpor, 2 evőkanál mustár (ízlés szerint csípős vagy édes), 2 evőkanál méz, só, bors
A páchoz a hozzávalókat összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, sűrű mártást kapunk. 2-4 órára beletesszük a húsokat, sütés előtt a páctól megtisztítjuk a szeleteket. Sütéskor a húsok mindkét oldalát 7-8 percig sütjük, csak egyszer fordítjuk, tálalás előtt újból megkenjük a páccal.
Egy adag: 1600 kJ/380 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Villányi Cabernet Sauvignon 2003
Húsos nyárs
Hozzávalók: 18 dkg bélszín, 30 dkg marhafartő, 24 dkg sertésszűz, 6 db jércemell
A pácléhez: 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál rozmaring, 0,5 dl portói bor (vagy száraz villányi vörösbor)
A zöldfűszereket felaprítjuk és összekeverjük a pácléhez felsorolt hozzávalókkal. A húsokat egyforma kockákra vágjuk, a felszeletelt jércemellekkel együtt legalább két órára az elkészített pácba tesszük. Ezután felváltva sorban nyársra húzzuk a darabokat. A jércemell szeleteket összetekerve szúrjuk fel. Vigyázzunk arra, hogy a sütés ideje ne legyen több 5-5 percnél egy-egy oldalán.
Egy adag:
1200 kJ/290 kcal
Ajánlott ital: száraz vörösbor - Cabeernet Sauvignon Pinot Noir
Magyaros pulykanyárs grillen
Hozzávalók: 1 kg pulykamell filé, 1 kis tubus gulyáskrém, fekete bors, 1 dl joghurt, 3 zöldpaprika, 2 cukkini, 3 vöröshagyma, 20 dkg húsos császárszalonna, olívaolaj
A pulykamell filét vágjuk kétszer két centis kockákra. Tegyük tálba, majd nyomjuk rá a gulyáskrémet, daráljunk rá fekete borsot és adjunk hozzá két evőkanál natúr joghurtot. Keverjük jól össze és tegyük a hűtőbe pár órára.
A paprikát, cukkinit, vöröshagymát és a húsos császárszalonnát szeleteljünk fel. A hússal váltakozva fűzzük fel bambusz vagy fém nyársra. Faszénparázson mindkét oldalát süssük pirosra. Sütés közben olívaolajjal kenegessük.
Vajas répabatyu grillen
Hozzávalók: 3 csomag újrépa, 10 dkg vaj, friss zöldfűszer
Az répákat tiszta szivaccsal folyóvíz alatt dörzsöljük át alaposan. Vágjuk két-három darabba.
Alufóliából tépjünk le kocka alakú darabokat, tegyük az összedarabolt répákat a közepére.
Morzsoljunk teáskanálnyi vajat mindegyik halomra, majd batyuszerűen jól csomagoljuk össze. A répák tetejére tehetünk egy-egy friss fűszerágat (kapor, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom vagy petrezselyem). Kerti grillsütőn, nem erős tűzön, süssük 10-15 percig.
Tálaláskor nyissuk ki a tetejét, és tegyük a grillcsemegék közé.
Fetasajttal töltött paprika
Hozzávalók: 4 db kaliforniai paprika, 50 dkg fetasajt, 1 tojás, 2 evőkanál tejföl, 1 csokor rozmaring, durvára darált bors, 2 evőkanál olívaolaj
Mossuk meg alaposan a paprikákat, majd töröljük szárazra. Tegyük sütőlapra és forró sütőben addig süssük, míg a bőre barnulni nem kezd. Vegyük ki a sütőből, majd ha kihűlt, a bőrét óvatosan húzzuk le. Tegyük tűzálló tálba, tetejét vágjuk be, és a magházát éles késsel vágjuk ki.
Egy kis tálkába kockázzuk fel a fetasajtot, tegyük bele a tejfölt és az egész tojást. Daráljunk rá borsot, majd jól keverjük össze.
Ezzel a töltelékkel töltsük meg a paprikákat, csorgassuk meg olívaolajjal és morzsoljuk rá a rozmaringot. Forró sütőben 150 fokon süssük 35-40 percig. (forrás: Női Lapozó.hu)