HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Szoftver > Photoshop CS6: már megint egy új Photoshop?

t: 5984

Photoshop CS6: már megint egy új Photoshop?

Március végén jelent meg a Photoshop CS6 változata. Megszokott dolog, hogy minden verzióváltásnál videók és cikkek tucatjai árasztják el az Internetet a képszerkesztő program új funkcióiról, amelyek helyenként nem is annyira újak és nem is annyira hasznosak…

A megjelenés hírére régi Photoshop felhasználóként először megrántottuk a vállunkat, majd unott közönnyel tudomásul vettük, hogy már megint jön egy új Photoshop. Az elmúlt években négy kategóriát állítottunk fel az új funkciókkal kapcsolatban, ezek a következők:

Már volt ilyen korábban is kategória:
A beharangozott új funkció benne volt a korábbi verziókban is. Ilyen például a CS 6 verzió PerspectiveCropTool eszköze, ami létezik a CS verzió óta, csak a Crop eszköz része volt.
Tudtam élni nélküle kategória:
Photoshop CS 6 verzióban különböző szürkékre állíthatók a kezelőfelület és a panelek színe.Vicces, de nem fogom használni semmire kategória:
Ilyen a Photoshop CS 6 RotateViewTool eszköze, amelynek segítségével a rajzvászon elforgatható.
Na, ez tényleg jó kategória:
sajnos általában ebből van a kevesebb! Például a Stroke Options beállítások valóban nagyon hiányoztak a szoftverből és igen hasznosnak tűnnek.Azért vagyunk kíváncsiak a CS 6-ra, mert a Photoshop CS3 megvásárlása óta (2007) még nem volt olyan változtatás a szoftverben, amely meggyőzött volna arról, hogy szükségünk van az új verzióra. Ennek két oka van: számos látványos videó ellenére alig van valamilyen fejlesztés két verzió között, másrészt nagyon drága az áttérés annak ellenére, hogy "kedvezményes" árat fizetünk a frissítésért. Ez az ár jelenleg közel 145 ezer forint számítógépenként, és ez csak a Photoshop, nincs benne a Dreamweaver, Flash, stb!

Ez a fogyasztói társadalom…
Valamikor a műszaki cikkek akár húsz évig is működtek, napjainkban azonban már az is csodának számít, ha a röpke garanciaidő lejárta után fél évvel még használható az adott eszköz. A helyzet az informatikai hardver eszközök és a szoftverek területén még rosszabb.

Az Adobe is a fogyasztói társadalmat támogatja, hiszen az úgynevezett javítócsomagok kiadása helyett számos eszközt áthelyez, néhány panelt átszínez, majd megjelentet egy új verziót szoftverből. Lásd például a LayerEffects panelt a Photoshop CS 6-ban, ahol az effektek felcserélésén kívül szinte semmi nem történt:Kétségtelen, hogy mindig van néhány új funkció az új szoftververziókban, de mindig adódik a kérdés is, hogy ezek vajon megérnek-e több százezer forintot vagy sem?

2007 óta használjuk a CS3 verziót, azóta megjelent a Photoshop CS 4, a Photoshop CS 5, a Photoshop CS 5.5, és most itt a Photoshop CS6. Az első három verzióra nem tértünk át.

A jelenleg még csak béta kiadásban elérhető CS 6 verziót most töltöttük le és kezdtük el használni. Néhány napon belül beszámolunk a Photoshop CS 6 tesztelésével kapcsolatos tapasztalatainkról, és arról is, hogy véleményünk szerint megéri-e majd áttérni az új képszerkesztő verzióra.

topschool.hu

2012.07.05

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok