HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > KONYHA > Ünnepi asztal > Ha pénz, akkor lencse

t: 7621

Ha pénz, akkor lencse

B.U.É.K.




Malacsült forró lencsesalátával, fóliás burgonyával

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg bőrös malackaraj csonttal, 1 kávéskanál őrölt majoránna, 15 dkg lencse, 2 fej vöröshagyma, 1 dl sör, 5 dkg füstölt szalonna, 40 dkg burgonya, 2 db babérlevél, 10 dkg húsos szalonna, 5 dkg póré, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál méz, 1-2 evőkanál fűszeres ecet, 1/2 csokor snidling, 1 dl tejföl

Előkészítés: A húst megmossuk, megtisztítjuk, bőrös részét éles késsel keresztben és hosszában is (kockásra) bevágjuk, hogy jól lehessen majd szeletelni. A bőrét kihagyva, bedörzsöljük sóval, majoránnával. A húst megspékelhetjük fokhagymadarabokkal is. Letakarva, a hűtőben, 1 napig pihentethetjük. A lencsét hideg vízbe áztatjuk.

Elkészítés: Másnap a sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az egyik hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, tepsibe tesszük, rátesszük a húst, kevés vizet öntünk alá és a sütőben kb. 1 órát sütjük. Sütés közben gyakran megkenegetjük a sörbe mártott szalonnával (ettől lesz piros és ropogós a bőre), és ha kell, kevés vizet öntünk alá, hogy ne égjen a tepsi. Ha bőre ropogós, a hús puha, akkor készült el. A burgonyát alaposan megmossuk, majd alufóliába csomagoljuk. Sütőben, 20- 25 percig sütjük, úgy, hogy egyszerre készüljön el a hússal. A lencsét leöblítjük, és annyi vízben, hogy bőven ellepje, feltesszük főni. Sózzuk, beletesszük a babérlevelet és a másik fej tisztított hagymát, és kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Közben csíkokra vágjuk a szalonnát, és a pórét. Megpirítjuk a szalonnát, majd rátesszük a pórét, megfuttatjuk. Ha megpuhult a lencse, kidobjuk a hagymát, leöntjük a levét, és összeforgatjuk a szalonnás póréval. Belekeverjük a mustárt, a mézet, az ecetet, valamint az elkészült sült szaftját is. Tálalásnál a lencsét melegen tesszük a hús mellé. A snidlinget leöblítjük, elkeverjük a tejföllel. A burgonyát kibontjuk, bevágjuk, kissé szétnyitjuk, és a snidlinges tejföllel leöntjük. Szintén a húshoz kínáljuk.

Lencsekrémleves

Hozzávalók 8 személyre: 50 dkg lencse, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg rizs, 4 evőkanál ételízesítő, 3 dl tej, 2 evőkanál vaj, 3 evőkanál, liszt, 3 dl tejszín, 3 tojássárgája

Előkészítés: A lencsét megmossuk, majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje, és 3 óra hosszat áztatjuk. A répát, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, de nem daraboljuk.

Elkészítés: Áztatás után a lencsét leszűrjük, majd annyi vízbe amennyi ellepi, a hagymával és sárgarépával feltesszük főni. Lefedjük, és a forrástól számítva kb. 30 perc alatt puhára főzzük. A hagymát és a sárgarépát kivesszük, a lencsét turmixgépben simára összetörjük. A rizst forró sós vízbe tesszük, kb. 20 perc alatt puhára főzzük, leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, és tálalásig melegen tartjuk. Az ételízesítőt két liter vízzel felforraljuk. A tejet kis lábasba öntjük és felmelegítjük. A vajat nagyobb edényben felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve világos rántást készítünk. Belekeverjük a lencsepürét, felöntjük a levessel és a tejjel, majd habverővel simára keverjük és jól felforraljuk. Levesszük a tűzről. A tejszínt simára keverjük a tojássárgájával, belekeverjük a levesbe és a rizzsel tálaljuk. Már nem forraljuk tovább. Melegen finom.

Mustáros-lencsés tésztasaláta

Hozzávalók: 320 g Gyermelyi négytojásos olaszcsavart, 120 g magos mustár, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál finomra vágott bazsalikom, 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem, 1 dl olívaolaj, 0,5 dl fehérbor, só, őrölt fehérbors, 100 g póréhagyma, 100 g gépsonka, 100 g főtt marhanyelv, 100 g főtt vörös és barna lencse, saláta a díszítéshez

Elkészítés: A mustárt, sót, borsot jól kikeverjük az olajjal, majd hozzáadjuk a mézet és a bort. Belekeverjük a fűszereket és a finomra vágott hagymát. Hozzákeverjük a metéltre vágott sonkát, főtt lencsét és a nyelvet, majd a tésztát is belekeverjük. Rövid ideig pihentetjük, és a salátalevelekre tálaljuk.

