HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Erdélyország > Wass Albert Maraton 2012 – Beszámoló - Budapest

t: 5280

Wass Albert Maraton 2012 – Beszámoló - Budapest

Egy erőteljes lépés országszerte tud teremteni - Wass-felolvasás 2012-ben.
Hogyan tud egyetlen szóba belesűrűsödni annyi érzés, annyi Élet, hogy amikor elhangzik, az egész terem megemelkedik tőle? És köröskörül a fővárosi felolvasás vendégeinek lelke. Úgy hogy ezt a szót egy kislány mondja ki, gyönyörű otthoni kiejtéssel, úgy hogy ez a szó a gyökereit jelenti.

"Erdély" - ez volt az első szó a tízéves gyergyószentmiklósi kislánytól a 25 órás felolvasáson Wass Albert egyik művéből. Székelyesen, tisztán, lelke legmélyebb lényegéből mondta ki, aztán apró szünetet tartott. Ez pont elég volt egy széles mosolyhoz, egy fejmozdulathoz és egy könnycsepphez, merthogy nagyon erős pillanat volt ez, az első kivételesen erős pillanat a 2012-es felolvasáson.

A tündérek, a mesék, a hegyek, a székely fenyők, a harsány patakok, az erdélyi beszédben játszadozó dallam és minden ott termő csoda átjött ebben az egy szóban. Minden mi lelkünk megnyilvánulásra váró, szunnyadó erőit képes életre kelteni.

Azt is érdemes elgondolni, mi kellett ehhez a szóhoz, mik kellettek, hogy megérkezzen ez a kislány a pest helyszínre, és vele ez az örök ajándék. Egy székely ember hite és erős akarata kellett, ki két héttel a maraton felolvasás előtt hívott fel, hogy készítene egy országos plakátot a hírveréshez. „Ahhoz már túl késő” - adtam józan választ, de Madaras Csaba csak belenevetett a telefonba: „Azt bízd rám, csak bikkfafejű emberekkel ne találkozzak, és meglesz időben.”

A hitről szóló mozaikok aztán sorra jöttek a 2012-es fővárosi felolvasás sodrásában.
Az EMI-t képviselő Balázsnak köszönhetően idén is megérkezett az égi kávéházba Wass Albert vendégei közé egy másik kiváló író, Somogyváry Gyula, és vele együtt egy megindító történet a fronton harcoló magyar katonákról. Ahogy a pap bombahullás közben misézik tovább, és tartja a lelket és a JóIstent a katonákban, és ahogy a támadás végén 600 honvéd zúgja együtt a Boldogasszony Anyánkat…

Wass Albert egyik alig ismert, ám annál jelentősebb írása is megjelent a felolvasáson, és a kezdésben leírtakhoz hasonló erejű perceket hozott. Az Összetört esernyő című novellát a mi Katánk által szerkesztett Wass Albert Emlékoldalon találta meg Andi, és élete első felolvasásán ezzel próbált meg csatlakozni a közös épüléshez, telitalálat volt! Ember és ember között nem a származás, nemzetiség vagy vallás tesz különbséget, hanem az, ahogyan az életét éli, és amiket tesz. Ezt a zseniális üzenetet adja át az erdélyi író egy kisfiú szemszögéből láttatva az örökké ajándékokat és szeretetet osztogató Őszapót, a kisfiú családjához a faluból feljáró zsidó fakereskedőt. Élete a falubéliekben is erős kötődést alakít ki, mert amikor a szavaival élve „világ az ördögök útjára lép”, minden eszközzel segítik, és menekítik, de ő inkább vállalja a halált: „Hát hogy hagyhatnám itt ezeket a hegyeket?! Ez az ország a hazám.” Az esernyő, amivel az utolsó pillanatig védte az igazságot a támadói ellen, felkerült a falu templomának a falára, a történet pedig Andi előadásának köszönhetően bekerült a Wass-felolvasások emlékezetébe…

Ha Wass Albert ragyogó lelki gazdagságáról, emberségéről, tisztességéről bárkinek bármilyen kételye támad, olvassa el ezt a művet, ha Wass Albertet bárhol bármilyen támadás éri, mutassák ott fel ezt a művet.

Oldalakon át lehetne még írni az élményekről, Orbán Johnny csodálatos gitáros fellépéséről, Simó József fantasztikus éjszakai megérkezéséről és az általa hozott kincsekről, vagy a Dinnyés Józseffel eltöltött remek percekről és a Hervay Tamás által hozott, beszélgetősre sikerült nyitányról. Az olvasók között idén feltűnően sokszor, újra és újra felbukkanó Elvész a nyom című regényről és üzeneteiről, a szombati nap olvasása közben kialakult körről, és az ott megtapasztalt hangulatról…

Az utolsó egy óráról, ahol megint-megint percről percre fokról fokra éreztük, hogy emelkedik a hangulat, a sok-sok helyszín ereje összeadódik, és az égi kávéház írói, költői, élükön Wass Alberttel áldást kérnek és adnak ránk, a magyarságra és a világra. Ahogy megérkezett Gárdonyi Láthatatlan emberéből még egy fontos részlet, majd megjött a Bujdosó Imája, szinte kézzel foghatóan velünk volt Wass Albert, mérhetetlen hazaszeretete és honvágya, de egyúttal az is, ahogy velünk együtt végre hazatalál, hazatér. Ezekben a pillanatokban jött meg, még éppen idejében a felolvasásokat rendre segítő Lelkesek vezetője Gábor, ki ezekben a napokban lett apa, és az utolsó percekre elhozta kislánya Napsugár világra jött szeretetét.

A legvégén pedig elérkezett az Üzenet haza a pesti felolvasás idei helyszínét biztosító házigazdánk Gréti által, pontosan úgy, ahogy annak szólnia kellett. Azokban az utolsó percekben megint benne volt, hogy mekkora dolog az, amikor végre minden és mindenki a helyén van, a sorsvonalak összeérnek, az üzenet megvilágosodik. Ez is benne volt Gréti szavaiban, és a köszönete is, hogy eljöttünk az Élő Hagyomány Házába ezzel a felolvasással. E ponton jön a mi köszönetünk neki, hogy szervezte, szervezi a találkozókat, ahol a beszélgetésekkel, közös imákkal megteremtettük az alapot a sikeres felolvasáshoz, és alapot teremtettünk, teremtünk a többi feladatunkhoz.

Egyúttal köszönet jár az Emberiség TV-nek is - Both Gábor -, hogy egy rövid filmmel megörökítette az éjszakai hangulatot. Köszönet a 44 helyszínnek, az összes felolvasónak, azoknak is, akik a bejelentett helyszíneken kívül csatlakoztak, köszönet, hogy érezhettük az Együtt-Lét örömét!

Szépmező Szárnya – MSZ Ifjúsági Tagozat
Hegedűs Gergely András
Wass Alber felolvasás története

Bartja Kata
Wass Albert Erdély krónikása
Erdély


2012.04.16

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok