
A legutóbbi vizsgálatok szerint minden méz "rendben van" a kereskedelmi forgalomban - mondta Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára a méhészeti szövetkezetek országos tanácskozásán szombaton Pápán.
A vizsgálatok azt mutatták, hogy a termelőknél nincs hamisított méz, hanem a feldolgozás, a csomagolás során kerültek a mézekbe "nem oda való, idegen anyagok" - tette hozzá az államtitkár. A hamis mézek kiszűrése érdekében fokozták az ellenőrzéseket, s míg a korábbi években 130-140 mintát vettek, addig az idén már 900-at vizsgáltak meg. Rámutatott: jövőre is hasonló szigorral - a méhészegyesületekkel közösen - végzik az ellenőrzéseket.
Gőgös Zoltán ismertetése szerint 17 ezer méztermelő van az országban, akik mintegy 25 ezer tonnányi mézet állítanak elő, a termelés 90 százaléka exportra megy.
Az államtitkár elmondta, hogy "átírják" az élelmiszerkönyvet és abban szerepelni fog a "különleges minőségű méz" kategória. Az ilyen mézben nem lehet semmiféle adalék, azaz lényegében bioméznek is lehet majd nevezni - tette hozzá.
Ehhez külön marketing-támogatást is ad majd a tárca, és a különleges minőséget a címkén is jelzik. Az államtitkár arra biztatta a méhészeket, hogy igyekezzenek ilyen minőséget produkálni, illetve minél többen nevezzenek be a Kiváló magyar élelmiszer védjegy elnyerésére is.
Takács Ervin, az országos fórumot kezdeményező Pápa és Környéke Méhész Szövetkezet elnöke elmondta: azt kérik a földművelésügyi tárca vezetőitől, hogy öt év eltelte után is kaphassanak támogatást a szövetkezetek. Utalt arra, hogy az unió egy szövetkezetet az indulásától kezdődően csak öt évig támogat, ezért kérik, hogy azt követően is legalább nemzeti segítséghez juthassanak.
Az elnök a mézhamisításokkal kapcsolatban rámutatott: nyilvánvalóan nem a kistermelő hamisít. Egyszerűen nem érné meg, ugyanis szerinte a drága cukornak a fele sem hasznosulna, miközben hatalmas munkát, külön eljárást jelentene a hamisítás. Takács Ervin szerint a kistermelők "tiszták", ám a csomagolásnál, kiszerelésnél helyenként már belekerül a mézbe a cukor, s olyan kifinomult eljárásokat alkalmaznak, hogy az adalék igen nehezen kimutatható.
A méhészek is az ellenőrzések fokozását és a hamis mézek kiszűrését kérik a szaktárcától - tette hozzá az elnök.
A méhészeti szövetkezetek tagjai legalább 80 ezer méhcsaládot kezelnek, és több milliárd forint értékű méztermést produkálnak évente. A magyar méztermésnek valamivel több mint a fele vegyesméz, egyharmada akácméz.
A méztermelők elemi érdeke a jó minőség, a tisztességes piaci jelenlét, s ezt szolgálná a saját feldolgozás fokozása is, ahhoz viszont támogatásra lenne szükségük - mondta Takács Ervin.
hirado
2008.12.07. 10:36