HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Bakancsos > 2010. január - Működik a Vöröskői-alsó-forrás a Bükkben!

t: 2814

2010. január - Működik a Vöröskői-alsó-forrás a Bükkben!

A Bükk-fennsík déli pereme alatt 440-500 m tengerszint feletti magasságban négy ilyen karsztforrást ismerünk, amelyek működése időszakos típusú, az évei aktív szakaszok hosszát és számát a karsztba szivárgó csapadék mennyisége határozza meg: ezek az Imó-kői-, a Vöröskői-felső-, a Vöröskői-alsó- és a Fekete-leni-forrás.
Az - egyébként egyre ritkább - átlagos hómennyiségű teleket követő hóolvadás után, tavasszal lépnek működésbe a források, amikor a Központi-Bükk (Magas-Bükk, Bükk-fennsík) nagykiterjedésű, összefüggő karsztvízfelülete jelentősen megemelkedik és az időszakos karsztforrások vonalában eléri a mészkő és a vízzáró kőzetek határán kialakult karszterózióbázist.
A mészkőből álló Központi-Bükk (Magas-Bükk, Bükk-fennsík) területén lehulló évi 600-850 mm csapadék egy része a kőzetbe szivárog. A mészkő rés-üregrendszere (litoklázis hálózata) nagyobb esőzések idején, hóolvadás után vízzel töltődik fel. Ilyenkor a karsztvíz felülete feldomborodik a Bükk-fennsík alatt és onnan az alacsonyabban lévő hideg karsztforrások felé áramlik a víz. A karsztosodó kőzet peremén felszínre lépő karsztvizek által működtetett karsztforrások vízjárása lehet állandó és időszakos.

Bükki Nemzeti Park


(Bartha Kata)

2010.06.02

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

A CIKK KÉPGALÉRIÁJA
Dorci és Zoo - Vöröskő-forrás
Dorci és Zoo - Vöröskő-forrás
Vöröskő-forrás májusban
Vöröskő-forrás májusban

Legfrissebb magazinok