Kolbászos lencse fehérborral

Hozzávalók: 35 dkg lencse, 40 dkg sütni való kolbász, 40 dkg paradicsom, 1 db hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db sárgarépa, 1 kicsi zeller, 1 pohár száraz fehérbor, 2 evőkanál olaj, húslé, néhány szál zsálya, só és bors.

Elkészítés: Áztassuk a lencsét négy órán át, majd lecsepegtetve szárítsuk. Daráljuk le vagy vágjuk nagyon apróra a tisztított zöldségeket, hagymát, fokhagymát. Forró olajon forgassuk át a szeletelt kolbászt, keverjük hozzá az apróra vágott zsályát és a lencsét. Néhány perces pirítás után öntsük fel fehérborral. Mikor felforr, adjuk hozzá a hámozott, darabolt paradicsomot és a többi zöldséget. Fedő alatt alacsony lángon pároljuk negyven percig. Ha túl száraz, öntsük fel vízben oldott leveskockával, sózzuk, borsozzuk. Vegyük le a tűzről, de pár percig még hagyjuk rajta a fedőt. A gazdag fehérjetartalmú, kiváló húspótló lencsét nemcsak télen érdemes fogyasztani, a hagymás lencsesaláta a nyári étrendbe is beiktatható. Zsálya helyett fűszerezhetjük a paradicsomos lencsét darált rozmaringgal is. Gyorsabb az étel előkészítése, ha friss paradicsom helyett paradicsompürét használunk. Kolbász helyett adhatunk a lencséhez csíkokra vágott baromfi- vagy marhahúst is, ezek a sima lencsefőzelékhez is kitűnően illenek. Van, aki a lencséhez főtt tojást ad, ezzel igazi fehérjebombát juttat a szervezetébe.

Lencsefőzelék zöldfűszeres pulykacombbal

Hozzávalók 6 személyre: A főzelékhez: 50 dkg lencse, 1/2 l füstölt lé, kockából, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál édes-nemes pirospaprika, 1 evőkanál mustár, 2 dl tejföl
A sülthöz: 1 kg pulykacomb, 1 csokor petrezselyem, 20 szál snidling, 1 szál rozmaring, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj

Előkészítés: A lencsét megmossuk, pár órára beáztatjuk. A húst kicsontozzuk, megmossuk. A petrezselymet leöblítjük, összevágjuk, és a csont helyére a húsba töltjük a snidlinggel és a rozmaringgal együtt. Feltekerjük, és zsineggel szorosan összekötözzük. A hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk.

Elkészítés: A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A hagymát, a fokhagymát a tepsibe szeleteljük, rátesszük a húst, meglocsoljuk az olajjal, és kevés vizet aláöntve, a sütőben 60-70 percig sütjük. Sütés közben gyakran locsolgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Közben lemossuk a lencsét, és feltesszük főni a füstölt lével (vagy vízzel és a füstölthús-kockával ), a babérlevéllel. A főzelékhez a hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, és megfuttatjuk benne a hagymát. A lencséhez adjuk, ha szükséges, sózzuk. Amikor már majdnem teljesen puha a lencse, elkészítjük a rántást. A maradék olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, félrehúzzuk, belekeverjük a fokhagymát, a pirospaprikát. A lencséhez keverjük, és legalább 10 percig nagyon kíméletesen, nehogy leégjen, kiforraljuk. Belekeverjük a mustárt, a tejfölt, és ha valaki szereti, pici ecetet is. Amikor összeforrt, tálalhatjuk. Tetejére tesszük a szeletelt sültet, annak a levével meglocsolhatjuk, és kevés tejfölt még csurgathatunk rá.

Tiroli lencse

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg lencse, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 szegfűszeg, 10-15 szem bors, 1 babérlevél, 20 dkg burgonya, 2 közepes fej lilahagyma, 2 evőkanál fehér borecet, 4 evőkanál olaj, 8 apró (15 dkg) ecetes uborka, 1 kis csokor petrezselyem, 8-10 szál snidling

Előkészítés: Előző este átválogatjuk, megmossuk, és beáztatjuk hideg vízbe a lencsét. Másnap leöblítjük, felöntjük 2 l hideg vízzel. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a hagymát megtűzdeljük a szegfűszeggel, a fokhagymát és a borsot teatojásba zárjuk, majd a hagymával és a babérlevéllel együtt a lencséhez adjuk, és lassú forralással puhára főzzük (20 perc). Közben meghámozzuk a burgonyát, 1x1 cm-es kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. A lilahagymákat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk, néhány karikát félreteszünk a díszítéshez, a többit megszórjuk 1 mokááskanál sóval, és meglocsoljuk a borecettel.

