
Nem piacvédelmi okból indul vizsgálatsorozat a pangasius import halból készült termékek minőségének megállapítására - mondta a Hajnal-tájban Fazekas Sándor miniszter.
Sokaknak lehetnek emlékezetesek a német ARD televízió által, az év elején közzétett képek, amelyek Vietnámban készültek és rendkívül szűk helyen, szennyvízben tartott, antibiotikumos génmódosított táppal etetett halakról szóltak. A WWF munkatársa által kommentált képek bejárták a világot és nagy hatással voltak a nyugati világ halfogyasztási szokásaira. Most újabb hírek érkeztek a piacról.
Lakossági jelzések, valamint a sajtóban és az interneten elterjedt információk a pangasius néven forgalmazott haltermékek fokozott hatósági ellenőrzését rendelte el szerdán Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A pangasius, azaz a cápaharcsa termékek alapanyagát adó halakat távol-keleti országokban, gyakran ellenőrizetlen körülmények között tenyésztik, a hosszú szállítási lánc és a bizonytalan eredet élelmiszerbiztonsági kockázatokat jelenthet.
A miniszter szerint az emlékezetes februári pangasius-botrány után most újra olyan információk jutottak el a tárcához, amelyek szerint kétséges lehet ennek a halnak biztonságos fogyaszthatósága. A jellemzően Vietnamban tenyésztett uszonyos ügyéről Fazekas Sándor a Hajnal-tájban azt mondta, karácsony tájt a magyar lakosság nagy mennyiségű halat vásárol, és mivel az importált cápaharcsával kapcsolatban jó néhány kifogás fogalmazódott meg, haladéktalanul elrendelte vizsgálatot a pangasius és más külföldi eredetű halak minőségének megállapítására.
„Én mindenkinek azt javaslom, hogy magyar halat vásároljon. A magyar hal világszínvonalú, jó minőségű, egészséges élelmiszer, kiváló táplálék, s az ünnepi asztalnak igazi fejedelmi fogása lehet” – fogalmazott a politikus. Fazekas Sándor arra figyelmeztetett, mindenki vigyázzon tehát a vásárlásnál, nézze meg, hogy mi van ráírva a termékekre, tájékozódjon, hogy mely országból származik. „Vásároljunk magyar halat az ünnepre!” – tette hozzá a Kossuth Rádió kora reggeli műsorában a vidékfejlesztési miniszter.
A tárcavezető a Hajnal-táj kérdésére azt mondta, nem piacvédelmi intézkedésről van szó, az ellenőrzéseket azért végzik, hogy fenntartható legyen a hagyományosan jó hazai élelmiszer-biztonsági helyzet, és hogy a fogyasztási csúcsszezonban lehetőleg senki ne betegedjen meg haltermékektől.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrei hűtőházakban, raktárakban és a kiskereskedelemben is végeznek vizsgálatokat, amelyeket várhatóan január végéig folytatnak majd.
hirado
2012.12.20. 19:45