
A szóda is felkerülhet a listára - megkezdődött a Hungarikum Fesztivál
Szőregi rózsa, makói hagyma, szegedi paprika. Az ötödik Hungarikum Fesztivál látogatói többek között ezekkel a termékekkel találkozhatnak Szegeden. A szervezők a nagy melegben egy leendő hungarikummal, jégbehűtött szódával kínálják a fesztiválozókat.
A hungarikumok egyedülálló nemzeti értéket képviselnek, Magyarországon készülnek, magyar alapanyagokból. Vannak, akik azt próbálják elérni, hogy hungarikum legyen a szikvíz. A szódához pedig jó minőségű víz kell, ez megtalálható idehaza, csak úgy, mint a jó szakember. „Több mint 1000 szikvízgyártó van az országban, több mint az egész világon, és reméljük, hogy hungaricum lesz" – közölte Bánffy István, szikvízkészítő.
Ötödik alkalommal rendezik a szegedi Széchenyi téren a Hungarikum Fesztivált. Száz kiállító érkezett. Kínálnak bort, pálinkát, kürtöskalácsot, lepényt és lángost is. A látogatók közül többen megfogalmazták, mi a célja a rendezvénynek: „Elsősorban magyar ételeket együnk, magyar gyártmányokat, magyarul készített termékeket fogyasszunk" – ezt mondta a Híradó által megkérdezett Lénárd Lászlóné.
A Hungarikum Fesztivál összművészeti esemény. Olyan termékeket kínál, amelyek szorosan kapcsolódnak a magyarsághoz, a magyar kultúrához. „A minőségi magyar termékek és a hungarikumok olyan termékek, amikre mi büszkék lehetünk, és nagyon szeretném, ha eljutnánk odáig, hogy a gyerekeink, és az ő gyerekeik is tudnák azt, hogy a nagyszüleik miből táplálkoztak, lelkileg és testileg is" – nyilatkozta Elekes Zoltán fesztiváligazgató.
A fesztivál augusztus 12-éig tart Szegeden.
hirado
2012.08.10. 22:40