HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZIN > UTAZÁS > Erdélyország

Egy erőteljes lépés országszerte tud teremteni - Wass-felolvasás 2012-ben Hogyan tud egyetlen szóba belesűrűsödni annyi érzés, annyi Élet, hogy amikor elhangzik, az egész terem megemelkedik tőle? És köröskörül a fővárosi felolvasás vendégeinek lelke.
Wass Albert alkotó ember és termékeny író volt. Fiatalon felismerte írói küldetését, s egész életét ennek a hivatásnak szentelte. Harminchét éves volt, mikor emigrációba kényszerült.
Beder Tibor egykori Hargita megyei főtanfelügyelő fejében megfogalmazódott a gondolat - 2000. júniusában -, hogy a Bögözi Általános Iskola vegye fel Wass Albert nevét. Azért nem a szülőföldjén, mert a Mezőségnek azon a táján már nincsen magyar nyelvű nyolcosztályos iskola. A névadás óriási politikai botrányt kavart Romániában.
Ismét találkoztunk mindhárom zászlóaljbeli karpaszományosokkal, még az aszódi zászlóaljbeliekkel is, akiket ritkábban látunk, mint a budapestieket. Az iskola végeztével a megfelelők hadapród őrmesterré léphettek elő.
A Wass Albert és a többi szellemóriásunk műveit megidéző szépirodalmi nap 2012. február 24-én, pénteken este 6 órakor, erdélyi és kárpátaljai idő szerint este 7 órakor kezdődik, és 25 órán keresztül zajlik.
2012. február 24-én pénteken és másnap 25-én szombaton immár ötödször fognak össze a magyar szépirodalom tisztelői, hogy Wass Albert és a többi nagy szellemóriásunk műveiből maratoni felolvasást tartsanak szerte a világban.
A karpaszományos tanfolyamon az egész ezred tisztes önkéntese részt vett. Ott ismertük meg az ezred tartalékos tisztjelöltjeit. A kiképzés még egy fokkal keményebb volt, mint a századnál. A tisztképzés alapeszméje az volt, hogy még a tartalékos tisztnek is a legalsó sorban kell kezdenie megismerni a szakmát, az embereket, akiket alkalomadtán vezetni fog.
Felsőkereskedelmiben érettségiztem, Székesfehérvárott, 1938-ban. Nem sokkal előtte egy országos tanulmányi versenyt nyertem meg a Vas utcában. A díj száz pengő és egy biztosított állás volt a Magyar–Olasz Bankban.
Nemeskürty István: Előszó A szovjet hadsereg, az átállt román haderő közreműködésével, 1944. szeptember 23-án két helyen is átlépte a trianoni magyar határt. (Csanádpalota, Battonya.) A magyar 2. hadsereg rövid, elkeseredett csatákban (Arad, Torda) vereséget szenvedett.
Supka Géza közel 90 éve álmodta meg az Ünnepi Könyvhetet, az olvasás népszerűsítésére, melyet idén 82. alkalommal rendez meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. A Duna International Kiadó Supka szellemiségét követve hívott életre egy kampányt, mellyel az olvasás szépségére, hasznosságára hívják fel a figyelmet. A Könyvhét június 5-én látja vendégül a „Wass Alberttel az olvasás népszerűsítéséért” elnevezésű kampányt, melynek keretében diákok tartanak felolvasást a színpadon. A Kiadó még várja a diákok jelentkezését!
Wass Albert írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része. Erdély krónikása. 2011. március 4-én indult 30 részes Wass Albert díszkiadás sorozatot most részletre is előfizetheti a kiadóban. Keresse az újságárusoknál kéthetente. Első kötet bevezető ár 490.- Ft, a további kötet ára: 1490.- Ft.
Megrongálták Wass Albert író síremlékét az erdélyi Marosvécsen (Brincovenesti), az ottani Kemény-kastély kertjében - közölte az MTI-vel szerda este Nagy Kemény Géza, a kastély egyik tulajdonosa.
Wass Albert és más írók műveiből 25 órás felolvasás volt Budapesten, a 2009-ben szervezett Wass Albert-maraton irodalmi műsorral felavatott EMI Klubban.
Wass Albert és más írók műveiből 25 órás felolvasómaraton világszerte. Immár negyedik alkalommal idézzük meg együtt, az egyetemes emberi értékeket közvetítő, tankönyveinkből mégis hiányzó szellemóriásunkat.
A halhatatlan, az erdélyi magyarság szószólója Szentegyedi és czegei gróf Wass Albert csak 36 esztendőt élt itthon, el kellett hagynia szülőhazáját, határon túli Magyar lett, majd messze-földön, otthonra lelt, nem hazára, az Atlanti óceánon túl.

Következő Utolsó