
Új módszert dolgoz ki az egri főiskola tudásközpontja a magyar termelésű élelmiszerek azonosítására.
A jövőben akár azt is meg lehet majd állapítani, hogy valóban Magyarországról származik-e az az élelmiszer, amelyet így akarnak eladni. Erre alakít ki egy egyedi eredetvédelmi rendszert az egri Eszterházy Károly Főiskolán működő (EKF) élelmiszer-tudományokkal foglalkozó egység.
Az Egerfood Regionális Tudásközpont új nyomonkövetési rendszeren dolgozik, az élelmiszer-biztonsági kutatásokat pedig ebben a tanévben már új épületben, korszerű laboratóriumban végezhetik. Az egymilliárd forintos fejlesztés hozzásegíti a magyar élelmiszeripart, hogy versenyképes ágazattá váljon – hangsúlyozta az épület átadásán Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.
„Az élelmiszeripar, az élelmiszer-feldolgozás és a vízkészlet-gazdálkodás szintén stratégiai ágazattá vált, ahol már konkrétan meghatározzuk a magyar termék, a hazai termék és a belföldi termék fogalmát” – tette hozzá a politikus.
Az államtitkár szerint a tudásközpontok szerepét erősíteni kell, mert jól ismerik a vállalkozások, ipari cégek kutatási-fejlesztési igényeit, és képesek azokra reagálni.
Mint arról korábban beszámoltunk, törvényjavaslatot nyújtottak be a magyar termelők és termékek védelmében. A magyar mezőgazdasági termékeket még mindig sok helyen háttérbe szorítják a külföldről behozott árukkal szemben, ráadásul a fogyasztókat is megtévesztik – indokolta törvényjavaslatát Pócs János fideszes képviselő.
hirado
2012.11.09. 21:44