HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > NŐI > Fogamzásgátlás > Fogamzásgátlás a szülés után

t: 3270

Fogamzásgátlás a szülés után

Szerencsére a szülészek minden gyermek megszületése után, de legkésőbb a kórházból való hazaengedés előtt bőségesen tájékoztatják az anyukákat a lehetőségekről - bár akkor még elképzelhetetlennek tűnik, hogy valaha is szükség volna rá. Ha mégsem hangzanak el a tanácsok, ha nem ír fel semmit az orvos és nem is tanácsol semmit - kérdezz rá.

A szakértők megegyeznek abban, hogy a szülés után sok ismert fogamzásgátló megoldás nem jöhet számításba. Szervezetednek egy-két hónapra mindenképpen szüksége van a teljes regenerálódáshoz, ezért a hüvelyi irrigálás, zuhanyozás spermaölő szerrel, a habok, kenőcsök, szivacsok, amelyek spermicideket tartalmaznak és megölik a hímivarsejteket, a pesszárium, amelynek felhelyezése a szüléstől amúgy is érzékeny hüvelybe nem tenne jót, mindenképpen elvetendő.

Amennyiben kizárólag anyatejjel táplálod újszülötted, az első menstruáció jelentkezéséig terhesség létrejötte kevésbé valószínű - de nem kizárt. Ha már ritkábban szoptatsz, a menstruációd korán, a szülés után hat hónappal, esetleg még hamarabb jelentkezhet. A szoptatással járó hormonális változások csökkentik a terhesség esélyét - de hangsúlyozzuk: nem zárják ki.

Érdemes fontolóra venni a gumióvszer vagy a megszakított közösülés alkalmazását - utóbbival szemben nyilván sok mindenkinek vannak fenntartásai, nem alaptalanul. Viszont a tejedre és a babára nincsenek hatással.

A tablettáról ma már a legtöbb orvos lebeszél, több okból. Ezek a készítmények befolyásolhatják a tej mennyiségét és összetételét, kiválasztódnak a tejben és hatással lehetnek a csecsemőre is. Viszont a csak progesztint tartalmazó, "minipillként" is ismert tabletták a szoptatás alatt megfelelő védettséget biztosítanak. Ha viszont már nem szoptatsz, minden feltétel adott a korszerű, kombinált fogamzásgátló tabletta szedésének elkezdésére.

Szülés után egy-két egy olyan új fogamzásgátlási módszert is választhatsz, amelyet szülés előtt még nem tehettél volna: a méhen belüli eszközöket (spirál, hurok). Ezek lényege: a méh üregében elhelyezkedve a megtermékenyített petesejt beágyazódását megakadályozva biztosítják a fogamzásgátló hatást. A spirálok a méh összehúzódásának befejeztével, az első menstruáció alatt helyezhetők fel a nyakcsatornán át a méh üregébe.

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz egy kis, T-alakú műanyag eszköz, ami a felhelyezés után hormont bocsát ki a méh üregébe. A T-alak a méh formájának felel meg. A T függőleges hengeres szára tartalmazza a hormont, alsó részéhez pedig két finom fonal csatlakozik. A benne található hormon (levonorgestrel) hasonló a fogamzásgátló tablettákban található hormonokhoz.

Csak igen ritkán fordulhat elő, hogy a menstruáció alatt az eszköz észrevétlenül kicsúszik a hüvelybe. Ha az eszköz teljesen vagy részlegesen kilökődik, nem véd a teherbeesés ellen. A menstruációs vér mennyiségének növekedése a kilökődés jele lehet.

[origo]

2005.07.09

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok