HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > UTAZÁS > Magyarország > Világvége: többszintes óvóhely a Budai Vár alatt

t: 5956

Világvége: többszintes óvóhely a Budai Vár alatt

Az egykor P/50 kódnévvel ellátott, gigantikus alagútrendszer több ponton alig pár méterrel halad el a forgalom mellett.

Kevesen tudják, de a metróalagútnál komfortosabb helyre is lehet a fővárosban menekülni, ha megjelennek a horizonton a közelgő világvége első jelei. Budapest egykori kormányzói óvóhelyét még Horthy Miklós idején kezdték építeni.

Budapest 1944-45-ös szovjet ostroma során pedig itt húzta meg magát a teljes német és magyar hadvezetés – márpedig annál közelebbit a város még nem látott a földi pokolhoz.

Karl Pfeffer-Wildenbruch városparancsnok a három hónapon át tartó bombázások és tüzérségi tűz során egy pillanatra sem hagyta el a vár alatti alagútból nyíló kényelmes óvóhelyét, így a haja szála sem görbült. Rákosi Mátyás idejében a többszintes óvóhelyet tovább bővítették.


Az objektum egészen 2006-ig szigorúan titkos minősítésű volt

Az egészen 2006-ig szigorúan titkos minősítésű objektumot az elsők között a fővárosi bunkertúrákat szervező BudapestScenes (www.budapestscenes.com) munkatársai járhatták be, az ő segítségükkel mutatja be a Blikk a különleges építményt.

Az egykor P/50 kódnévvel ellátott, gigantikus alagútrendszer több ponton alig pár méterrel halad el a forgalom mellett, a mit sem sejtő gyalogosok igencsak elcsodálkoznának, ha tudnák, miféle bunkerrendszer található a fal túloldalán.

– Fantasztikus dolog a vészkijáratok folyosóin végighaladni, különösen az Alagúttal párhuzamos folyosón, ahol tőled valóban csak néhány méterre vannak az autók – számolt be a bunkerben tett látogatásáról Somogyi Levente, a BudapestScenes vezetője. – Egészen szürreális élmény „külsősként" ott járkálni, ahol a karbantartó emberektől eltekintve korábban csak a fegyveres testületek néhány száz tagja járhatott. Szintén erős élmény, mikor eljutunk az utolsó ajtókig, ahonnan egy lépéssel a szabadba lehetne kerülni, és hatalmas kamerák és mozgásérzékelők figyelik az ajtók minden rezdülését – írta le benyomásait Levente.

A 7000 négyzetméteres egykori kormányóvóhelyen 65 munka- és pihenőhelyiség áll rendelkezésre, van zuhanyzó, orvosi szoba és konyha is. 250 köbméter oxigéntartalék, 15 köbméter ivóvíz szolgálja a túlélőket egy katasztrófa kezdetén, a légszűrő rendszerek vegyi támadás ellen is védelmet nyújtanak.


A tervezők és az építők gondoskodtak jól felszerelt orvosi szobákról is (budapestscenes.com)

Míg egy lakossági óvóhely tartózkodótereiben általában nagyjából 2 köbméter szűrt levegő jut egy emberre, itt ez az arány 26 köbméter/fő. Az óvóhely 15 napi folyamatos ott-tartózkodást tesz lehetővé még atomtámadás esetén is.

msn.hu

2012.12.26

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok