
A gyulai és a kapuvári húsfeldolgozó után nehéz helyzetbe került a kaposvári Kométa húsüzem is. Bár ez utóbbinál közel sem akkora a baj, mint a két másik húsipari cégnél.
Szita Károly, Kaposvár polgármestere a 180 percnek azt mondta, a magyar húsipar válságban van, és ez alól a városban működő Kométa cég sem kivétel. A szándék az, hogy karácsonyig olyan megoldást találjanak, amivel elkerülhető, hogy a kaposvári vállalkozás több más húsipari céghez hasonlóan súlyos helyzetbe kerüljön. Senki nem akarja, hogy mintegy 900 család segélyből éljen – tette hozzá a politikus.
Szita Károly arról is beszélt, nincs ma Magyarországon nyereséges húsipari cég, a Kométa tulajdonosai eddig 3 milliárd forint tőkét tettek be a vállalkozásba, és további jelentős emelésre készülnek, mivel azonban még ez is kevés lehet, a város segítségét kérték. Az önkormányzat és a cég képviselői ezért a következő időszakban minden nap találkoznak, hogy a gyár tartós biztonságot nyújthasson munkavállalóinak, illetve a beszállítóinak. Az, hogy Kaposvár milyen segítséget adhat a cégnek az egyeztetések során dől majd el.
A kormányzat feladata, hogy olyan törvényeket készítsen elő, amelyek a húsipart kisegítik a válságból, hogy jelentősen növelje a hazai sertésállományt, és így legyen mit vágni – tette hozzá Szita Károly.
Giacomo Pedranuini, a Kométa Kft. ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, a cég pénzügyi helyzete nehéz, de tartható, és folyamatosan dolgoznak a megoldáson. Hozzátette, a vállalat nem először egyeztet a várossal, az elmúlt 18 évben legalább havonta egyszer konzultálnak a polgármesterrel, és természetesen most is megkeresték. Jelenleg a legfontosabb a pénzügyi nehézségek gyors megoldása, rövid távon egymilliárdnyi friss pénzt kell bevonni a cégbe a tulajdonostól és bankoktól. Ezután lesz még tőkeemelés is. Ennek mértékéről Giacomo Pedranuini azt mondta, hosszabb távon az egymilliárdnál nagyobb összegre lesz szükség.
A bajok okáról az ügyvezető igazgató azt mondta, az elmúlt tíz évben gyakorlatilag a teljes magyarországi húsipar, „és talán az élelmiszeripar is” tönkrement. Nagyon valószínű, hogy van olyan faktor, például a versenykörnyezet, ami nem stimmel – mondta a 180 percben Giacomo Pedranuini, a Kométa Kft. ügyvezető igazgatója.
hirado
2012.12.17. 22:15