HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Szabadtűzön > Mit süthenünk roston?

t: 11309

Mit süthenünk roston?

A szabadtéri sütés-főzés első feltétele a jól kialakított sütőhely. Sosem közvetlenül a ház mellé telepítsük, nehogy a füstöt a szél a szobák felé vigye. Téglával vagy kövekkel kell körülrakni azt a teret, ahol majd a tűz ég, nehogy továbbterjedjen. Kis asztalokra célszerű odakészíteni mindazt, ami majd a művelethez kell, hogy közben ne kelljen szaladgálni egy-egy alapanyagért vagy ízesítőért. Ott sorakozzanak a tányérok, evőeszközök, bőven a papírszalvéta, no meg az italok, poharak is. És sosem hiányozhat a tűz mellől egy vízzel teli kanna vagy vödör sem, hogy az esetleges tűzvésznek elejét vegyük.

Fontos tudni, hogy sosem nyílt láng, hanem parázs fölött kezdjük el a sütést. Amennyiben közben a lecsöpögő zsír a tüzet felélesztené, akkor a sülőfélben lévő pecsenyét vagy köretet a roston félre kell húzni, nehogy megégjen, és csak a lángok elhamvadása után szabad a munkát folytatni. Ezért nélkülözhetetlen a hosszú szárú csipesz, lapát vagy villa és egy szintén hosszú szárú - lehetőleg azbeszt bélésű - kesztyű, hogy a kezünket, karunkat védjük. Ennek ellenére nem árt, ha valamilyen égés elleni bőrápoló is van a közelben, de az esetleg megperzselődött testrészt mindenképpen hideg vízbe kell mártani.

Mit süthetünk roston? Mindent, amit a konyhában hirtelen lehet kisütni. Így grillezésre a marha részei közül csak a vesepecsenye való, illetve más része csak darálva alkalmas, a sertésből a karaj meg a tarja (ha a konyhában előpároljuk, akkor más részeit is a rostra rakhatjuk), a borjú meg a fiatal malac bármelyik húsos része, de legfőképpen a csirke meg a halfélék. Köretnek mindig kínáljunk hozzá többféle különleges salátát, friss kenyeret, de roston is megsüthetünk bármilyen zöldségfélét. A burgonyát, vöröshagymát héjastól, alaposan lesikálva, alufóliába csomagolva közvetlenül a parázs közé dughatjuk: amire a pecsenye elkészül, a krumpli is megpuhul.

ROSTON SÜLT MUSTÁROS MAGAS HÁTSZÍN SZELET (4 SZEMÉLYRE)

Hozzávalók:

2 bordaköz magas hátszínből (kb. 1,20 kg)
3 kiskanál csípős mustár
só, feketebors
6 evőkanál olaj
1/2 kiskanál zsálya
1 evőkanál petrezselyem zöldje
8 db kis paradicsom

Elkészítése:
A mustárt elkeverjük a borssal és az olajjal, ezután a hússzeletek mindkét oldalát bekenjük a keverékkel. 1-2 órát állni hagyjuk, majd faszénen előbb erős parázson 2 percig hirtelen sütjük, ezt követően a rost szélére húzva vagy a rostot feljebb emelve gyengébb tűzön mindkét oldaláról kb. 12 percig sütjük. Közben a paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, ezután sózzuk, borsozzuk és a vágott felükkel lefelé a rostélyra tesszük. 2 percig sütjük, megfordítjuk, zsályával, petrezselyemmel megszórjuk, s további 2 percig sütjük. A húst sütés után sózzuk, a paradicsommal, fehér kenyérrel és testes vörös borral tálaljuk.


--------------------------------------------------------------------------------


LACIPECSENYE


Hozzávalók:

sertéstarja
3-4 evőnkanál olaj

1 csapott kiskanál pirospaprika
késhegynyi őrölt bors
1 gerezd tört fokhagyma

Elkészítése:
Úgy szeleteljük fel a húst, hogy a csontja rajta maradjon, és a rostjaira merőlegesen bevagdossuk, őrölt borssal bedörzsöljük, a hűtőszekrényben 1-2 napig érleljük. Simára keverjük az olajat a pirospaprikával; sóval, tört fokhagymával, és sütés közben ezzel kenegetjük a pecsenyét.


--------------------------------------------------------------------------------

CIGÁNYPECSENYE

Hozzávalók:

fejenként legalább 2 szelet sertéstarja
a mártáshoz 1/2 dl olaj
1/2 dl testes vörösbor
1-1 mokkáskanál őrölt rozmaring
grillfűszer
majoránna
fokhagyma


Elkészítése:
A mártáshoz valókat összekeverjük és hideg helyen legalább egy fél napig állni hagyjuk. A kissé kivert tarjaszeleteket a bezsírozott rostra fektetjük, és felső felét a mártással kenegetjük. Néhány perc múlva, amikor az alsó fele már megfehéredett, a hússzeletet megfordítjuk és megkenjük a felülre kerülő felét. Most már tovább hagyjuk a roston, amíg a hús parázs felöli fele meg nem pirult, majd ismét megfordítjuk és amíg az alsó fele is megsült a tetejét ismét megkenjük.


--------------------------------------------------------------------------------

FŰSZERES OLDALAS

Hozzávalók:

sertésoldalas
a mártáshoz diónyi vaj
1 kiskanál reszelt vöröshagyma
3/4 dl ketchup
1 dl bor
néhány csepp borecet
1 kiskanál méz
1 kiskanál mustár
1 gerezd fokhagyma

őrölt bors (Worcester-mártás)

Elkészítése:
Az oldalast úgy daraboljuk fel, hogy minden szeletben egy csont legyen. Kuktafazék aljába másfél deci vizet töltünk, beletesszük a betétet és ráfektetve az enyhén megsózott húsdarabokat, a kuktát lezárjuk. A jelzéstől számítva 15 percig hagyjuk a tűzön, majd a húst kiszedjük és papírtörülközőre fektetve szikkadni hagyjuk.
Közben a vajon megpirítjuk a reszelt vöröshagymát, beletesszük a többi hozzávalót és néhány percig forraljuk. Ezt a mártást tesszük egy kis tálkában a grill mellé, hogy a rostra fektetett húst kenegethessük vele. Ügyeljünk arra, nehogy a pecsenye túlságosan megpiruljon mert a méz miatt könnyen odakap, ugyanakkor különlegesen zamatossá válik.
Ha nincs mód rá, hogy kuktában megpirítsuk a húst, akkor először kiolajozott alufóliában fektessük a rostra, hogy saját gőzében megpuhulhasson, majd a fóliából kibontva kenjük meg a mártással, úgy grillezzük. Így is finom, de hosszadalmasabb, és nem lesz annyira puha, mint a kuktában párolt. Jó étvágyat kívánunk! (forrás: Lakberendezés.hu)

2005.05.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Roston sült mustáros magas hátszín szelet
Roston sült mustáros magas hátszín szelet
Lacipecsenye
Lacipecsenye
Cigánypecsenye
Cigánypecsenye
Fűszeres oldalas
Fűszeres oldalas

Legfrissebb magazinok