Elkészítés:
1. A lencse főzőlevéből 2 merőkanálnyit a hagymához öntünk. A lencsét és a burgonyát leszűrjük, azon melegében a hagymához adjuk, meglocsoljuk az olajjal, lazán összekeverjük, lefedjük, hagyjuk kihűlni.
2. Az ecetes uborkákat legyezőszerűen bevagdossuk. A petrezselymet és snidlinget leöblítjük, finomra vágjuk, a salátához adjuk, ízlés szerint (frissen) őrölt borssal fűszerezzük, és nem túl mély tálba púpozzuk. Tetejét a félretett hagymakarikákkal, a tál szegélyét pedig az uborkákkal díszítjük. Még finomabb, ha fogyasztás előtt 1 nappal elkészítjük.

Lencsefasírt

Hozzávalók: 20 dkg lencse, 10 dkg baconszalonna, 2 tojás, 20 dkg hagyma, 10 dkg búzadara, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, só, bors, ecet, kakukkfű, olaj

Elkészítés: Áztassuk a lencsét hideg vízben egy órán át. Közben a felkockázott hagymát és a szeletekre vágott szalonnát pirítsuk meg egy evőkanál olajon. Húzzuk félre a tűzhelyről, majd keverjük hozzá a petrezselymet. Főzzük puhára a lencsét. Háromnegyed részét turmixoljuk, majd adjuk hozzá a tojásokat, a maradék lencsét és a búzadarát. Keverjük a masszához a pirított hagymát, sózzuk, borsozzuk, hintsük meg kakukkfűvel, pár csepp ecettel. Formáljunk belőle nyolc pogácsát, és süssük meg mindkét oldalát forró olajban. Sült burgonyával és tükörtojással, vagy almával és hagymaszósszal tálaljuk.

Lencsés csirke

Hozzávalók: 40 dkg lencse, 2 db kicsi, kb. 60 dkg-os, konyhakész csirke, 3 evőkanál olaj, 1 közepes szál sárgarépa, 1 közepes fej vöröshagyma, só, 2 babérlevél, 1 mokkáskanál borókabogyó, fél citrom leve

Elkészítése: A lencsét átválogatjuk, megmossuk és hideg vízbe áztatjuk. A csirkéket félbevágjuk, az olajon nagy lángon körös-körül átsütjük, majd egy kevés vízzel fölöntjük. A sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a húshoz adjuk. Megsózzuk, a babérlevéllel meg a borókabogyóval fűszerezzük. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk, közben elfövő levét pótoljuk. Ezután a húst félretesszük, a levét leszűrjük. A lencsét lábasba töltjük, a csirke ízes párolólevét ráöntjük, és annyi vízzel engedjük föl, hogy aellepje. Lefödve, kis lángon kb. 40 perc alatt puhára főzzük, úgy, hogy a végén a fedelet leemeljük, így a levét szite teljesen elfővi. Ekkor a fél csirkéket hozzáadjuk, összeforraljuk és pár csepp citromlével ízesítjük.


Szerencsehozó ételek

A ropogósra sütött malac boldog, minden szempontból ígéretes esztendőt jelent. Ezért még a megrögzött hitetlenek is boldogan ragadnak kést és villát a malacpecsenye láttán. A megszokott, sertéshúsból készült ételek, mint például a rántott hús, szóba sem jöhet, szerencsét csak a fül, a farok, a köröm és a csülök hozhat. Az egyébként értéktelennek tartott, olcsó húsféléknek a szakácsok ilyenkor nagy figyelmet szentelnek. Franciaországban a puhára párolt sertésfület kis felgönygyölítve, hagymás csicseriborsóval tálalják. Németországban bőrös sertéssültet kínálnak balzsamecetes lencsével. Olaszországban tradicionális szilveszteri étel a Zampone con lenticchia, a csülök lencsével.

A szerencsehozó szimbolika másik jellegzetes étele ugyanis a lencse. A már több mint ötezer éve fogyasztott hüvelyest január elsején, első étkezésként kell enni. Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Ugyancsak bibliai történet az éhes Ézsaiásé, aki egy tál lencséért adta el elsőszülöttségi jogát. Szomszédainknál, Ausztriában hagyományos szilveszteri fogásnak számít a disznóorr lencsesalátával. A rémisztőnek hangzó fogás természetesen csak az orr hátsó részét, a puha húst jelenti, amelyet zöldséges lében főznek meg. Hozzá friss reszelt tormát és tökmagolajos, fokhagymás, ecetes lencsesalátát kínálnak. Szilveszterkor pezsgővel, más alkalmakkor sörrel öblítik le. A főtt – gyakran füstölt – fejhúst mustárral és hagymás-ecetes burgonyasalátával körítve szintén közkedvelt, hagyományos újévi fogás.

(nana.hu)

LINKAJÁNLÓ
Alternatív gyógymódok

Egészség - orvos

Szépségápolás

Táplálékkiegészítők

Bio

Recept ABC

Vegetáriánus

Dísznövények

Világörökség
 
Fel-mlm



2006.12.29

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok