
Az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet szakértője szerint kánikulában a gyümölcsök és zöldségek mellett érdemes halat és leveseket fogyasztani.
A nagy hőségben praktikus, ha könnyű, gyümölcsös joghurtokat, salátákat, zöldségeket fogyasztanak az emberek – mondta az m1 Ma reggel című műsorában az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa.
Miháldy Kinga hozzátette: nem szabad elfeledkezni a folyadékpótlásról sem, minden tíz kilogramm után négy decilitert kellene inni. A dietetikus hangsúlyozta: különösen nagy figyelmet kell fordítani a csecsemőkre ebben az időszakban, hiszen a babák nem tudnak kérni, ha szomjasak, ezért folyamatosan kínálni kell nekik.
Kánikula idején nem probléma, ha a gyerekek csak levest esznek főételként, a hideg gyümölcsleves például jó megoldás lehet, csakúgy, mint a húsos, zöldséges ragulevesek – mondta a szakértő.
Emellett érdemes halat fogyasztani, mert könnyen és gyorsan emészthető, valamint magas a víztartalma – jegyezte meg Miháldy Kinga. Elmondta: a magyar emberek évente csupán két kilogramm halat fogyasztanak, holott erre hetente legalább egyszer szükség lenne.
Ha unalmassá válik a víz íze, akkor friss gyümölcsökkel lehet ízesíteni, lehetőség szerint pedig kerülni kell a szénsavas és cukros italokat – állítja a dietetikus.
hirado
2012.06.28. 08:07