HIRDETÉS
HIRDETÉS

MAGAZINOK > IT > Hardver > Önmegsemmisítő merevlemezt mutattak be

t: 5312

Önmegsemmisítő merevlemezt mutattak be

A Runcore hamarosan boltokba kerülő merevlemeze az adatok felülírásával, illetve önmegsemmisítéssel védi meg az adatainkat attól, hogy illetéktelen felhasználók kezébe kerüljenek. Az eljárások hátulütője, hogy az alkalmazásukkal többé mi magunk sem tudunk hozzáférni a személyes adatainkhoz. Azt pedig maga a gyártó is elismerte, hogy a fokozott hatás érdekében utólag manipulálták a pusztítás okozta kárról készült felvételeket.

A merevlemezek gyártásával foglalkozó kínai Runcore bemutatta a hamarosan boltokba kerülő, 1,8, illetve 2,5 hüvelykes méretben elérhető merevlemezeit. A 16-512 gigabájtos méretben készült winchesterek sajátossága az eddig sehol sem alkalmazott adatvédelmi módszer: ezeket a hálózati csatlakozóhoz kapcsolódó vezetékeken át kapják a megsemmisítési parancsot.

A zöld gombbal az intelligens megsemmisítést lehet elindítani. Ilyenkor a memóriacellákban lévő adatok helyére hamis információk kerülnek, vagyis nem egyszerűen törlődnek, hanem olvashatatlan tartalommal telítődnek. A piros gomb, a Physical Destruction ezzel szemben a teljes merevlemezt megsemmisíti. Egy erős elektromos impulzustól a memóriacellák telítődnek, a túlterhelt áramkörök pedig kiégetik az adathordozót.3

Mindkét eljárásnak megvan a hátulütője: maga a felhasználó sem lesz képes többé hozzáférni az adatokhoz, és a merevlemezt minden esetben áramforráshoz kell csatlakoztatni, hogy működjön a védelem. Ha tehát ellopják a merevlemezt tartalmazó notebookot, csupán az esetleges titkosítási protokollt kell feltörni, hogy hozzáférjenek az adatainkhoz.
Manipulálták a felvételeket

A gyártó a terméket bemutató prezentációs videóban mindkét eljárást bemutatja; utóbbi esetben látható, ahogy füst tör elő a meghajtóból, az adatokat tartalmazó memóriacsipek pedig megfeketednek a feszültségtől.A videó kommentelői szkeptikusan reagáltak az eszköz bejelentésére. Egyikük szerint a videó épp olyan valótlan, mint Pamela Anderson mellei, egy másik hozzászóló pedig megjegyezte, hogy a sérült merevlemezről készült képeket utólag módosították, ezzel pedig mindenki tisztában lehet, aki látott már merevlemezt, ugyanis a végleges roncs nem hasonlít egy valódira.

A Legit Reviews értesülései szerint maga a Runcore is elismerte az utólagos kozmetikázás tényét, de csupán azért, hogy még drámaibban mutassák be a sérülés mértékét. Ennek ellenére elképzelhető, hogy maga a termék csakugyan képes az önmegsemmisítésre, illetve az adatok felülírására; a Laptop Magazine szerint a Runcore elismert és megbízható merevlemez-gyártónak számít, akik nem szoktak silány minőségű termékeket piacra dobni.

index.hu

2012.05.22

| Többi

vissza a rovathoz | vissza címoldalra

Legfrissebb magazinok