
A magyar piacra termelő vágóhidak terheinek enyhítését kérte a kormánytól az MDF nevében Lengyel Zoltán országgyűlési képviselő.
A politikus azt javasolta, hogy ezeknek a vágóhidaknak ne kelljen húsminősítési eljárás alá vetniük a helyben történő felhasználás céljára levágott állatok húsát.
A húsvizsgálat elvégzése elengedhetetlen, de a helyben fogyasztásra vágott állatok esetében a minősítés, azaz az osztályba sorolás nélkülözhető lépés.
Az MDF azt szeretné, ha heti tíz vágásig nem kellene minősíteni, valamint minősítési díjat fizetni, így a kisebb vágóhidak heti 50-80 ezer forintos költségtől mentesülnének.
A politikus közölte, hogy a hatósági állatorvosok egyetértenek a kezdeményezéssel.
Szerinte a közelmúltban kirobbant fuzáriumbotrány rávilágított arra, hogy tovább kell fejleszteni az élelmiszerellenőrzés hatékonyságát, és meg kell könnyíteni a jó minőségű hazai élelmiszerek piacra jutását.
hirado
2009.07.15. 01:46